Εκτός ελέγχου Λέσβος και Λέρος! Σε απόγνωση οι κάτοικοι «παίρνουν» την κατάσταση στα χέρια τους

Must Read

Εκρηκτικό παραμένει το κλίμα στη Μόρια και θα παραμένει για πολύ καιρό ακόμα. Οι εντάσεις δεν έχουν τέλος… Μετά τις πορείες των μεταναστών χθες και προχθές ακολούθησαν οι αλληλέγγυοι που αργά τα μεσάνυχτα της Τρίτης βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, ενώ την  ίδια ώρα κάτοικοι δημιούργησαν ομάδες περιφρούρησης στην περιοχή τους.

Σύμφωνα με το lesvosnews.net, oι αλληλέγγυοι που αποτελούνταν από 120 άτομα ξεκίνησαν πορεία προς την Μόρια, όμως αποκλείστηκαν από την αστυνομία που τους απαγόρευσε να μπουν το χωριό, όπου υπήρχε ομάδα περιφρούρησης από αγανακτισμένους κατοίκους.

Τότε οι αλληλέγγυοι κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της Μυτιλήνης, όπου δημιουργήθηκε ένταση, καθώς κι εκεί είχαν συγκεντρωθεί ντόπιοι. Για αρκετή ώρα οι δυο πλευρές επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο, ενώ  και μετά τις 2.30 τα ξημερώματα τα επεισόδια έληξαν και η ηρεμία επέστρεψε προσωρινά στην πόλη.

Επεισόδια έγιναν και το μεσημέρι και στη Λέρο, όπου στο προαύλιο του ψυχιατρικού νοσοκομείου στοιβάζονται περισσότεροι από 4.000 μετανάστες. Περίπου 250 άτομα προσπάθησαν να εισβάλουν στους εσωτερικούς χώρους του ψυχιατρικού νοσοκομείου, τους οποίους προσπάθησαν να απωθήσουν οι ασθενείς με τους συγγενείς τους.

Επενέβησαν τα ΜΑΤ που συγκρούστηκαν με τους μετανάστες, ενώ δημιουργήθηκε και ένταση με εκπροσώπους των ΜΚΟ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι λιγοστοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο προσπάθησαν να υπερασπιστούν τις αποθήκες, στις οποίες τελευταία γίνεται πλιάτσικο από τους πρόσφυγες.

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι

«Θα πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας και ας έρθει μετά κάποιος να μας ζητήσει τον λόγο. Μας κατέστρεψαν, είμαστε τελειωμένοι». Με τα παραπάνω λόγια εκφράζει την αγανάκτησή της για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή η Νίκη Βουγιουκλή, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και κάτοικος της πολυπαθούς Μόριας, η οποία μίλησε στην εφημερίδα «δημοκρατία».

Όπως λέει, οι διαδηλώσεις των Αφγανών τις τελευταίες ημέρες είναι κατά πάσα πιθανότατα υποκινούμενες από τις εκατοντάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν κατασκηνώσει στο σημείο και λυμαίνονται τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε επίσης: Το «βρόμικο παιχνίδι» των ΜΚΟ και ο τουρκικός δάκτυλος δήθεν αλληλέγγυων

«Η Αστυνομία γνώριζε τουλάχιστον τρεις ημέρες νωρίτερα ότι θα γίνει η διαδήλωση και είχε λάβει θέση σε διάφορα καίρια σημεία. Υπάρχει διαρκής επικοινωνία μεταξύ αστυνομικών και υπαλλήλων των ΜΚΟ», καταγγέλλει.

Εκτός από τις τριτοκοσμικές εικόνες που συνθέτουν το σκηνικό στους δρόμους του χωριού, με τους τόνους σκουπιδιών και τις λεηλασίες περιουσιών, έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων και για πιθανό ξέσπασμα επιδημίας στον καταυλισμό εν όψει κορονοϊού. «Έρχονται καθημερινά κατά εκατοντάδες από την Τουρκία, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος για το αν νοσούν. Σε περίπτωση που κάποιος έχει προβληθεί από τον ιό, θα μπει ένα ολόκληρο χωριό σε καραντίνα;» διερωτάται, προσθέτοντας ότι σε ερώτηση που έκανε για τι μέλλει γενέσθαι σε μια τέτοια περίπτωση, η απάντηση που έλαβε από επίσημα χείλη ήταν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο.

Τέλος, εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η στήριξη της Πολιτείας περιορίζεται μόνο σε μεγαλόστομες υποσχέσεις περί κλεισίματος της Μόριας και αποσυμφόρησης του νησιού. «Εχουμε ακούσει πάμπολλα “θα”, όμως το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο. Η Αστυνομία δεν μας προστατεύει, η Δικαιοσύνη και αρμόδιοι φορείς το ίδιο. Είμαστε αφημένοι στο έλεος της τύχης μας» καταλήγει.

Μουντζούρης: «Θα έχουμε συγκρούσεις»

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης που μίλησε το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»:

«Δεν είμαι υπέρ του ‘παίρνω το νόμο στα χέρια μου. Θα έχουμε συγκρούσεις, κηρύξτε τα νησιά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Είμαι εξοργισμένος που η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά μου. Θέλουμε γιατρούς για να περιθάλψουμε και αυτούς τους ανθρώπους, απεγκλωβισμό τους από τα νησιά και ανακοπή των αφίξεων στα νησιά».

Ο περιφερειάρχης μίλησε και για την καταγραφή που ξεκινά για τον έλεγχο των ΜΚΟ, λέγοντας υπάρχουν πάνω από 400 οργανώσεις, εκ των οποίων έχουν καταγραφεί μόλις 70: «Υπάρχει πληθώρα ΜΚΟ που βοήθησαν τους πρόσφυγες και το κράτος μας, όμως υπάρχουν πολλές από αυτές που εκμεταλλεύονται την κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This