Θεσσαλονίκη – Κίνηση Πολιτών: «Σκόπιμες ασάφειες για την ανάπλαση της ΔΕΘ»

Επισημάνσεις και προτάσεις

Must Read

Για σκόπιμες ασάφειες και θολά σημεία σε ό,τι αφορά την ανάπλαση της ΔΕΘ κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο και την Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Oι επισημάνσεις είναι ηχηρές.

Ολόκληρη η ανακοίνωσή της έχει ως εξής:
«Οι σκόπιμες ασάφειες, της τελευταίας ανακοίνωσης, δεν ξεγελούν κανένα.

Αντιθέτως, πολλά νέα ερωτήματα γεννά η πρόσφατη κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και της ΔΕΘ, δηλαδή της μητρικής εταιρείας, όπου ανήκει ο χώρος της ΔΕΘ και η ΔΕΘ-HELEXPO, και της θυγατρικής τηςΔΕΘ-HELEXPO, όπου το μόνο σαφές είναι ότι: Το Project, θα προχωρήσει μέσω σύμβασης παραχώρησης σε ιδιώτη.

Το χρηματοδοτικό αυτό μοντέλο το έχουν υιοθετήσει από το 2013. Θυμίζουμε, όταν εγκαταλείφθηκε η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα Δυτικά και προτιμήθηκε η παραμονή στη θέση της, ως «αναγκαίο κακό», όπως έλεγαν, γιατί τότε το δημόσιο δεν είχε τους πόρους, λόγω μνημονίων, αναζητήθηκε η συμμετοχή ιδιώτη με διάφορα σχήματα στη λεγόμενη «ανάπλαση». Για να προκληθεί το ενδιαφέρον ιδιωτών, στους προβλεπόμενους εκθεσιακούς χώρους, προσέθεσαν ξενοδοχείο, εμπορικές και επιχειρηματικές εγκαταστάσεις, πάρκινγκ 2.500 θέσεων στάθμευσης για εκμετάλλευση, από τον ιδιώτη επενδυτή. Με αποτέλεσμα, οι κτισμένες επιφάνειες να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της έκτασης και να ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε δυνατότητα δημιουργίας Μητροπολιτικού πάρκου, παρά τις προβλέψεις των πολεοδομικών σχεδίων, του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, και τη μεγάλη ανάγκη που το έχει η πόλη. Το συνολικό κόστος του έργου, έλεγαν, θα είναι 124 εκ. ευρώ και όλα θα τα έβαζε ο επενδυτής.
Έκτοτε η Διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO αναζητά τον επενδυτή, ενώ το κόστος του «μεγαλόπνοου» έργου το ανέβασαν στα 300 εκ. ευρώ. Ναι, το κόστος του έργου το έφθασαν σε τριπλάσιο σχεδόν ποσό. Ύστερα από δέκα άγονα χρόνια, το έργο της «ανάπλασης» ανέλαβε να το προωθήσει το Υπερταμείο, δηλαδή, ο ιδιοκτήτης της ΔΕΘ – HELEXPO».
Και τονίζεται: «Ενώ στην αρχή της κοινής ανακοίνωσης γράφουν: «Η Δημόσια Συμμετοχή θα είναι έως €120.000.000», στην συνέχεια γράφουν, ότι η συμμετοχή του δημοσίου «δύναται να ξεπεράσει το 1/3 του κόστους», και ότι τα υπόλοιπα θα προέλθουν από ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης και τραπεζικό δανεισμό. Ο τραπεζικός δανεισμός αναφέρεται βέβαια στη ΔΕΘ-HELEXPO, για την οποία, προκειμένου να δανειστεί με κρατική εγγύηση, αποφασίστηκε να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της, παρόλο που θα αναθέσει και το έργο της, τη διοργάνωση εκθέσεων, στον ιδιώτη επενδυτή, όπως γράφουν παρακάτω στην ανακοίνωσή τους.
Είναι επομένως βάσιμοι οι φόβοι, πως τελικά η συμμετοχή του δημοσίου θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 120 εκ, ποσό που θα αρκούσε από μόνη του να χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό ορισμένων εκθεσιακών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. Αλλά τότε ποιος λόγος θα υπήρχε να παραχωρηθεί στον ιδιώτη για εκμετάλλευση επί 35 χρόνια ένα οικόπεδο-φιλέτο, όπου θα κατασκευαστεί με κύρια χρηματοδότηση του Δημοσίου το έργο Ξενοδοχείο (12όροφο) – Εμπορικό-Επιχειρηματικό Κέντρο – Πάρκινγκ; Στον οποίο μάλιστα ιδιώτη, χωρίς διαγωνισμό, δίνεται και η δυνατότητα να αναλαμβάνει και το εκθεσιακό έργο;

Όλα αυτά δεν αποτελούν ένα τεράστιο σκάνδαλο σε βάρος του Δημοσίου; Αυτή η δήθεν «ανάπλαση» Ξενοδοχείο-Εμπορικό Κέντρο-Πάρκινγκ δεν αποτελεί, όπως έχουμε τεκμηριωμένα αναδείξει, ένα έγκλημα σε βάρος της βιώσιμης ανάπτυξης της πόλης;

Θέλοντας προφανώς να κάμψουν τις αντιδράσεις των Θεσσαλονικέων, διατείνονται, τετραγωνίζοντας κυριολεκτικά τον κύκλο, ότι και το έργο θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, και Μητροπολιτικό Πάρκο με πυκνή φύτευση100 στρεμμάτων θα εξασφαλιστεί. Ας μας εξηγήσουν πως θα προκύψει αυτή η ενιαία έκταση πρασίνου των 100 στρεμμάτων, όταν στο προωθούμενο σχέδιο, σύμφωνα με το διαγωνισμό, οι χώροι που απομένουν ως πραγματικό πράσινο και όχι απλώς «ελεύθεροι χώροι» (δρόμοι, πεζοδρόμια, πλακόστρωτα) δεν ξεπερνούν τα 30 στρέμματα;»

Καταλήγοντας: «Ο δήμος Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνει την δήλωση της ΔΕΘ, ότι συμφωνεί με το σχέδιό της; Έχουν υποχρέωση να παρουσιάσουν, στα επί χάρτου σχέδια του έργου της δήθεν «ανάπλασης», τη μορφή που θα πάρει τελικά το «ενιαίο πάρκο πυκνής φύτευσης των 100 στρεμμάτων.

Η εναντίωσή μας στο σχέδιο του Υπερταμείου δεν περιορίζεται μόνο στο σκανδαλώδες σχήμα χρηματοδότησης και στιςσοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της προωθούμενης «ψευδοανάπλασης». Εξίσου προβληματική είναι και η πρόβλεψη για ολοκλήρωση του έργου,και μάλιστα με παράλληλη λειτουργία της Έκθεσης, το 2031, πέντε χρόνια αργότερα από την ημερομηνία που έδιναν μέχρι πριν μερικούς μήνες. Η εμπειρία δείχνει ότι σύνθετα έργα, όπως η «ανάπλαση της ΔΕΘ», απαιτούν πλήθος ειδικών μελετών, προϋποθέτουν διαγωνιστικές διαδικασίες χρονοβόρες και έχουν να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτα κατασκευαστικά προβλήματα, χωρίς να συνυπολογίζουμε τη βεβαιότητα για αρχαιολογικά ευρήματα στο χώρο.

Με όλες αυτές τις δυσκολίες του έργου που προωθείται, χρηματοδοτικές, περιβαλλοντικές και κατασκευαστικές, είναι πολύ πιθανό η ΔΕΘ-HELEXPO να εξακολουθήσει για χρόνια να λειτουργεί στις ίδιες υποβαθμισμένες εγκαταστάσεις και η πόλη να ζήσει μια απίστευτη ταλαιπωρία, ενώ θα έχει χάσει την ευκαιρία να αποκτήσει επιτέλους το τόσο αναγκαίο Μητροπολιτικό Πάρκο.

Η Διπλή Ανάπλαση που προτείνει η Κίνηση Πολιτών, δηλαδή, πραγματικό και όχι ψευδεπίγραφο Μητροπολιτικό Πάρκο, με εκσυγχρονισμένα ορισμένα αξιόλογα ιστορικά κτίρια της ΔΕΘ, που αξίζει να διατηρηθούν, όπου θα γίνονται οι ελαφρές εκθέσεις, και μεταφορά Δυτικά των βαριών εκθέσεων, είναι η μόνη εφικτή, βιώσιμη, πράσινη και αναπτυξιακή λύση, απέναντι στο σκάνδαλο της παραχώρησης και της υπερφόρτωσης του κέντρου της πόλης».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This