Χωρίς τέλος οι «μάχες της ψαριάς» στο Αιγαίο! Οι Τούρκοι παρενοχλούν συστηματικά τους Έλληνες αλιείς

Must Read

Επικίνδυνο έχει γίνει για τους Έλληνες ψαράδες της Καλύμνου το μεροκάματα καθώς είναι καθημερινές πλέον οι παρενοχλήσεις που δέχονται από την Τουρκική πλευρά στην προσπάθεια τους να κάνουν την δουλειά τους.

Ο «πόλεμος της ψαριάς» μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων μαίνεται για χρόνια γύρω από τα Ίμια καθώς κάθε χρόνο τέτοια εποχή συγκεντρώνονται μεγάλοι πληθυσμοί της λεγόμενης «κορονάτης» Τσιπούρας. Τους τελευταίους μήνες όμως παρατηρούμε μια ανησυχητική κλιμάκωση με το Τουρκικό λιμενικό να εμπλέκεται πότε σε επιχείρηση διεμβόλησης δικού μας αλιευτικού σκάφους και πότε σε έντονη παρεμπόδιση των ψαράδων μας.

Μιλώντας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου «Παναγία Υπαπαντή» Μανώλης Κουλλιάς, περιγράφει καταστάσεις που ναι μεν για εμάς που ζούμε στην ασφάλεια ενός αστικού κέντρου φαίνονται εξωπραγματικές, για τους ψαράδες μας είναι η σκληρή καθημερινότητα της ζωής τους.

«Τα τελευταία χρόνια δεν μπορούμε καν να πλησιάσουμε στην περιοχή των Ιμίων. Όσοι το έχουν επιχειρήσει έχουν κινδυνεύσει από τα σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής» λέει ο αλιέας που από τα οκτώ του χρόνια ψαρεύει στα ίδια νερά.

Συγκεκριμένα ο 38 χρονος αλιέας αναφέρει ότι «Παρά τον ψυχολογικό πόλεμο τις προκλήσεις και τις παρενοχλήσεις, που κυμαίνονταν από λεκτικές απειλές και ανάκρουση εθνικιστικών εμβατηρίων από τα μεγάφωνα των περιπολικών μέχρι και κόψιμο καλαδουριών ή κατάβρεγμα με μάνικες, καταφέρναμε με σωστή διαχείριση και ψυχραιμία να δουλεύουμε. Πενήντα οικογένειες ζούσαν από τις ψαριές».

Ωστόσο η κατάσταση αυτή άλλαξε άρδην τα τελευταία χρόνια με ορόσημο το 2014 όταν και πρωτοδημοσιεύτηκαν σε Αθηναϊκά μέσα βίντεο με Τουρκικές προκλήσεις. Όπως λέει ο κύριος Κουλλιάς, οι Έλληνες ψαράδες επέστρεψαν στα Ίμια.

«Η στήριξη που μας παρείχε το Λιμενικό αποτελούσε εγγύηση για εμάς. Ιδίως τα στελέχη της Καλύμνου ήταν πάντοτε εκεί όταν τα χρειαζόμασταν, παρά τον αυξανόμενο φόρτο εργασίας».

Δείτε επίσης: Βράζει η Ελλάδα και η Ευρώπη αρέσκεται στα παχιά λόγια – Δυσοίωνο το «μέλλον» του υπουργείου μετανάστευσης!

Ωστόσο, συνεχίζει την μαρτυρία του ο Καλύμνιος ψαράς, «την επόμενη μέρα εμφανίστηκαν δύο τουρκικά περιπολικά και κατόπιν ένα ελληνικό. Οι Τούρκοι άρχισαν να φωνάζουν. Καταλάβαμε ότι είχαν άλλη διάθεση, άγρια. Προσπαθούσαν να μας εμβολίσουν. Με νοήματα και σπαστά αγγλικά τους έδωσα να καταλάβουν ότι θα μαζέψω το παραγάδι και θα φύγω. Με το που πιάνω το καλαδούρι, όμως, ξεκίνησε ένα από τα σκάφη να επιταχύνει και μόλις έφτασε στα 50 μέτρα έδωσε όλα τα γκάζια. Το κύμα που σήκωσε γέμισε το καΐκι, μας έκανε μούσκεμα και παρέσυρε τα πάντα. Σκέφτηκα ”εδώ πλέον κινδυνεύουμε”. Αυτή ήταν η τελευταία μας μέρα στα Ίμια»

Τα περιστατικά των Τουρκικών προκλήσεων απέναντι σε ανθρώπους που προσπαθούν απλώς να βγάλουν το ψωμί τους είναι σχεδόν απανωτά. Θυμίζουμε ότι λίγο πριν τα Χριστούγεννα είχε δει το φως της δημοσιότητας βίντεο με Τουρκική ακταιωρό να παρενοχλεί δικά μας αλιευτικά. «Αυτό γίνεται κάθε μέρα», είχε πει τότε σε ιδιωτικό κανάλι ο Τάσος Γιαννούκας που είναι μέλος της Ένωσης Εθνοφυλάκων Λέρου. «Αυτός ερχόταν με 40 μίλα πίσω από την πρύμνη. Ήρθε με τσαμπουκά και να κάνει φασαρία αλλά εμείς δεν φύγαμε. Αν κάναμε μια μπροστά θα γινόταν επεισόδιο. Μόλις πάμε στο 1 μίλι από τα Ίμια έχουμε τη σειρήνα να μας ενοχλεί», αυτό είχε δηλώσει τότε στην κάμερα ιδιωτικού καναλιού Έλληνας ψαράς που ήταν παρών στο επεισόδιο.

Aλλά οι Τούρκοι δεν έμειναν σ αυτό. Πριν δυο μέρες Τούρκοι λιμενικοί προσέγγισαν με φουσκωτή βάρκα καϊκι Ελλήνων ψαράδων το οποίο επιχείρησαν να αναχαιτίσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Στην απάντηση των ψαράδων μας «Εδώ είναι Ελλάδα ρε», Τούρκος λιμενικός έβγαλε όπλο.

Και αυτά τα φαινόμενα τείνουν να πάρουν ανησυχητικές διαστάσεις. Οι ψαράδες μας δεν μπορούν να κάνουν πλέον την δουλειά τους εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων. Πρόκειται για de facto αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Πλέον οι Τούρκοι συμπεριφέρονται σαν να θεωρούν τα Ίμια κομμάτι της δικής τους επικράτειας και εμείς παρακολουθούμε άπραγοι.

https://youtu.be/ARqh7UzEo8I

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This