Κραυγή αγωνίας: «Γίναμε μετανάστες στο σπίτι μας, φτάνει πια»! Νέα επεισόδια σήμερα στη Μόρια, που ενισχύεται με ΜΑΤ (video)

Must Read

Η κατάσταση έχει ξεφύγει με τους μετανάστες, που κλέβουν, βιάζουν, δημιουργούν επεισόδια, με αποτέλεσμα ο κόσμος στα νησιά να βρίσκεται σε απελπισία και να απειλεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, βλέποντας πως η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε.

«Φτάνει πια. Νιώθουμε μετανάστες στο ίδιο μας το σπίτι», βροντοφωνάζουν οι ντόπιοι στη Μόρια, που βλέπουν τους αλλοδαπούς να έχουν κατακλύσει την περιοχή και να είναι απροστάτευτοι.

Τα επεισόδια στη Μυτιλήνη συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα, καθώς μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης και κοντά στο λιμάνι διαδήλωσαν 300 Αφγανοί, πάντα με το ίδιο αίτημα: την εξέταση των αιτημάτων ασύλου τους.

Η αστυνομία διέλυσε τη νέα διαδήλωση στις 12.30 το μεσημέρι με δυνάμεις των ΜΑΤ, της ΟΠΚΕ, αλλά και την αρωγή του λιμενικού. Οι αρχές, αφού οδήγησαν τη διαδήλωση από το παρτέρι του Δημοτικού Θεάτρου σε κλοιό στον δρόμο, κατάφεραν να τη διαλύσουν, πιέζοντας και σπρώχνοντας από όλες τις κατευθύνσεις.

Υπενθυμίζεται ότι αίτημα των περίπου 2.000 χθεσινών διαδηλωτών είναι η εξέταση των αιτήσεων περίπου 20.000 αιτούντων άσυλο, εκ των οποίων το 70% είναι αφγανικής καταγωγής, που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης και οι οποίοι ήρθαν στο νησί πριν την Πρωτοχρονιά.

Η Υπηρεσία Ασύλου εξετάζει με το νέο νόμο περί ασύλου όσους ήρθαν μετά την Πρωτοχρονιά, προκειμένου εφόσον το δικαιούνται να φύγουν στην Αθήνα ή διαφορετικά να επιστραφούν στην Τουρκία. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι να μην εξετάζονται αιτήματα όλων όσοι έχουν συγκεντρωθεί και διαμένουν στο νησί επί πολλούς μήνες.

Μπαρούτι έτοιμο να εκραγεί η Λέσβος

Ως «μπαρούτι, έτοιμο να εκραγεί» και «χειροβομβίδα που έχει απασφαλίσει» χαρακτήρισε τη Λέσβο ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, σήμερα το πρωί, προτού λάβει χώρα η δεύτερη διαδήλωση.

Ο Περιφερειάρχης μίλησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για τα έκτροπα που έγιναν χθες στην πορεία διαμαρτυρίας των 2.000 και πλέον αιτούντων άσυλο, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί, βλέποντας τον νόμο να αλλάζει… Όταν μίλησε, βέβαια, δεν ήξερε πως θα ακολουθούσε και δεύτερη ημέρα διαμαρτυρίας…

«Οι κάτοικοι έχουν απαυδήσει και οι πρόσφυγες έχουν κουραστεί να περιμένουν εκεί μήνες–χρόνια», είπε ο κ. Μουτζούρης, που φέρεται να έχει αιτηθεί τη μόνιμη ύπαρξη διμοιρίας των ΜΑΤ στο νησί μετά και τα χθεσινά και με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως οι διαμαρτυρόμενοι παρέμειναν επί 6,5 ώρες στην πλατεία Σαπφούς, ενώ μετά από επικοινωνία του ίδιου με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, οι αστυνομικές δυνάμεις του νησιού ενισχύθηκαν με μια διμοιρία. Των γεγονότων ακολούθησε σύσκεψη με τον δήμαρχο του νησιού, με τους κατοίκους να ζητούν επιτακτικά πλέον τη μόνιμη παρουσία αστυνομίας εκεί.

Όσο για τις αντιδράσεις μεταναστών και προσφύγουν, οι αρχές εξετάζουν από χθες το ενδεχόμενο να ήταν υποκινούμενες…

Ένταξη των νησιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου αποκάλυψε στον ΘΕΜΑ 104,6 ότι έστειλε επιστολή με την οποία ζητά να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού: Λέσβος-Χίος-Σάμος, προσθέτοντας ότι σε συνομιλία του με τον Νότη Μηταράκη του ειπώθηκε ότι η κυβέρνηση το εξετάζει σοβαρά.

«Φοβάμαι ακραίες καταστάσεις αν δρουν οι μεν και αντιδρούν οι δε. Είναι μια χειροβομβίδα που έχει απασφαλίσει» πρόσθεσε ο κ. Μουτζούρης.

Υπενθυμίζεται ότι οι χθεσινές διαμαρτυρίες των αιτούντων άσυλο οδήγησαν σε επεισόδια μεταξύ των ιδίων και αστυνομικών στο κέντρο της πόλης, τα οποία συνεχίστηκαν και στο χωριό της Μόριας, απ’  όπου πέρασαν οι πρόσφυγες και μετανάστες, επιστρέφοντας στο ΚΥΤ.

Οι κάτοικοι απόρησαν αλλά και θορυβήθηκαν που οι αστυνομικοί επέλεξαν να περάσουν 300 Αφγανούς μέσα από την αγορά του χωριού, γνωρίζοντας ότι θα μπορούσαν να τους πάνε από αλλού… Στο γεγονός αντέδρασε ομάδα κατοίκων, που χτύπησε την καμπάνα του χωριού, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των χωριανών να βγει στους δρόμους.

Σήμερα οι κάτοικοι του νησιού προγραμματίζουν κατάληψη του κτηρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Μυστήριες συμπτώσεις ή όχι;

Λίγο μετά τις 12.30 και αφού είχε τελειώσει η συνέλευση των κατοίκων της Μόριας, για τις εκρηκτικές διαστάσεις του προσφυγικού στην τοπική κοινότητα, ξέσπασε φωτιά σε εγκαταλειμμένο σπίτι στο χωριό. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο σχεδόν άμεσα, ενώ στις 12:30 μετέβη και η αστυνομία.

Οι περίοικοι γνωστοποίησαν ότι στο εν λόγω σπίτι κοιμόντουσαν κατά καιρούς αιτούντες άσυλο, γεγονός που αγρίεψε το συγκεντρωμένο πλήθος, με τις πρώτες υποψίες να δείχνουν μετανάστες και πρόσφυγες ως υπαίτιους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, ομάδα ατόμων από διαδήλωση με ελληνικές σημαίες εισήλθαν στο χωριό “απειλώντας” όσους δεν είχαν κατέβει στη συγκέντρωση. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι πετάχτηκαν ντομάτες και ότι έγιναν και αλλού τύπου επιθέσεις.

Δείτε επίσης: Μετανάστες άδειασαν το νοσοκομείο της Λέρου – Πλιάτσικο σε αμαξίδια μέχρι και… πιεσόμετρα!

Ντόρος έγινε, επίσης, για επίθεση σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο, μα η αστυνομία δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση μέχρι στιγμής.

Η ανησυχία των κατοίκων είναι μεγάλη, καθώς αρκετοί εξ αυτών συνδέουν τις επιθέσεις με τη μεγάλη διαδήλωση και η κοινωνία διχάζεται.

Ο κόσμος ζητάει μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ στην είσοδο του χωριού και περιπολίες στους δρόμους, ώστε να μην εισβάλουν μετανάστες.

Το αίτημα –όπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ- έγινε δεκτό και  δύο επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ θα ενισχύσουν το νησί.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This