Στα βαρέα και ανθυγιεινά οι λιμενεργάτες από το 2012!

Απόφαση-καταπέλτης του ΣτΕ! Η ετυμηγορία επηρεάζει άμεσα γύρω στους 600 εργαζομένους, αλλά και συνταξιούχους

Must Read

Σε πανωλεθρία εξελίχθηκε η προσφυγή που είχε καταθέσει ο ΣΕΒ το 2018, με γενικό διευθυντή τότε τον Ακη Σκέρτσο, για λογαριασμό της COSCO, επί εγκυκλίου που είχε εκδώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την υπαγωγή των λιμενεργατών στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

  • Από τον Σπύρο Γεράρδη

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με μια… άνευ προηγουμένου απόφαση, έκρινε ότι η εγκύκλιος είναι άκυρη (καθώς δεν είχε δημοσιευθεί σε ΦΕΚ), αλλά ταυτόχρονα «διέταξε» την υπαγωγή των λιμενεργατών στα ΒΑΕ αναδρομικά από το 2012! Η απόφαση αυτή επηρεάζει άμεσα περί τους 600 εργαζομένους αλλά και συνταξιούχους, ενώ η εταιρία εξέδωσε μια μάλλον αμήχανη ανακοίνωση με την οποία δεσμεύτηκε να την εφαρμόσει.

Το ιστορικό

Επειτα από πολυήμερες κινητοποιήσεις των λιμενεργατών, τον Νοέμβριο του 2015 η τότε ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ξεκίνησε τις διαδικασίες για την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Απαιτήθηκαν τριμερείς συναντήσεις, έγγραφα επί εγγράφων (και γνωμοδοτήσεων) μεταξύ του υπουργείου, του ΕΦΚΑ αλλά και του υπουργείου Ναυτιλίας, έλεγχοι στις εγκαταστάσεις και η υπογραφή ενός επίσημου πρακτικού, υπογεγραμμένου και από την εργοδοτική πλευρά, μέσω του οποίου ζητήθηκε η έκδοση οριστικών αποφάσεων του ΕΦΚΑ για το θέμα.

Με τεράστια καθυστέρηση, τον Οκτώβριο του 2018, εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που ενέταξε τους λιμενεργάτες στα ΒΑΕ. Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, λίγες ημέρες πριν από την έκδοση της εγκυκλίου, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Ακης Σκέρτσος, έστειλε ένα κείμενο προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με το οποίο υποστήριζε πως η εγκύκλιος δεν πρέπει να εκδοθεί. Παρ’ όλα αυτά, τέθηκε σε ισχύ, και λίγους μήνες μετά, στα τέλη του 2018, ο ΣΕΒ για λογαριασμό της Cosco προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζήτησε να κηρυχθεί άκυρη η εγκύκλιος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, μετά τις εκλογές του 2019 και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, παρότι η προσφυγή δεν είχε συνοδευτεί από ασφαλιστικά μέτρα, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σταμάτησαν στην πράξη να εφαρμόζουν την εγκύκλιο.

Η παράλογη καθυστέρηση

Μολονότι η προσφυγή κατατέθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2018, το ανώτατο δικαστήριο συνεδρίασε δημόσια τον Οκτώβριο του 2021, διασκέφθηκε τον Μάιο του 2022 και δημοσίευσε την τελική του απόφαση (1431/2024) μόλις την περασμένη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024! Σύμφωνα με αυτήν, αρχικά γίνεται δεκτή η προσφυγή του ΣΕΒ για λογαριασμό της COSCO και στη συνέχεια, μπαίνοντας στην ουσία της υπόθεσης, κρίνει πως ναι μεν η εγκύκλιος που είχε εκδοθεί το 2018 είναι άκυρη, διατάζει δε την υπαγωγή των λιμενεργατών στα βαρέα από την 1η Ιανουαρίου 2012.

Ο λόγος που ορίστηκε από το ΣτΕ η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι ότι τότε τέθηκε σε ισχύ ο αναθεωρημένος πίνακας βαρέων και ανθυγιεινών, κατά την πάγια διαδικασία τακτικής αναθεώρησής του, από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Μάλιστα, το δικαστήριο κλήθηκε να απαντήσει και στο τραγελαφικό επιχείρημα των COSCO – ΣΕΒ ότι οι λιμενεργάτες στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων… δεν είναι λιμενεργάτες, καθώς δεν εργάζονται σε λιμάνι, με το ΣτΕ στο σκεπτικό της απόφασης να παραθέτει νόμους που εκκινούν από το… 1865(!) και φτάνουν μέχρι σήμερα.

Η απόφαση, αν και με μια πρώτη ματιά «βγάζει στη σέντρα» την τότε ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ και δικαιώνει την προσφυγή, ουσιαστικά έχει το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η εγκύκλιος θα έπρεπε να έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθώς ορίζει ότι οι λιμενεργάτες εντάσσονται στα βαρέα από τον Αύγουστο του 2018 και επομένως είναι άκυρη. Συνεπώς, οι περίπου 600 εργαζόμενοι θα έπρεπε να υπάγονται σε αυτό το καθεστώς από το 2012.

Η αμήχανη ανακοίνωση της DPort

Η αντίδραση της DPort Services μετά τη δημοσίευση της απόφασης ήταν μνημείο δημιουργικής γραφής. Αρχικά αναφέρει πως «αυτή ακυρώνει την παράτυπη ένταξη που πραγματοποιήθηκε μέσω της εγκυκλίου 46/2018 του ΕΦΚΑ και επιβεβαιώνει την ανάγκη να τηρείται η προβλεπόμενη, νόμιμη διαδικασία, όπως ακριβώς υποστηρίζαμε από την αρχή», για να προσθέσει πως «θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους τους εργαζομένους ότι η DPort θα φροντίσει ώστε να μην υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση για το παρελθόν».

Σε πρακτικό επίπεδο, μετά και την πρώτη συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας αλλά και με εκπροσώπους της εταιρίας, αυτοί δεσμεύτηκαν πως θα καλύψουν αναδρομικά από το 2012 τη διαφορά στα προσαυξημένα ένσημα των εργαζομένων στο σύνολό τους.

Ταυτόχρονα, όμως, η απόφαση ανοίγει και δύο άλλα «μέτωπα». Αφενός μεν υπάρχουν λιμενεργάτες οι οποίοι, έχοντας πλέον 12 χρόνια στο καθεστώς των βαρέων, θα μπορούν άμεσα να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης. Αφετέρου δε υπάρχουν συνταξιούχοι λιμενεργάτες οι οποίοι δεν λαμβάνουν την ειδική προσαύξηση που προκύπτει από τις αυξημένες εισφορές λόγω υπαγωγής στα ΒΑΕ. Για αυτούς, μάλιστα, θα απαιτηθεί επανυπολογισμός της σύνταξής τους με βάση τις αυξημένες εισφορές και θα προκύψουν όχι μόνο αυξήσεις στις συντάξεις τους, αλλά θα τους δοθεί και αναδρομικά η διαφορά.

*πηγή: εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This