Δεν πέθανε από γαστρεντερίτιδα η 91χρονη στον Βόλο, λέει ο ΕΟΔΥ – Εντοπίστηκε σαλμονέλλα στο νερό

Εισαγγελική παρέμβαση και κλειστά σχολεία

Must Read

Δεν σχετίζεται ο θάνατος της 91χρονης από τον Αλμυρό Βόλου με τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 24ωρα στον Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η είδηση είχε προκαλέσει τεράστια ανησυχία. Η ηλικιωμένη εισήλθε στο νοσοκομείο Βόλου χθες το απόγευμα με σηπτικό σοκ και συμπτώματα γαστεντερίτιδας και έφυγε από την ζωή τα ξημερώματα.

Πηγές αναφέρουν πως ο θάνατος της γυναίκας προήλθε από άλλη αιτία, η οποία δεν σχετίζεται με την γαστρεντερίτιδα.

Δείτε βίντεο με τις νεότερες πληροφορίες:
 

Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

«Ο ΕΟΔΥ ενημερώνει σχετικά με την αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας που έχει παρατηρηθεί από τις 27/5/24, σε κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου ΠΕ Μαγνησίας και σε συνέχεια του ΔΤ της 01/06/24 τα εξής:

– Το δυσάρεστο περιστατικό κατά το οποίο συνάνθρωπός μας κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου από γαστρεντερίτιδα, με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα της διερεύνησης δεν συσχετίζεται με την έξαρση κρουσμάτων σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο.

– Από την καταγραφή των κρουσμάτων και από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί με το ΚΥ Βελεστίνου, το ΓΝ Βόλου και το ΠΓΝ Λάρισας έως σήμερα 03/06/24, συνολικά έχουν προσέλθει στις εν λόγω υγειονομικές δομές, 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, με ημερομηνίες έναρξης συμπτωμάτων μεταξύ του χρονικού διαστήματος 24/05/24-02/06/24. Εννέα (9) παιδιά νοσηλεύτηκαν στην παιδιατρική κλινική, εκ των οποίων 2 έχουν πάρει εξιτήριο ενώ ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου. Πρόκειται για κατοίκους των εν λόγω περιοχών των οποίων η σύνδεση με το φαινόμενο διερευνάται.

Στις 31/05/2024 το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΤΥΕΠΥ) της ΠΕ Μαγνησίας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, μετέβη στις περιοχές για υγειονομική αναγνώριση του δικτύου ύδρευσης, έλαβε δείγματα νερού από σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου ύδρευσης και τα απέστειλε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο. Σήμερα, 03/06/24, ελήφθησαν νέα δείγματα νερού από γεωτρήσεις, τη δεξαμενή και σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή. Συγκεκριμένα εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonella spp. στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Αναφορικά με τον εργαστηριακό έλεγχο των κλινικών δειγμάτων, ένα (1) δείγμα κοπράνων που λήφθηκε από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας είναι θετικό για Salmonella. Έξι (6) δείγματα κοπράνων από τα παιδιά που νοσηλεύονται στο ΓΝ Βόλου είναι, επίσης, θετικά για Salmonella και εκκρεμεί η ολοκλήρωση του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων των υπόλοιπων τριών (3) παιδιών. Έχει ζητηθεί η αποστολή των κλινικών καλλιεργημάτων στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Σαλμονελλών-Σιγκελλών (ΕΚΑΣΣ) για οροτυποποίηση.

Ο ΕΟΔΥ και το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας (ΔΔΥ) και το ΤΥΕΠΥ της ΠΕ Μαγνησίας, ενημέρωσαν στις 31/05/2024 τον Δήμο Ρήγα Φεραίου για το φαινόμενο. Η ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου εξέδωσε ανακοίνωση στους πολίτες σχετικά με τη μη χρήση νερού δικτύου ύδρευσης για ανθρώπινη χρήση.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει τη συνέχιση μη χρήσης πόσιμου νερού για ανθρώπινη κατανάλωση και την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου. Το νερό συστήνεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για χρήση τουαλέτας και όχι για πλύσιμο τροφίμων, παρασκευή φαγητού ή ατομική καθαριότητα. Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να βράζει σε 100 βαθμούς τουλάχιστον για 3 λεπτά.

Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τη ΔΔΥ της ΠΕ Μαγνησίας, έχουν δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εξυγίανση δικτύου ύδρευσης που αφορά τόσο γεωτρήσεις, δεξαμενή (καθαρισμός, απολύμανση, υπερχλωρίωση) καθώς και το ξέπλυμα περιφερειακού δικτύου. Οι έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης θα είναι καθημερινοί μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ποιότητα του νερού.

Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του ΠΕΔΥ Θεσσαλίας μετέβη στην ΠΕ Μαγνησίας στις 3/6/24 για επιτόπια επιδημιολογική διερεύνηση ενώ έχει δρομολογηθεί η διεξαγωγή αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης ώστε να διερευνηθεί πλήρως το φαινόμενο»

Η ενημέρωση του νοσοκομείου

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του νοσοκομείου Βόλου, νοσηλεύονται 8 παιδιά και 3 ενήλικες, οι δύο στην παθολογική κλινική και ένας στη ΜΕΘ για άλλη αιτία.

Ολόκληρη η ενημέρωση:

«Από τις 27 Μαΐου μέχρι και σήμερα έχουν φτάσει στο Αχιλλοπούλειο 34 ασθενείς, εκ των οποίων 20 παιδιά και 14 ενήλικες. Από αυτούς νοσηλεύτηκαν 12 παιδιά στη παιδιατρική κλινική και 5 ενήλικες (4 στην Β Παθολογική και 1 στη ΜΕΘ).

Σήμερα νοσηλεύονται 8 παιδιά και 3 ενήλικες, οι δύο στη Β Παθολογική και ένας στη ΜΕΘ.

Ο ασθενής που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ είναι λόγω Κρανιοεγκεφαλικής Κάκωσης από πτώση λόγω αισθήματος αδυναμίας εξαιτίας της γαστρεντερίτιδας

Επίσης ο ένας ασθενής που νοσηλεύεται στην Β Παθολογική κλινική έχει σαν αιτία εισαγωγής ΑΕΕ – Εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μια ασθενής που εισήχθη με σηπτικό σοκ και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στις 18:30 2/6 και απεβίωσε 3/6 4:20 από την περιοχή του Αλμυρού

Τα 7 παιδιά που νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική έχουν καλή κλινική εικόνα ενώ το 1 που προσήλθε 31/05 σε πιο σοβαρή κατάσταση έχει βελτιωμένη κλινική εικόνα.

Από τις 8:00 σήμερα δεν υπάρχει κάποιο νέο περιστατικό»
Εισαγγελική παρέμβαση και κλειστά σχολεία

Στο μεταξύ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες καθώς για την υπόθεση υπάρχει εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος. Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή έκλεισε μέχρι νεωτέρας δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με το gegonotanews.gr, o δήμαρχος Ρήγα Φεραίου και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον του εισαγγελέα. 

Στο μεταξύ στους πολίτες άρχισαν να μοιράζονται εμφιαλωμένα νερά για κατανάλωση. 
Σε εξέλιξη η έρευνα

Σε εξέλιξη βρίσκονται από το πρωί οι επιπλέον δειγματοληψίες που πραγματοποιούν στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στην Μαγνησία από τις τρεις γεωτρήσεις που καταλήγουν σε δεξαμενή ύδρευσης, ώστε να διαπιστωθεί σε ποια από αυτές παρουσιάζεται πρόβλημα και μολύνθηκε το νερό που «έδωσε» τα 100 τουλάχιστον κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Τα κρούσματα εντοπίζονται σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο. Επτά παιδιά νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και ένας ηλικιωμένος σε ΜΕΘ αλλά για διαφορετικό πρόβλημα υγείας.

Σήμερα αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα από τις πρώτες δειγματοληψίες.

Δείτε βίντεο:
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Υγιεινής στο τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου είπε στο Ράδιο ΈΝΑ πως θα γίνει πλήρης διερεύνηση σχετικά με το τι έχει συμβεί, θα υπάρχει καθημερινός έλεγχος του δικτύου μέχρι να αποκατασταθεί το πόσιμο νερό ενώ θα ληφθούν μέτρα όπως καθαρισμός δεξαμενών, ξέπλυμα του δικτύου και χλωρίωση του νερού, σε συνεργασία με τον Δήμο.
Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστεί αν η μπόρα που έπεσε πριν μια εβδομάδα «ευθύνεται» για την κατάσταση του νερού. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ απέκλεισε το γεγονός ότι οι πλημμύρες στην περιοχή της Κάρλας ευθύνονται για τα κρούσματα, σημειώνοντας πως προσθέτοντας πως αυτό οφείλεται σε άλλα ανθεκτικά παθογόνα τα οποία αναζητούνται.
Οι κάτοικοι των περιοχών πρέπει να μην χρησιμοποιούν το νερό για κατανάλωση, μπάνιο, πλύσιμο των δοντιών παρά μόνο για την τουαλέτα. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί πρέπε να βράζεται στους 100 βαθμούς για τρία λεπτά. Ακόμη, ανέφερε ότι πιο ευάλωτοι είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι
 

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το μολυσμένο νερό που προκάλεσε τα κρούσματα σχετίζονται με εργασίες που γίνονται για την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου, περίπου 8 μήνες μετά τις καταστροφές από το πέρασμα του «Daniel» στη Μαγνησία.

«Έγιναν κάποιες εργασίες από τον δήμο στα όμβρια και πιθανότατα μπήκε νερό από εκεί που δεν πρέπει μέσα στο δίκτυο της ύδρευσης. Υπάρχουν θέματα σαλμονέλας, έχουν σφραγιστεί όλες οι περιοχές οι ενδεχόμενες που θα μπορούσαν να πιούν άνθρωποι από την πηγή ή από το σημείο που είναι το επίδικο, δεν πίνουν νερό σε πολλές περιοχές του δήμου», αναφέρει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This