Πού αιωρείται αυτή την ώρα η αφρικανική σκόνη – Ανεβαίνει και η θερμοκρασία

Πότε θα καθαρίσει ο ουρανός

Must Read

Με την πρόσφατη ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, υψηλές θερμοκρασίες και συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης θα παρατηρηθεί τα επόμενα 24ωρα στη χώρα. Αυτό συμβαίνει διότι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας.




 

Σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Meteo, για την Παρασκευή 17/05 αναμένονται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος στα δυτικά και τα νότια τμήματα της χώρας μας, ενώ στα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις θα εντοπίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα.




 

Στον Χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης κοντά στο έδαφος για τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 17/05 στο σύνολο της χώρας, ενώ τα ενσωματωμένα διαγράμματα απεικονίζουν τις συγκεντρώσεις σκόνης καθ’ ύψος σε τρεις επιλεγμένες πόλεις (Αθήνα, Καλαμάτα, Ηράκλειο).

 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ στην Κρήτη ο καταβάτης βοριάς αναμένεται να ανεβάσει και άλλο τον υδράργυρο όπου δεν αποκλείεται να δούμε θερμοκρασίας ακόμα και 39 βαθμούς Κελσίου!

Για την αφρικανική σκόνη, ο μετεωρολόγος τόνισε ότι δεν θα δούμε την ένταση του φαινομένου με τον πορτοκαλί και κίτρινο ουρανό όπως την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, το ανησυχητικό είναι η διάρκεια του φαινομένου καθώς ξεκινάει από σήμερα και φαίνεται ότι θα διαρκέσει έως και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα κυρίως.




Ο καιρός την Παρασκευή

  • Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.
  • Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και νότια.
  • Οι άνεμοι στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα είναι νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 22 με 24 βαθμούς, στα δυτικά τους 28 με 30, στα κεντρικά και νότια τους 26 με 29 και στη βόρεια Κρήτη τοπικά τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός το Σάββατο

  • Σχεδόν αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα δυτικά. Τοπικες βροχές θα σημειωθούν τις απογευματινές και βραδινές ώρες στα δυτικά.
  • Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και τα νότια.
  • Οι άνεμοι θα είναι στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στα βόρεια τους 27 με 29 βαθμούς, στα δυτικά τα κεντρικά και νότια τους 29 με 32 και τοπικά τους 33 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή

  • Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές κυρίως στα βόρεια, τα κεντρικά και την Κρήτη. Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στα βόρεια τμήματα της χώρας.
  • Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα νότια νοτιοανατολικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Ο καιρός τη Δευτέρα

  • Σχεδόν αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά και την Πελοπόννησο. Τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.
  • Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την παραμονή αφρικανικής σκόνης, κυρίως στα δυτικά και τα νότια.
  • Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα νότια.

Τι είναι ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που φέρνει αφρικανική σκόνη

Ο Θεόδωρος Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος και εντεταλμένος ερευνητής στο ινστιτούτο ερευνών περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αναφέρθηκε στον υποτροπικό αεροχείμαρρο που φέρνει αφρικανική σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες.

Ο κ. Γιάνναρος, μιλώντας στο Action24 διευκρίνισε τα εξής: «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν έρχεται κανένας υποτροπικός αεροχείμαρρος. Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος αποτελεί ένα χαρακτηριστικό της γενικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας. Είναι ένα ρεύμα πολύ γρήγορα κινούμενου αέρα, που βρίσκεται ψηλά στην ατμόσφαιρα».




 

«Αποτελεί ένα γενικό χαρακτηριστικό της γενικής κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας, το οποίο επηρεάζει ανάλογα με τους σχηματισμούς τους οποίους περιοδικά εμφανίζει, το πώς κινούνται οι αέριες μάζες και ενδεχομένως τι συστήματα καιρού επηρεάζουν μία περιοχή. Επομένως, υπό μία έννοια δεν έρχεται, υπάρχει πάντοτε, απλά τώρα ο κυματισμός ο οποίος εμφανίζεται οδηγεί στο να έχουμε τη μεταφορά αέριων μαζών πάνω από την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τη χώρα μας» συνέχισε για τον υποτροπικό αεροχείμαρρο.

 

Κατέληξε σχετικά με τον υποτροπικό αεροχείμαρρο, υπογραμμίζοντας: «Θα δούμε αύξηση της θερμοκρασίας και μεταφορά της αφρικανικής σκόνης».

Διαβάστε ακόμα: Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη – Πώς να προφυλαχθείτε

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This