Σημαντική τιμητική διάκριση σε διεθνή διαγωνισμό για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Must Read

Μια σημαντική τιμητική διάκριση από τον ετήσιο Διεθνή Διαγωνισμό Βαρύτητας στις ΗΠΑ η Ομάδα Βαρύτητας και Κοσμολογίας του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, για την ερευνητική της μελέτη με τίτλο «Παρατηρησιακές υπογραφές της Υπερβαρύτητας άνευ κλίμακας στο Πείραμα NANOGrav».

Την εν λόγω ερευνητική μελέτη συνέγραψαν ο Διευθυντής του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ Σπύρος Βασιλάκος, ο Ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος, ο Eρευνητής του ΙΑΑΔΕΤ Μάνος Σαριδάκης, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Θοδωρής Παπανικολάου και ο υποψήφιος διδάκτορας Χάρης Τζερεφός. Στη συγκεκριμένη εργασία τους, οι διακεκριμένοι επιστήμονες έδειξαν ότι η Θεωρία των Υπερχορδών μπορεί να έχει παρατηρησιακά ίχνη, καθώς επηρεάζει έντονα τη συμπεριφορά του αρχέγονου Σύμπαντος και, συγκεκριμένα, την παραγωγή αρχέγονων μαύρων τρυπών και βαρυτικών κυμάτων, τα οποία ενδεχομένως παρατηρήθηκαν πρόσφατα από το Πείραμα NANOGrav (North American Nanohertz Observatory for Gravitational Waves).

Στην διακριθείσα πραγματεία, οι ερευνητές του ΙΑΑΔΕΤ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε στενή συνεργασία με τον κ. Νανόπουλο, ασχολήθηκαν με ένα από τα σημαντικά ανοικτά προβλήματα της σύγχρονης φυσικής, το οποίο απασχολεί την κοινότητα εδώ και 50 χρόνια περίπου: το εάν θεωρίες που «δρουν» σε ασύλληπτα μικροσκοπικά επίπεδα, ή ισοδύναμα σε ασύλληπτα υψηλές ενέργειες, εκεί που οι κβαντικοί νόμοι κυριαρχούν, μπορούν να αφήσουν πειραματικά και παρατηρησιακά ίχνη που να τις επιβεβαιώνουν ή να τις διαψεύδουν. Όπως έδειξαν, αυτό είναι δυνατόν αν κανείς μελετήσει το παρατηρήσιμο Σύμπαν στα εντελώς αρχέγονα στάδιά του, δισεκατομμυριοστά του δισεκατομμυριοστού του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Συγκεκριμένα, έδειξαν ότι οι Υπερχορδές και η συνεπαγόμενη Υπερβαρύτητα άνευ κλίμακας επηρεάζουν έντονα τη φάση του αρχικού Πληθωρισμού όπου το Σύμπαν περνά από υποατομική σε μακροσκοπική κλίμακα, δημιουργώντας αρχέγονες μικρές μαύρες τρύπες, οι οποίες με τη σειρά τους, πριν «εξατμιστούν» λόγω ακτινοβολίας Hawking, παράγουν στοχαστικά βαρυτικά κύματα, που, διαδιδόμενα στο Σύμπαν, αλλάζουν τη ροή του χρόνου από όπου περνούν. Και αυτή ακριβώς η αλλαγή στη ροή του χρόνου είναι που παρατηρήθηκε στην αλλαγή της συχνότητας στις εκπομπές των pulrars (ισχυρά μαγνητισμένοι περιστρεφόμενοι αστέρες νετρονίων), που ανακοινώθηκε στις 29 Ιουνίου 2023 από το Πείραμα NANOGrav, δεδομένα τα οποία έχουν προκαλέσει αντικείμενο εκατοντάδων δημοσιεύσεων από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται η Αριστεία της Έρευνας που εκπονείται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αυτή τη φορά από την ομάδα Βαρύτητας και Κοσμολογίας του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ίδρυμα Βαρυτικών Ερευνών (Gravity Research Foundation) των ΗΠΑ ιδρύθηκε το 1948, με σκοπό να πραγματοποιεί έρευνα στον τομέα της Βαρύτητας και των θεωριών που την περιγράφουν, όπως η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας και οι επεκτάσεις αυτής. Σε ετήσια βάση διεξάγει σε παγκόσμιο επίπεδο τον Διαγωνισμό Βαρύτητας, όπου ερευνητές από ολόκληρο τον κόσμο καλούνται να υποβάλουν μια πραγματεία τους, η οποία οφείλει να είναι ρηξικέλευθη, να δίνει απαντήσεις σε ανοικτά προβλήματα και να ανοίγει διαύλους για νέα πεδία επιστημονικής έρευνας. Χαρακτηριστικά πρόκειται για τον κορυφαίο παγκοσμίως διαγωνισμό αυτού του είδους, όπου τουλάχιστον έξι νικητές του έλαβαν κατόπιν και το βραβείο Νόμπελ Φυσικής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This