Βράζει η Ελλάδα και η Ευρώπη αρέσκεται στα παχιά λόγια – Δυσοίωνο το «μέλλον» του υπουργείου μετανάστευσης!

Must Read

O Έλληνας επίτροπος για την μετανάστευση Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στην επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής, παρουσίασε το σχεδιασμό της ΕΕ για το άσυλο και την μετανάστευση.

Έκανε δε λόγο για τους τρεις βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί η ΕΕ στην βάση ενός νέου Δουβλίνου. Οι τρεις άξονες είναι οι εξής :

  • α) ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος,
  • β) Ισχυρή φύλαξη των κοινών συνόρων,
  • γ) συνδυασμός υπευθυνότητας και αλληλεγγύης.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς ομολόγησε την αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δείξει έμπρακτα αλληλεγγύη προς τις χώρες πρώτης υποδοχής παρά τα σημαντικά βήματα που όπως είπε έχουν γίνει και τόνισε ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με λαϊκιστικές κορώνες. Ο Έλληνας επίτροπος υποσχέθηκε την εμφάνιση της νέας FRONTEX που θα είναι έτοιμη σε λίγο καιρό με μόνιμο προσωπικό που αναμένεται να φτάσει τις 10.000 μέχρι το 2027.

Επιπλέον έκανε λόγο για ένα μεγάλο αριθμό επιστροφών που είναι απαραίτητος προκειμένου το σύστημα να λειτουργήσει. Και γι αυτό  όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Όσοι τίθενται υπό προστασία της ΕΕ να έχουν την βεβαιότητα ότι θα είμαστε στο ύψος των ευθυνών μας. Όσοι όμως δεν έχουν ή δεν τυγχάνουν νομικής προστασίας ασύλου σύμφωνα με τους δικούς μας κανόνες θα πρέπει να επιστρέφονται. Οι επιστροφές είναι μια ακόμα αποτυχία της Ευρώπης καθώς το ποσοστό μειώνεται. Δεν βρήκαμε τρόπο να χτίσουμε το πλαίσιο επιστροφών και τώρα ήρθε η ώρα να είναι μέρος του Συμφώνου.»

Την ίδια ώρα που ο Μαργαρίτης Σχοινάς παρουσίαζε το αμφίβολο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μηταράκης ορκιζόταν υπουργός του επανιδρυθέντος υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής και λίγο μετά έδινε την πρώτη του συνέντευξη.

Σε αυτή είπε μεταξύ άλλων πως βασικό στόχος της κυβέρνησης είναι «η μείωση των ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά» και πως βασικός στόχος είναι «να περάσει το μήνυμα στους διακινητές ότι αυτοί που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας ο δρόμος τους προς την Ελλάδα είναι αδιέξοδος».

Δείτε επίσης: Βαθύ Σάμου! Εκεί που κάνουν «πάρτι» οι Αφρικανοί μετανάστες και οι ντόπιοι αποτελούν μειονότητα

Ο Νότης Μηταράκης έγινε πριν μερικές ημέρες αποδέκτης της συσσωρευμένης αγανάκτησης των πολιτών στην Χίο. Εκεί οι συγκεντρωμένοι πολίτες διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στο νησί τους σχεδόν τον προπηλάκισαν. 

Μια ημέρα μετά η κυβέρνηση προχώρησε στην αμφίβολη επιλογή να τον τοποθετήσει επικεφαλής τους επανασυσταθέντος υπουργείου. Δεν ξέρουμε αν είναι σωστές οι επιλογές της κυβέρνησης τόσο να ιδρύσει ξανά ένα υπουργείου που είχε καταργήσει η ίδια, όσο  και το να τοποθετήσει επικεφαλής τον Μηταράκη. Θα φανεί στην πορεία.

Αυτό που ξέρουμε, όμως, είναι ότι το μεταναστευτικό είναι ένα καζάνι που βράζει. Η ελληνική κοινωνία είναι στα κάγκελα. Όχι μόνο στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα. Παντού οι πολίτες αντιδρούν στην προοπτική να γίνουν hot spot στις περιοχές τους.

Στην Λέσβο ετοιμάζουν κινητοποιήσεις  για τα τέλη Ιανουαρίου με πορείες ακόμα και στην Αθήνα και κεντρικό σύνθημα «θέλουμε πίσω τα νησιά μας – θέλουμε πίσω τις ζωές μας». Ο ίδιος αναβρασμός επικρατεί σε όλη την Ελλάδα.

Το έργο του νέου υπουργού προδιαγράφεται δυσοίωνο και η επιλογή της κυβέρνησης να επανιδρύσει το υπουργείο στο οποίο διέπρεψαν η Τασία Χριστοφιλοπούλου και ο Μουζάλας, ευχόμαστε να μην σημαίνει κάποια στροφή στην πολιτική της κυβέρνησης…

 

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This