Ολλανδικές υποσχέσεις για επενδύσεις 1 δισεκ. ευρώ, αρκεί να γίνει η Θεσσαλία… Αφρική και Καμπότζη!

Must Read

Τα βάσανα του θεσσαλικού κάμπου δεν έχουν τελειωμό, καθώς μετά την ανυπολόγιστη καταστροφή που υπέστη από τις πλημμύρες, ήρθαν και οι Ολλανδοί της HVA -στην οποία η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέθεσε την… αγροτική ανάπτυξη της περιοχής- για να προωθήσουν το «όραμά» τους για την «αφρικανοποίηση» της Θεσσαλίας, στο μοντέλο της Ανγκόλας, της Μοζαμβίκης, της Νιγηρίας, αλλά και τη ασιατικής Καμπότζης!

Με οριζόντια επιλογή διαφορετικών καλλιεργειών και μαζική παραγωγή προϊόντων, η HVA θέλει μα μετατρέψει τους αγρότες και παραγωγούς σε… υπαλλήλους της για να κάνουν συμβολαιακή γεωργία, όπως έχει ήδη καταγγείλει και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

Όπως μεταδίδει σήμερα το thessaliatv.gr οι Ολλανδοί υποσχέθηκαν επενδύσεις (αν βάλουν όμως άλλοι τα κεφάλαια!) που μπορεί να φτάσουν και το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, αλλάζοντας το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής, και υπό συγκεκριμένες συνθήκες και όρους!

Ο διευθύνων σύμβουλος της HVA Μίλτος Γκουζούρης, αναφερόμενος στα ολλανδικά πλάνα για τον θεσσαλικό κάμπο, είπε αρχικά:

«Η HVA αναλαμβάνει παραχωρήσεις γης (concessions) σε διάφορες χώρες, τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε για πολλά χρόνια (π.χ. 50 ή 100) και να αναπτύξουμε δραστηριότητες που αφορούν κυρίως σε παραγωγή φαγητού (ρύζι, πατάτα, κρέας, γάλα κ.α). Φροντίζουμε αυτές οι περιοχές να είναι στεγνές, να έχουν αρδευτικά κανάλια, να δημιουργηθούν τα εργοστάσια που επεξεργάζονται τα προϊόντα, καθώς επίσης και οι υποδομές που απαιτούνται όπως π.χ. μια προβλήτα για τη μεταφορά των προϊόντων. Αναλαμβάνουμε δηλαδή από το Α μέχρι το Ω του project, συν της διαχείρισης της έκτασης και των εργοστασίων της».

Και συνέχισε με τον τρόπο λειτουργίας το μοντέλου της HVA:

«Εμείς κάνουμε συμφωνίες με buyers. Π.χ. έρχεται μια αλυσίδα super market και ζητάει 30.000 τόνους ρυζιού τον χρόνο, σε big bags, για να το πουλήσει αυτή σε σακουλάκια. Υπογράφουμε μια σύμβαση π.χ. για 25 χρόνια ότι ο retailer θα αγοράζει ρύζι από εμάς, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, και εμείς αναλαμβάνουμε την επένδυση. Νοικιάζουμε τη γη – με συμφωνίες συνήθως με κράτη αφού πρόκειται για τεράστιες εκτάσεις, π.χ. στην Αγκόλα δώσαμε €15 εκατ. για 50 χρόνια – στήνουμε τα εργοστάσια, αγοράζουμε τα μηχανήματα, προσλαμβάνουμε και εκπαιδεύουμε το προσωπικό».

Μοντέλο Αφρικής και Καμπότζης…

«Πρέπει να γίνουν μεγάλοι συνεταιρισμοί για να μπορέσεις να έχεις όγκο. Όταν έχεις διάσπαρτο τον κλήρο, δεν κάνεις τίποτα. Στην Καμπότζη π.χ. υπάρχουν εκτάσεις που αντιστοιχούν σε τρεις Θεσσαλίες, οι οποίες παράγουν ρύζι. Πρέπει να έχεις και τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες π.χ. σε χώρες όπως είναι η Ανγκόλα, η Μοζαμβίκη, η Νιγηρία κ.ά. μπορείς όλο τον χρόνο να παράγεις, να έχεις 4-5 σοδειές. Εμείς εστιάζουμε στην τροπική ζώνη, δηλαδή σε Ν.Α Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική. Ξεκινήσαμε από την Ινδονησία που ήταν ολλανδική αποικία, αλλά στη συνέχεια επεκταθήκαμε σε όλο τον πλανήτη. Εμείς μπορούμε να φτιάξουμε μονάδες τυποποίησης και να συνεργαστούμε με ομίλους που μπορούν να αναλάβουν το logistics – έχουμε ήδη μιλήσει με ορισμένους – να επενδύσουμε σε ψυγεία, αποθήκες, γερανούς, σε εξειδικευμένα μηχανήματα (π.χ. ειδικές σκούπες για τη φόρτωση ρυζιού σε βαπόρια)».

Μαζική παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων και συμβολαιακή γεωργία

«Στη Θεσσαλία πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε θερμοκήπια που θα παράγουν επιτραπέζιες ντομάτες όλο τον χρόνο και να γίνει πολύ μεγάλη επένδυση σε φρούτα. Παράλληλα, η περιοχή ευνοεί την παραγωγή σε προϊόντα όπως αμύγδαλα και φιστίκια, που έχουν τεράστιο εισόδημα. Εμείς μπορούμε να κάνουμε επενδύσεις σε γραμμές IQF για αβοκάντο, προσφέροντας τη δυνατότητα για ψύξη κομματιών του φρούτου σε σακουλάκια. Π.χ. με μια επένδυση της τάξης των €20 εκατ. μπορείς να έχεις χιλιάδες τόνους προϊόντος με αυτόν τον τρόπο, όπως π.χ. σε ροδάκινα, βερύκοκα κ.ά…

Εάν η αγορά είναι ο κόσμος και όχι μόνο η Ελλάδα, μπορεί η περιοχή να έχει μεγάλο εισόδημα. Παράλληλα, όταν πας να φτιάξεις μια μονάδα και βάλεις συνέταιρο τον συνεταιρισμό, του δίνεις ένα επιπλέον κέρδος. Θα έχουν δηλαδή ένα επιπλέον κίνητρο να παράγουν σωστά, για το δικό τους εργοστάσιο. Οι Συνεταιρισμοί που έχουμε ήδη έρθει σε επαφή είναι πολύ θετικοί σε αυτό το εγχείρημα. Γνωρίζουν πολύ καλά ποιο είναι το όφελος τους, απλά θέλουν να δουν κάποιες σοβαρές επιχειρήσεις να ηγούνται αυτής της προσπάθειας. Τρανταχτό παράδειγμα του πόσα μπορεί να πετύχει το contract farming είναι η Heineken. Στην Ελλάδα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία καλύπτει 100% τις παραγωγικές της ανάγκες σε κριθάρι μέσω της συμβολαιακής γεωργίας, ενώ παράλληλα κάνει και εξαγωγές».

Θέλουν επενδυτικό ταμείο και εξαφάνιση της κλωστοϋφαντουργίας!

«Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό ταμείο, το The Thessaly Growth Fund, στο οποίο μπορούμε και εμείς να συμμετέχουμε επενδυτικά, αν και κυρίως είναι καλό να συμμετέχουν ελληνικά κεφάλαια. Έχουμε κάνει συζητήσεις με διάφορους φορείς που μπορεί να συμμετάσχουν στο Ταμείο αυτό π.χ. τράπεζες, εφοπλιστές, διάφοροι επιχειρηματίες – είναι όλοι θετικοί να μπουν. Έχοντας αυτή την τοπική συμμετοχή, εμείς μπορούμε να φέρουμε τα υπόλοιπα κονδύλια και να συγκεντρώσουμε ένα συνολικό ποσό της τάξης των €500 εκατ. το οποίο με μόχλευση (π.χ. με δανεισμό) μπορεί να ξεπεράσει το €1 δισ. Στόχος είναι η απόδοση της τάξης του 15%-20% σε ετήσια βάση. Αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθούν σε παραγωγές προϊόντων που έχουν ζήτηση και όχι π.χ. στην Κλωστοϋφαντουργία όπου δεν έχει προοπτικές για τη χώρα μας. Συνεχίζουν όμως να υπάρχουν φωνές στην περιφέρεια που ζητούν να μην σταματήσει η παραγωγή προϊόντων για τον συγκεκριμένο κλάδο. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

 1. Θα πέσει φωτοβολταικό και ανεμογενήτρια κάργα..
  Πάει κι ο κάμπος..
  Οι σύντροφοι με την πρώτη ευκαιρία,θα τ αρπάξουνε(και καλά θα κάνουνε οι άνθρωποι..Τί να κάτσουν να κάνουνε δλδ;..Να μετράνε καταστροφές, πλυμμήρες,κοροιδεία και κρατικό πουσταρχιδισμό;..Και να πληρώνουν κι απ την τσέπη τους κι από πάνω;..)..Θα τα βροντήξουν όλα κάτω και μή τους είδατε..

  Αντίο μαρούλια,λάχανα,βαμβάκια,γαλακτοκομικά,όσπρια και φτηνή καλής ποιότητας ελληνική παραγωγή για τον μέσο καταναλωτή και την ελλ.οικογένεια.
  ..Α ρε γαμιόλια της ελληνικής καταστροφής

 2. Και συν τοις άλλοις οι τύποι είναι μεσάζοντες και επενδυτές με χρήματα άλλων!!!! ΩΡΑΙΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ρε σύντροφοι…!!! Θα προωθήσουν και τα μεταλλαγμένα και όλα καλά!!!

 3. Αποικιοποίηση με διαφορετική ενδυμασία,λόγου χάρη κοστούμια!!
  Εκεί που έχει φθάσει η αγροτιά ,ο μικρομεσαίος αγρότης δηλαδή ,που είναι η πλειοψηφία στη χώρα ,δεν έχει επιλογές ή αγρανάπαυση ή φωτοβολταϊκό ή ” υπάλληλος” στις πολυεθνικές .Ευημερούν η Αγκόλα,η Καμπότζη και οι λοιπές δυνάμεις!!!!Άστοχα παραδείγματα χωρών κύριε διευθύνοντα σύμβουλε της HVA …
  —–Τελικά η δουλεία δεν καταργήθηκε ποτέ….—–

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This