«Γολγοθάς» για τα μισθώματα του Covid-19!

Το ΣτΕ αποφάσισε ότι οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων θα πρέπει να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια για τις διαφορές τους με το Δημόσιο

Must Read

Τέσσερα χρόνια χρειάστηκε να περιμένουν οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων για να πληροφορηθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι τα πολιτικά δικαστήρια είναι αρμόδια για τις διαφορές τους με το Δημόσιο, που είχε αναλάβει επί κορονοϊού να καλύπτει τα μισθώματα για όσους ενοικιαστές αδυνατούσαν λόγω Covid-19 να τα καταβάλουν.

Αυτό αποφάσισε το Δ΄ τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας, με την υπ’ αριθμόν 626/2024 7μ απόφασή του, που έκρινε ότι αρμόδια για να επιλύσουν τις δικαστικές διαμάχες για τα μισθώματα Covid-19, που ανακύπτουν μεταξύ ιδιοκτητών ακινήτων και Δημοσίου, είναι τα πολιτικά δικαστήρια και όχι το ΣτΕ. Η υπόθεση των μισθωμάτων καταστημάτων και άλλων επαγγελματικών χώρων που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους με απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, λόγω Covid-19, ήταν ένα από τα θέματα που είχαν προκαλέσει δυνατές αναταράξεις τότε.

Με νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη με σκοπό την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών του Covid-19 είχε αποφασιστεί η μερική ή ολική απαλλαγή των ενοικιαστών από την υποχρέωσή τους για καταβολή του μισθώματος στους ιδιοκτήτες – εκμισθωτές των ακινήτων. Ως γνωστόν, προκειμένου να μετριαστούν οι δυσμενείς για τους ιδιοκτήτες συνέπειες, το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλει το ίδιο τμήμα των ενοικίων, με αντίστοιχες προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων χρηματικές παροχές. Στο μεταξύ προέκυψαν διαφορές και διαφωνίες για την καταβολή των μισθωμάτων μεταξύ του Δημοσίου και των ιδιοκτητών ακινήτων που προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Τέσσερα χρόνια μετά το Δ΄ τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου, με την υπ’ αριθμόν 626/2024 7μ απόφασή του, έκρινε ότι αρμόδια για να επιλύσουν τις δικαστικές διαμάχες για τα μισθώματα Covid-19 που ανακύπτουν μεταξύ ιδιοκτητών ακινήτων και Δημοσίου είναι τα πολιτικά δικαστήρια και όχι το ΣτΕ.

Oπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, «…δεν είναι πράξεις άσκησης δημόσιας εξουσίας ούτε επιχειρούνται για την εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος, η δε σχετική υποχρέωση του Δημοσίου, ως αναλαβόντος την ευθύνη του μισθωτή, εντάσσεται στον ενοχικό δεσμό της σύμβασης μίσθωσης από τον οποίο αντλεί και τη φύση της. Κατά συνέπεια, οι διαφορές που ανακύπτουν από τη δικαστική αμφισβήτηση των ανωτέρω πράξεων (ή παραλείψεων), όπως η ένδικη διαφορά, είναι ιδιωτικές, υπαγόμενες, κατά τα εκτεθέντα στην προηγούμενη σκέψη, στη δικαιοδοσία των πολιτικών δικαστηρίων».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This