Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

Κέρκυρα και Κεφαλονιά: Με το έθιμο της κολόνιας σας εύχονται «Καλή αποκοπή!» (video)

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Ένα πρωτότυπο έθιμο αναβιώνει σήμερα και κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς, στην Κέρκυρα, στην Κεφαλονιά, αλλά και στα υπόλοιπα Επτάνησα κάποιες φορές: το έθιμο «της κολόνιας». Η παράδοση του εθίμου θέλει όλο το λαό, νέους και ηλικιωμένους, να ραίνουν με κολόνια όσους συναντούν, γνωστούς και άγνωστους, και να εύχονται «Καλή αποκοπή», δηλαδή να αποχωριστούν με το καλό τον παλιό χρόνο.

Στην Κεφαλονιά, μάλιστα, οι κάτοικοι του νησιού γεμάτοι χαρά για τον ερχομό του νέου χρόνου κατεβαίνουν στους δρόμους κρατώντας μπουκάλια με κολόνιες και ραίνουν ο ένας τον άλλον τραγουδώντας: «Ήρθαμε με ρόδα και με ανθούς να σας ειπούμε χρόνους πολλούς», ευλογώντας έτσι τον ερχομό του νέου έτους, ευχόμενοι μακροζωία και ευρωστία.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς

Το έθιμο του καλωσορίσματος του νέου χρόνου

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς η μπάντα του δήμου περνάει από όλα τα σπίτια και τραγουδάει καντάδες και κάλαντα: «Πάλιν ακούσατε άρχοντες πάλι να σας ειπούμε ότι και αύριον εστί ανάγκη να χαρούμε και να πανηγυρίζουμε Περιτομήν Κυρίου, την εορτή του Μάκαρος Μεγάλου Βασιλείου».

Στη Βόρεια Κέρκυρα ανήμερα της Πρωτοχρονιάς εξελίσσεται το έθιμο του «καλωσορίσματος». Οι γεροντότεροι του χωριού βγαίνουν στα παράθυρα ή στις αυλές τους από τα χαράματα, έχοντας ξυπνήσει πρώτοι, προκειμένου να καλωσορίσουν το νέο έτος, και, αγναντεύοντας τα βουνά και κυρίως τον Παντοκράτορα, το πιο ψηλό βουνό της Κέρκυρας, λένε τους στίχους «Καλημέρα σας βουνά και καλή πρωτοχρονιά, σαν τα βουνά να είμαι γερός, σαν την θάλασσα ξυπνός και σαν τα θαλασσοκύματα να κάνω τα θελήματα…»

Δείτε επίσης: Ηράκλειο: Με τον τροχονόμο στη «βαρέλα» αρχίζουν τα κεράσματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Το έθιμο της «στρίνας»

Το έθιμο της στρίνας αναβιώνει ανήμερα της Πρωτοχρονιάς σε όλο το νησί. Πρόκειται για το μεγάλο «μποναμά» που θα πάρουν τα παιδιά από όλους τους συγγενείς τους. Οι ρίζες της «στρίνας» προέρχονται από τα βυζαντινά χρόνια. Ουσιαστικά πρόκειται για το νόμισμα των καλαντιστών που στα βυζαντινά χρόνια λεγόταν «ευαρχισμός» ή «Στρίνα», από το λατινικό strena. Στα λατινικά σημαίνει αίσιος οιωνός, αλλά και δώρο της πρωτοχρονιάς. Οι Κερκυραίοι διατηρούν το έθιμο, δίνοντας χρήματα στα παιδιά ως δώρο για το νέο χρόνο.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παναγιώτης Λιάκος
Παναγιώτης Λιάκος
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ