«Αποφυλακίζονται» τα μέλη της 17 Ν -Τι απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης

Στο σπίτι τους με βραχιολάκι, στέλνει Γιωτόπουλο, Ξηρούς, Τζωρτζάτο ο νέος Ποινικός Κώδικας

Must Read

Οι πρώτες… επιπτώσεις του νέου ποινικού κώδικα που φρόντισε να ψηφίσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν αποχαιρετίσει την εξουσία φάνηκαν χθες.

Τέθηκε σε ισχύ από την 1η του μήνα και ουσιαστικά… ανοίγει την πόρτα της –περιορισμένης- ελευθερίας στους πολυισοβίτες της 17Ν, στέλνοντάς τους σπίτι τους, έχοντας σαν μοναδικό τους φύλακα τα… βραχιολάκια.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι δικαστικές αρχές, το άρθρο 110Α του νέου κώδικα δίνει τη δυνατότητα στον αρχηγό και τρία μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Σάββα Ξηρό, Χριστόδουλο Ξηρό και Βασίλη Τζωρτζάτο, να έχουν τη δυνατότητα (υποβάλλοντας ακόμα και από αύριο αίτηση αποφυλάκισης) να πάνε σπίτι τους φορώντας βραχιολάκι…

Ο υπαρχηγός Δημήτρης Κουφοντίνας, που κρατείται στις αγροτικές φυλακές του Βόλου, θα πρέπει να περιμένει μερικούς μήνες, και θα μπορεί να υποβάλλει το αίτημα για αποφυλάκιση αρχές Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τον προηγούμενο νόμο δεν μπορούσαν οι  καταδικασμένοι για τρομοκρατία πολυισοβίτες να απολυθούν με όρους, ούτε να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους με βραχιολάκι, δικαίωμα που δίνει ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 110Α. Μάλιστα, αυτή η ευνοϊκή ρύθμιση για τους καταδικασμένους για τρομοκρατία έχει «δεθεί» και δεν μπορεί να αλλάξει ούτε από την επόμενη κυβέρνηση, καθώς είναι από τις: «διατάξεις ουσιαστικού ποινικού δικαίου».

Όπως λένε δικαστές και εισαγγελείς η νέα κυβέρνηση για να μπορέσει να περιορίσει τις διατάξεις αυτές, πρέπει να κάνει… αγώνα δρόμου και να ψηφίσει σειρά ρυθμίσεων με δικονομικές προϋποθέσεις που θα εμποδίζουν στην πράξη τους καταδικασμένους για τρομοκρατία να βγουν.

Θυμίζουμε πως ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έχει καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, ο Κουφοντίνας σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Χριστόδουλος Ξηρός σε έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Σάββας Ξηρός σε πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια και τέλος ο Βασίλειος Τζωρτζάτος σε 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια.

Τι απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης

«Πρόχειρα» και «ψευδή» χαρακτηρίζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι πολυισοβίτες για τρομοκρατία θα μπορούν να αποφυλακιστούν άμεσα με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα. Κατά τον κ. Καλογήρου η αντιμετώπιση τους τώρα είναι βαρύτερη απέναντι σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σύμφωνα με τα οποία πολυισοβίτες για τρομοκρατία θα μπορούν να αποφυλακιστούν με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, είναι πρόχειρα, ψευδή και επιχειρούν να εμπλέξουν την μεταρρύθμιση των ποινικών κωδίκων στην προεκλογική αντιπαράθεση.

Η αντιμετώπιση των πολυισοβιτών με τον νέο Ποινικό Κώδικα είναι βαρύτερη απέναντι σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων. Ενδεικτικά, με τον παλιό Ποινικό Κώδικα όποιος είχε περισσότερες καταδίκες ισόβιας κάθειρξης, έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή για 19 έτη, ενώ με τον νέο ποινικό κώδικα 25 έτη. Παράλληλα σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ. 62/2014 δεν εμπίπτουν στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Συνεπώς, σήμερα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο εν λόγω θεσμός στις περιπτώσεις που αφορούν τα προκείμενα δημοσιεύματα. Πέραν αυτού, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι κανένα αίτημα αποφυλάκισης από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυτή, αφού απαιτείται απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που κρίνει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις.»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This