Ακριβό μου… κακάο: «Φωτιά» στην τιμή του καφέ – Μικρή «πολυτέλεια» τα γλυκά και το παγωτό!

Τι είπε ο εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ για τις αυξήσεις σε 120 προϊόντα

Must Read

Την εκτίμηση ότι νέες μεγάλες αυξήσεις σε προϊόντα που σχετίζονται με το κακάο, βρίσκονται προ των πυλών, εξέφρασε ο δικηγόρος και εκπρόσωπος του Νέου Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Παναγιώτης Γεωργιάδης, γεγονός που πρόκειται να επηρεάσει άμεσα σοκολάτες, καφέδες, παγωτά και πολλά γλυκά!

Όπως υποστηρίζει, οι αυξήσεις αφορούν στις τιμές 120 προϊόντων και θα κυμαίνονται μεταξύ 10%-25%. Ήδη, εξηγεί πως η νέα κατάσταση άρχισε να αποτυπώνεται σε ένα βαθμό σε σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία και λοιπά καταστήματα που εμπορεύονται τα αντίστοιχα προϊόντα και το επόμενο διάστημα θα τις αντιληφθούν πολύ καθαρά οι καταναλωτές. Μάλιστα, δεν αποκλείεται, όπως επισημαίνει, ένας καφές take away να κοστίζει ως και 3 ευρώ στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, αυτό κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες που προμηθεύονται προϊόντα με κακάο έχουν σήμερα πολύ περιορισμένα αποθέματα, αφού υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην παγκόσμια αγορά.

«Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καθόλου ευνοϊκές στη Δυτική Αφρική, όπου παράγεται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις του προϊόντος στην αγορά. Η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής έχει φτάσει στο 11%. Αυτό προκάλεσε μεγάλη αύξηση στην τιμή του προϊόντος. Από 3.500 δολάρια τον τόνο που έφτανε πέρυσι η χρηματιστηριακή του αξία, σε κάποια στιγμή εκτοξεύτηκε στα 12.500 δολάρια τον τόνο και σήμερα βρίσκεται στα 8.700 δολάρια. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή η τιμή του ανέβηκε κατά 1.000 δολάρια μέσα σε μόλις δύο μέρες», τονίζει ο κ. Γεωργιάδης.

Ως εκ τούτου, καταγράφονται αυξήσεις σε 120 κωδικούς προϊόντων από την αρχή του χρόνου. «Αυτές θα φτάσουν να κυμαίνονται μεταξύ 10%-25% και πολύ σύντομα θα τις αντιληφθούν οι καταναλωτές. Μεγαλύτερες θα είναι οι αυξήσεις σε προϊόντα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα κακάο, όπως οι σοκολάτες κουβερτούρα», επεσήμανε, μιλώντας στο ethnos.gr.

Στα ύψη παγωτά και καφές

Στην συνέχεια ο εκπρόσωπος του ΙΝΚΑ εξηγεί πως οι καταναλωτές θα δουν σύντομα τις νέες αυξήσεις και στα παγωτά, ενόψει καλοκαιριού, αλλά και στον καφέ, την καθημερινή τους συνήθεια.

«Μεγάλη θα είναι και η αύξηση στην τιμή του καφέ, η οποία εκτιμάται κατά περίπου 15%-20%, από τη στιγμή που ανέβηκε σημαντικά η χρηματιστηριακή του αξία. Από 2.700 δολάρια που κόστιζε ο τόνος του καφέ πέρυσι, φέτος έφτασε στα 4.500 δολάρια. Σύντομα δε θα βρίσκουμε καφέ στο χέρι φτηνότερο από 2 ευρώ. Αν, μάλιστα, ο καφές είναι περισσότερο σπέσιαλ, η τιμή του θα φτάσει στα 2,90-3 ευρώ, αν πάλι τον πάρουμε στο χέρι. Εκτιμώ ότι η αναστάτωση στην αγορά του κακάο θα διαρκέσει σίγουρα μέχρι το τέλος του 2024, ενδεχομένως και έως το Πάσχα του 2025», επισημαίνει.

Παράλληλα, εκτιμά πως εκτός από τη μεγάλη αύξηση των τιμών των προϊόντων, φόβοι υπάρχουν και για τη μείωση της ποιότητάς τους, στο ενδεχόμενο που οι εταιρείες τοποθετήσουν μικρότερη περιεκτικότητα κακάο, για παράδειγμα στις σοκολάτες και άλλα γλυκά:

«Δεν το έχουμε δει ακόμα να συμβαίνει αυτό, όμως, επειδή ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, φοβάμαι ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τη μείωση της ποιότητας. Αυτό είναι κάτι που το έχουμε καταγράψει στο πρόσφατο παρελθόν. Όπως έχουμε δει και το φαινόμενο να παραμένουν μεν ίδιες οι συσκευασίες των προϊόντων αλλά να μειώνεται η ποσότητά τους μέσα σε αυτές».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This