Στο κατώφλι της χώρας ο «Ηφαιστίων»! Ποιες περιοχές και πότε θα βρεθούν στο… στόχαστρό του

Must Read

Το νέο κύμα κακοκαιρίας βρίσκεται προ των πυλών και σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο, θα πρόκειται για την ισχυρότερη κακοκαιρία του φετινού χειμώνα. Ο λόγος για τον «Ηφαιστίωνα» όπως ονομάστηκε από τους ειδικούς, ο οποίος θα έχει σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά, αλλά ισχυρότερα, με τη «Ζηνοβία» και αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας από την Κυριακή.

Έντονες χιονοπτώσεις μέχρι και σε χαμηλά υψόμετρα, ισχυροί βοριάδες ως 10 μποφόρ και κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες αναμένεται να παρατηρηθούν τις επόμενες ημέρες.

Δείτε επίσης: Σε συναγερμό η Περιφέρεια ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας

Χιόνια μέχρι και στην Αττική

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, από το απόγευμα της Κυριακής, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε χαμηλότερα γεωγραφικά σημεία και συγκεκριμένα:

  • Νοτιοανατολική Θεσσαλία
  • Εύβοια και Σποράδες
  • Ανατολική Στερεά Ελλάδα
  • Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησος
  • Κυκλάδες
  • Κρήτη

Άξιο αναφοράς είναι πως ο χιονιάς θα φτάσει μέχρι και την Αττική, όπου ανήμερα των Θεοφανείων αλλά και την Τρίτη, οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε υψόμετρα 250-300 μέτρων και ενδεχομένως φτάσουν χαμηλότερα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο τα βόρεια προάστια της Αθήνας θα δουν χιόνια ενώ δεν απέκλεισε και την πιθανότητα να χιονίσει στο κέντρο.

Πλήρης ετοιμότητα στην Αττική

Για την αντιμετώπιση ακόμα ενός κύματος κακοκαιρίας είναι προετοιμασμένη η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής. Όλοι οι Δήμοι έχουν προμηθευτεί επαρκή ποσότητα αλατιού ενώ θα λειτουργήσουν θερμαινόμενους χώρους για τη στέγαση και προστασία των αστέγων.

Από την άλλη, μετά το φιάσκο της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας, η Νέα Οδός έχει πάρει όλα τα πιθανά μέτρα για να αποφύγει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Όπως ανακοίνωσε μάλιστα, «η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς ότι σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με ισχύ από την Κυριακή 5 Ιανουαρίου, προβλέπεται νέα επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά χιονοπτώσεις, πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, ισχυρές βροχές & καταιγίδες, καθώς και παγετό.

Η Νέα Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων.

Παρακαλούμε τους οδηγούς να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των εντόνων φαινομένων, ενώ αν πρέπει να ταξιδέψουν:

– Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας.
– Σε περίπτωση που το όχημα τους δε φέρει χειμερινά ελαστικά, να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους.
– Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός.
– Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075.
– Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας. Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται για το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. (Μεταμόρφωση Αττικής – Σκάρφεια Φθιώτιδας) μπορούν να καλούν στο 22950 26900. Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται για την Ιόνια Οδό (Αντίρριο – Ιωάννινα) μπορούν να καλούν στο 2641 306 306.

Σχετικά με τις αντιολισθητικές αλυσίδες υπενθυμίζουμε ότι:

– Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
– Η ταχύτητά με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 με 40 χλμ. / ώρα.
– Οι αλυσίδες είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι η οδήγηση και η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) είναι επικίνδυνη για τον οδηγό και το όχημά του. Χρήση της ΛΕΑ πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Τα μέτρα της Τροχαίας ενόψει τριημέρου

Έκτακτα μέτρα έχει λάβει και η Τροχαία λόγω κυρίως του τριημέρου κατά το οποίο πολλοί πολίτες ενδέχεται να βρεθούν στους οδικούς άξονες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τροχαίας:

Το κύμα κακοκαιρίας θα συμπέσει με τις μετακινήσεις του τριημέρου των Θεοφανείων και κυρίως με την επιστροφή των εκδρομέων.

Για τους λόγους αυτούς, από σήμερα ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

  1. Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας θα απαγορεύσουν την κίνηση φορτηγών οχημάτων άνω του 1,5 τόνου στο εθνικό οδικό δίκτυο από Κυριακή 06:00 πρωινή έως Δευτέρα 24:00 νυκτερινή ώρα.
  1. Απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.). Συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά και θα τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. με 60 ημέρες αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων.
  1. Όλα τα οχήματα που δεν φέρουν ειδικά ελαστικά πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες. Θα γίνονται έλεγχοι από την Τροχαία σε όλο το εθνικό δίκτυο. Δεν θα επιτρέπεται η κίνηση σε αυτοκίνητα που δεν έχουν εφοδιασθεί με αλυσίδες.
  1. Καλούνται οι πολίτες που πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερώνονται συνεχώς πριν και κατά την διάρκεια του ταξιδιού από τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και το διαδίκτυο. Οι κατά τόπους Αρχές θα ενημερώνουν για τις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδικού δικτύου σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  1. Η Τροχαία και η Πυροσβεστική, θα είναι στους δρόμους για να συντονίσουν και να συνδράμουν. Οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες τους με συναίσθηση ευθύνης. Να είναι σίγουροι πως γνωρίζουν να τοποθετούν αντιολισθητικές αλυσίδες, να βεβαιώνονται πως τα οχήματά τους έχουν επάρκεια καυσίμων.

Η Πολιτεία, ο κρατικός μηχανισμός με τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας, είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Από τους πολίτες ζητείται σεβασμός στα καιρικά φαινόμενα και οδική συμπεριφορά με ευθύνη προς το κοινωνικό σύνολο.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα, Σάββατο (4/1)

Στην Κρήτη πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες και στα ορεινά ασθενών χιονοπτώσεων. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Από το απόγευμα στα δυτικά και τα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ. Τη νύχτα στην κεντρική Μακεδονία θα ενισχυθούν σε 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, όμως τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα λίγες νεφώσεις που τη νύχτα θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ ενισχυόμενοι τη νύχτα στην κεντρική Μακεδονία τοπικά σε 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα λίγες νεφώσεις που τη νύχτα από τα βόρεια θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το βράδυ τοπικές νεφώσεις στη Θεσσαλία.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και τη νύχτα στα ανατολικά 5 τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το πρωί, με πιθανότητα ασθενών βροχών στην Κρήτη και ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά της Κρήτης.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 τοπικά 6 μποφόρ που το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τη νύχτα στα βόρεια θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα λίγες νεφώσεις που τη νύχτα θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ ενισχυόμενοι τη νύχτα σε 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 13 βαθμούς Κελσίου.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This