Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τα διαγνωστικά κέντρα: «Η πιο ηχηρή απάντηση απέναντι στις απειλές που εκτοξεύει ο ΕΟΠΥΥ»

Δείτε την οργισμένη ανακοίνωση των ιατρών

Must Read

Την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους έλαβαν οι εργαζόμενοι στα Διαγνωστικά Κέντρα. Σε πανελλαδική τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν 587 κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (85%) η συνέχιση της αντίδρασής τους ενάντια στο μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback – rebate).

Ως εκ τούτου, τα Διαγνωστικά Κέντρα και Πολυϊατρεία της Περιφέρειας αποφάσισαν να συνεχίσουν να κρατούν κλειστές τις πόρτες τους στο κοινό από σήμερα Δευτέρα 13 Μαΐου. Μάλιστα, τις κινητοποιήσεις στηρίζει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

«Η πιο ηχηρή απάντηση απέναντι στις απειλές που εκτοξεύει ο ΕΟΠΥΥ περί διακοπής των συμβάσεων των γιατρών που κινητοποιούνται είναι η μαζικότητα της κινητοποίησης των εργαστηριακών γιατρών. Οι επιπτώσεις, στην περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ επιχειρήσει να προχωρήσει στην απονενοημένη διακοπή χιλιάδων συμβάσεων, θα είναι τραγικές για τους ασθενείς της χώρας. Ελπίζουμε ότι θα αναλογιστεί τις συνέπειες και δεν θα το επιχειρήσει», σημειώνει ο ΠΙΣ σε ανακοίνωσή του.

«Τα εργαστήρια, με τα υπέρογκα ποσά που τους καταλογίστηκαν, καταστράφηκαν οικονομικά»

Όπως επισημαίνουν οι εργαστηριακοί γιατροί, ο ΕΟΠΥΥ επί 12 χρόνια καταλογίζει στα εργαστήρια τις υπερβάσεις του κλειστού κι ελλειμματικού προϋπολογισμού του, φορτώνοντας τους υπέρογκα χρέη, τα οποία οδηγούν σε κλείσιμο των ιατρείων τους κι αδυναμία συνταξιοδότησης.

«Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας δεν έχει εφαρμόσει ακόμη τις Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες ορθής κλινικής συνταγογράφησης και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, τροφοδοτώντας προκλητή ζήτηση, την οποία καλούνται να υποστούν τα εργαστήρια με ληστρικά μέτρα υφαρπαγής των χρημάτων που δικαιούνται. Τα εργαστήρια, με τα υπέρογκα ποσά που τους καταλογίστηκαν, καταστράφηκαν οικονομικά χωρίς να έχουν ευθύνη, και όταν αποφάσισαν να αντιδράσουν απειλούνται με διακοπή της σύμβασή τους!», τονίζουν οι γιατροί.

Παράλληλα, καταγγέλλουν πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα γίνεται «πάρτι» υπερσυνταγογράφησης, ενώ μέσα από στοιχεία που παρουσίασαν πρόσφατα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οι ιδιοκτήτες των Διαγνωστικών Κέντρων προκύπτει ότι δεν ασκείται κανένας έλεγχος στις εξετάσεις που συνταγογραφούνται.

«Φέραμε μαζί μας ένα σωρό παραπεμπτικά προκειμένου να σας αποδείξουμε ότι στο ελληνικό σύστημα συνταγογράφησης μπορεί να γράφει όποιος θέλει (ακόμη και μη ιατρός), ό,τι θέλει, όποτε θέλει κι αυτό βαφτίστηκε εντελώς καταχρηστικά “ορθή συνταγογράφηση”. Τα εκατοντάδες παραπεμπτικά με PSA για τον προστάτη … σε γυναίκες, με όλους τους καρκινικούς δείκτες σε παιδάκια μόλις 4 ετών με ένδειξη ‘καταβολή κι ανορεξία’, με υπερήχους μήτρας κι ωοθηκών σε … άνδρες, με επαναλαμβανόμενες ακριβές εξετάσεις που αναδεικνύουν το εσκεμμένα διάτρητο σύστημα συνταγογράφησης, τα έχετε δει όλοι οι υπουργοί ….αυτά όμως τα πληρώνουμε εμείς!», υπογραμμίζουν αγανακτισμένοι οι γιατροί.

«Οφείλουμε … 1,6 δισ ευρώ»

Την ίδια ώρα, επισημαίνουν πως ως το 2014 η συμμετοχή στις εργαστηριακές εξετάσεις ήταν από 25% έως 40% και σήμερα μόλις στο 15%.

«Η υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού για τις εργαστηριακές εξετάσεις οφείλεται είτε σε αληθινή αύξηση αναγκών του πληθυσμού, είτε σε αύξηση ψευδή, τεχνητή. Και στις δυο περιπτώσεις υπεύθυνο είναι το Κράτος για την αντιμετώπιση τους. Στην πρώτη περίπτωση, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό και στη δεύτερη, επιβάλλοντας κανόνες και αυστηρές ποινές για όσους δεν τους τηρούν», εξηγούν οι γιατροί, ενώ κάνουν σαφές πως αυτή τη στιγμή τα Εργαστήρια και Διαγνωστικά Κέντρα ανεξαρτήτως οικονομικού μεγέθους, οφείλουν συνολικά 1,6 δισ. ευρώ:

«Ένα υπέρογκο τεχνητό χρέος, το οποίο καλούμαστε να αποπληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας με υφαρπαγή των εισοδημάτων μας και το οικονομικό μας θρίλερ συνεχίζεται αμείωτο».

Η ανακοίνωσή τους

Στις εν λόγω κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι: ΣΥΝ.ΕΡΓΑΣ.ΙΑ , η Ένωση Ιδιωτών Μικροβιολόγων Λάρισας, ο Σύνδεσμος Εργαστηριακών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Ένωση Εργαστηριακών Ιατρών Τρικάλων, ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος και η Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων.

Σε κείμενο που συνυπογράφουν οι παραπάνω επισημαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Η παντελής συστηματική και διαχρονική έλλειψη εφαρμογής κανόνων ορθής κλινικής συνταγογράφησης, ως αποτέλεσμα της άκριτης πολιτικής και ψηφοθηρίας όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, η ελλιπής χρηματοδότηση παρά την τεράστια αύξηση των αναγκών του πληθυσμού, ειδικά μετά την πανδημία και η έλλειψη συστηματικού ελέγχου και επιβολής αυστηρής τιμωρίας στους παραβάτες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται όλος ο κλάδος με τις παρανομίες κάποιων», είναι μερικά από αυτά, ενώ συνεχίζουν τονίζοντας:

«Οι καθηλωμένες τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων από το 1991 και ταυτόχρονα υποτιμολογημένες κατά 41% Έχετε δει τις τιμές αποζημίωσης εργαστηριακών εξετάσεων σε άλλες Ευρωπαικές χώρες; Η εφαρμογή των ποιοτικών κριτηρίων, που είναι δήθεν και μόνο ποιότητα δεν εξασφαλίζουν. Αντί να μηδενίσουν το CB όπως μας υποσχεθήκατε, το εκτόξευσαν άνω του 50%. Η διατήρηση ενός τεράστιου καταλόγου εξετάσεων διπλογραμμένων, κάποιων εντελώς απαρχαιωμένων στην κλινική τους εφαρμογή, που μπορούν να συνταγογραφηθούν χωρίς κλινική χρησιμότητα (rational test ordering) για ευνόητους λόγους. Οι συντεχνιακές πιέσεις, οι οποίες προσθέτουν συνεχώς πανάκριβες μοριακές εξετάσεις, οι οποίες για πολλούς λόγους θα έπρεπε να εκτελούνται μόνον σε κάποια Δημόσια εργαστήρια (Φυσικά χωρίς έλεγχο κι αυτές και χωρίς αύξηση του προυπολογισμού)».

Κλείνοντας, οι γιατροί ζητούν μετά τα χρέη που άδικα τους έχουν επιβληθεί, το ποσοστό του clawback που θα πληρώνουν να μην ξεπερνά το 5%. «Ό,τι περισσότερο προκύψει είναι υπεύθυνο το Κράτος να το καλύψει, αφού υποτίθεται ότι έχει εφαρμόσει τους Διεθνείς κανόνες ορθής συνταγογράφησης και άρα το ποσό που μένει, είναι ξεκάθαρα οι ανάγκες των πολιτών . Με αυτό το τρόπο θα διαφυλάσσεται το δημόσιο χρήμα γι’ αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη» καταλήγουν οι εργαστηριακοί γιατροί.

Δείτε επίσης: Τριήμερες κινητοποιήσεις από τα διαγνωστικά κέντρα: «Απελπιστική η κατάσταση, πιεζόμαστε ασφυκτικά»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This