Αρχιτέκτονες και μηχανικοί καταγγέλλουν φάμπρικα «τυφλών» ελέγχων με σκοπό τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς

Αναστάτωση από την απροειδοποίητη έφοδο δικαστικών επιμελητών με διοριζόμενους από αυτούς «τεχνικούς Η/Υ», έπειτα από μαζικά ασφαλιστικά μέτρα που καταθέτουν εταιρίες λογισμικών

Must Read

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον χώρο των μηχανικών και των αρχιτεκτόνων ο καταιγισμός από ασφαλιστικά μέτρα που σωρηδόν γίνονται εναντίον τους με δικογραφίες-φασόν, μέσω μιας ελληνικής δικηγορικής εταιρίας που εκπροσωπεί ξένες πολυεθνικές λογισμικών. Ολοι -ανεξαιρέτως- κατηγορούνται στα δικαστήρια με το ίδιο κείμενο ότι είναι μηχανικοί, έχουν κύκλο εργασιών, διαθέτουν υπολογιστές και… σίγουρα τα προγράμματα της εν λόγω εταιρίας λογισμικού.

Κινητικότητα υπάρχει πλέον και στο Τεχνικό Επιμελητήριο, με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλη Καραχάλιο να μιλάει την περασμένη εβδομάδα ακόμα και για θέμα «κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά» από συγκεκριμένη πολυεθνική, ζητώντας «τη διερεύνηση του ζητήματος από τις αρμόδιες Αρχές». Ανάλογες καταγγελίες είχε κάνει τον Οκτώβριο και ο προκάτοχος του Καραχάλιου, Βασίλης Αϊβαλής, μιλώντας για ελέγχους περί μη αδειοδοτημένων λογισμικών, που «σχεδιάστηκαν και μεθοδεύτηκαν από τη συγκεκριμένη πολυεθνική», με τρόπο που αντιμετωπίζει τους μηχανικούς «ως κοινούς εγκληματίες».

Για το θέμα είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση και το Τμήμα της Ανατολικής Στερεάς για τη Λαμία, ενώ ακατανόητη σιγή τηρεί έως τώρα το κεντρικό ΤΕΕ και ο πρόεδρός του, Στασινός, παρά τις διαμαρτυρίες των μηχανικών.

Πλήθος τεχνικών γραφείων, ακόμα και αυτών που λειτουργούν με έναν – δυο υπαλλήλους σε επαρχιακές πόλεις, όπως η Πάτρα, η Λαμία κ.ά., έχουν δεχτεί τέτοιους ελέγχους τους τελευταίους μήνες, με τις παραβάσεις, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΤΕΕ, να είναι ελάχιστες. Ωστόσο, θεωρούν ότι οι διαδικασίες που κινούνται εναντίον των μηχανικών, των αρχιτεκτόνων κ.ά. είναι γεμάτες από παράδοξα και περίεργα.

Μια από τις εταιρίες που στρέφεται εναντίον των τεχνικών γραφείων της Ελλάδας είναι η αμερικανική πολυεθνική Autodesk, με έδρα την Καλιφόρνια. H συγκεκριμένη εταιρία παράγει ένα από τα δημοφιλέστερα προγράμματα για αρχιτέκτονες και μηχανικούς. Πρόκειται για το πιο ακριβό από τα σχετικά προϊόντα, αλλά όχι πλέον και το μοναδικό.

 

Η Autodesk κοστολογεί το Autocad πάνω από 2.000 ευρώ για ετήσια χρήση, ενώ υπάρχουν και κατά πολύ πιο οικονομικά άλλων εταιριών, με 200-500 ευρώ και μόνιμες άδειες.
Οι εταιρίες εκπροσωπούνται από την ίδια δικηγορική εταιρία (της Αρχοντούλας Παπαναγιώτου) με τον διεθνή οργανισμό του κλάδου της πληροφορικής για την καταπολέμηση της πειρατείας, τον BSΑ. Οπως καταγγέλλεται, γίνονται μαζικά ασφαλιστικά μέτρα με κατεπείγουσες διαδικασίες, με τους δικαστές να δίνουν εύκολα και αυθημερόν το δικαίωμα με προσωρινή διαταγή, χωρίς κλήτευση, να εισβάλουν δικαστικοί επιμελητές με διοριζόμενο από αυτούς «τεχνικό Η/Υ» στα τεχνικά γραφεία τους για τη διενέργεια απογραφής επί των προσωπικών υπολογιστών.

Οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί που έχουν υποστεί αυτές τις διαδικασίες, αλλά και νομικοί μιλούν για αβάσιμες δικογραφίες και προσωρινές διαταγές που κακώς δίνονται με τέτοια χαρακτηριστική ευκολία και «φασόν» δικόγραφα, τα οποία καταμαρτυρούν όχι συγκεκριμένα στοιχεία για συγκεκριμένους παραβάτες, αλλά κατ’ ουσίαν δειγματοληπτικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τα δικόγραφα που κατατίθενται από τις πολυεθνικές για την προσωρινή διαταγή διαφαίνεται ότι οι υποτιθέμενοι στοχευμένοι έλεγχοι, όπως παρουσιάζονται, είναι «τυφλοί». Στη Λαμία, για παράδειγμα, μόνο τρία από τα 15 τεχνικά γραφεία για τα οποία εξασφαλίστηκε προσωρινή διαταγή φάνηκε να έχουν ζήτημα με το λογισμικό τους. Ομως, σχεδόν όλα τα τεχνικά γραφεία της πόλης έμειναν ουσιαστικά κλειστά για τουλάχιστον πέντε μέρες λόγω της συγκεκριμένης μεθοδολογίας, που ακολουθείται κατά σύστημα, νεκρώνοντας πρακτικά την αγορά.

Ακόμα ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τις έως τώρα υποθέσεις είναι ότι στην περίπτωση που εντοπιστεί μη αδειοδοτημένο λογισμικό, το τεχνικό γραφείο είναι ουσιαστικά εγκλωβισμένο ανάμεσα σε έναν πολύ δαπανηρό -και υπερπολλαπλάσιο του κόστους του εν λόγω λογισμικού- εξωδικαστικό συμβιβασμό ή σε τουλάχιστον τέσσερα δικαστήρια (ασφαλιστικά, αγωγή από την εταιρία, διοικητικό και ποινικό). Για ένα γραφείο με τζίρο 15-20.000 ευρώ είτε η μια επιλογή είτε η άλλη θεωρούνται εξοντωτικές.

Ακόμα, όμως, και όσα τεχνικά γραφεία δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα θεωρούν ότι με τέτοιες διαδικασίες δημιουργείται καχυποψία στους πελάτες τους, αφού ειδικά στις μικρές κοινωνίες τα νέα περί δικαστικών μέτρων εναντίον τους κυκλοφορούν πολύ γρήγορα και επηρεάζουν αρνητικά τον κόσμο.

Η πλειονότητα όσων ελέγχθηκαν δεν διαθέτει παράνομο λογισμικό

Ολα όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα δημιουργούν και ακόμα μια παρενέργεια: Τα τεχνικά γραφεία στρέφονται μαζικά στην αγορά για άλλα φτηνότερα λογισμικά, αποφεύγοντας τα λογισμικά της εταιρίας, που διώκει μέσω ασαφών καταγγελιών, εικασιών και μαζικών ασφαλιστικών μέτρων. Κοινώς, η πολυεθνική χάνει πελάτες.

Τελικά, κάνουν λόγο για «φάμπρικα “τυφλών” ελέγχων, με σκοπό τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς», απορώντας για τον τρόπο που χορηγούνται από τη Δικαιοσύνη, δίχως κανένα πρόβλημα, τέτοιες προσωρινές διαταγές. Καταγγέλλουν ότι στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων δεν υπάρχει κανένα απτό περιστατικό για να στοιχειοθετηθεί η «εισβολή» στα γραφεία τους, καμία συγκεκριμένη καταγγελία, όπως και ποια προγράμματα χρησιμοποιούνται δυνητικά παράνομα.

«Αφού από τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους προκύπτει πως η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών που ελέγχθηκαν δεν διέθεταν παράνομο λογισμικό, πώς μπορεί να δίνεται τέτοια εντολή για όλους χωρίς αδιάσειστα στοιχεία; Μόνο με την υποψία; Είναι δυνατόν το αποτέλεσμα να μη συνάδει με το περιεχόμενο του δικογράφου, βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε η έρευνα; Μήπως στην ουσία πρόκειται απλά για δειγματοληπτικό έλεγχο, ο οποίος όμως -ως τέτοιος- δεν θα μπορούσε ποτέ να αρκεί για την έκδοση δικαστικής απόφασης;» αναρωτιέται σε πρόσφατο άρθρο του στον τοπικό Τύπο ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Β. Καραχάλιος, σε μια υπόθεση που σίγουρα θα έχει συνέχεια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Ρε κορόιδα δεν είναι τυχαίοι οι έλεγχοι, ούτε παρθένες όσοι τρώνε τις αγωγές.
    Όταν πάει ο κάθε μηχανικούλης να μπει στο Κτηματολόγιο, εκεί γίνεται έλεγχος γνησιότητας της κόπιας των Autocad και Autodesk. Και αν ο μηχανικούλης δεν έχει γνήσια κόπια του μονοπωλιακού προγράμματος, δεν επιτρέπεται στον μηχανικούλη να συνεχίσει την όποια εργασία πάει να καταθέσει.

    Ο κόσμος το έχει τούμπανο κι εσείς κρυφό καμάρι ότι τα σπασμένα (κόπιες) λογισμικά, δίνουν και παίρνουν στους μηχανικούλιδες. Η πατέντα της επίλυσης του προβλήματος ; Απλή και γνωστή. Ο μηχανικούλης που έχει σπασμένο πρόγραμμα και δεν γίνεται αποδεκτός από το Κτηματολόγιο, πάει σε κάποιο συνάδελφό του που έχει γνήσια κόπια, και τα περνάει εκείνος στο Κτηματολόγιο. Πότε έναντι κάποιου “καφέ”, πότε τσαμπέ.

    Το θέμα είναι ένα. Κόπια θεωρείται όποια άδεια δεν έχει πουληθεί από την επίσημη εταιρεία αλλά έχει πουληθεί από επίσημα εμπορικά διαδικτυακά κανάλια ;
    Και το θέμα είναι ΑΛΛΟ ένα. Δέχεται και συνεργάζεται η πλατφόρμα του Κτηματολογίου με άλλη μάρκα λογισμικού ή όχι ;
    Και το τρίτο θέμα που προκύπτει είναι ΑΛΛΟ ΕΝΑ και τελευταίο : ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥΣ το δικηγορικό γραφείο ; Εν ολίγοις, μπορεί να τα πήρε με κάποιο τρόπο από το Κτηματολόγιο, όπως πήρε βάση δεδομένων η Μισέλ ;

    Μπορώ να γίνω και πιο αναλυτικός αλλά σας αφήνω να το ψάξτε εσείς οι μεγάλοι δημοσιογράφοι και τα λαγωνικά της ντόπιας και ευρωπαϊκής αγοράς.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This