Μετά το άρθρο 110Α το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις σχετικά με την αποφυλάκιση πολυισοβιτών και καταδικασμένων για υποθέσεις τρομοκρατίας ένα ακόμα άρθρο έρχεται να προβληματίσει τόσο τους νομικούς και τις διωκτικές Αρχές της χώρας όσο και τους πολίτες.
Οι αλλαγές στο άρθρο 349 (αφορούσε τα αδικήματα της μαστροπείας και της προώθησης γυναικών -άνω των 18 ετών- σε πορνεία με ποινές φυλάκισης από 18 μήνες ως 5 χρόνια), επί της ουσίας αφήνουν ατιμώρητους μαστροπούς και σωματέμπορους.
Και αυτό διότι με τον νέο ΠΚ αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει συναίνεση των γυναικών ή ότι δεν ήταν θύματα κακοποίησης δεν μπορεί να υπάρξει καμία κατηγορία. Αυτό, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.
- Πρώτον ενθαρρύνει τη δημιουργία κυκλωμάτων σωματεμπορίας
- δεύτερον απενοχοποιεί τα επι πληρωμή ερωτικά ραντεβού από τη στιγμή που υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των συμμετεχόντων και
- τρίτο -και σημαντικότερο- ενισχύονται οι εκβιασμοί ώστε οι γυναίκες «εργαζόμενες» κάτω από τους σωματέμπορους να πιστοποιούν ότι υπάρχει συναίνεσή τους στην πορνεία
Τραγικό επίσης είναι ότι με τις αλλαγές στο άρθρο 349 ακόμη κι όταν γονείς και συγγενείς καταγγέλλουν σεξουαλική εκμετάλλευση ή εμπλοκή συγγενικού τους προσώπου σε κυκλώματα σωματεμπορίας, δεν υπάρχει δυνατότητα, παρέμβασης των αστυνομικών. Μόνο στην περίπτωση που υπάρχει εμπλοκή ανηλίκων ή υπάρχουν σαφείς, αποδεδειγμένες διασταυρωμένες καταγγελίες ότι έχουν πέσει θύματα εκβίασης και κακοποίησης ενεργοποιείται το άρθρο 323 περί εμπορίας ανθρώπων με ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνια.
Επίσης επί της ουσίας αχρηστεύονται οι έλεγχοι σε νόμιμους και παράνομους οίκους ανοχής που απασχολούν γυναίκες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα απαλλάσσοντας -σε ποσοστό πάνω από 70% των περιπτώσεων- τους «ιδιοκτήτες» από το αδίκημα της σωματεμπορίας.
Να πούμε ότι κάθε χρόνο εξαρθρώνονται από την ΕΛ.ΑΣ περίπου 175 μικρά ή μεγαλύτερα κυκλωμάτων σωματεμπορίας και συλλαμβάνονται περίπου 250 άτομα. Επιπλέον έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ για ροζ κυκλώματα, που είναι σε εξέλιξη πα ακολουθήσουν το «δρόμο του αρχείου».
Να σημειώσουμε ότι χώρα μας έχει βρεθεί πολλές φορές υπόλογη σε διεθνή δικαστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ εξαιτίας της ανοχής σε κυκλώματα trafficking και σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών όπου υπήρχε πολλές φορές και εμπλοκή αστυνομικών.