Δευτέρα 14/6/2021

Εφιαλτικά στοιχεία: 55.609 μετανάστες «μπούκαραν» το τελευταίο εξάμηνο και επιστρέψαμε μόλις 169!

Σοκάρουν τα στοιχεία που δόθηκαν για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, έπειτα από ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Γιώργου Καμίνη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας και συνελήφθησαν για να οδηγηθούν σε δομές φτάνουν στον εξωφρενικό αριθμό των 55.609.

Τα στοιχεία, πάντως, από το αρμόδιο υπουργείο δείχνουν πως υπάρχουν πολλές εθνικότητες, όπως Αφγανοί, Σύροι, Τούρκοι, Ιρακινοί, Σομαλοί, Παλαιστίνιοι, Κονγκολέζοι, Ιρανοί και Καμερουνέζοι. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως η πλειονότητα είναι από το Αφγανιστάν, αφού, από τους 55.609 μετανάστες και πρόσφυγες, οι 22.591 είναι Αφγανοί.

Δείτε επίσης: Επίδομα γέννας: Πρώτη δόση στις 31 Μαρτίου

Ακολουθούν οι πρόσφυγες από τη Συρία (14.742) και εκείνοι με τουρκική υπηκοότητα, που είναι 4.244. Το πιο γελοίο όλων είναι πως, από τον τεράστιο αυτόν αριθμό των 55.609, από τις επιχειρήσεις επανεισδοχής στην Τουρκία από τις 9 Ιουλίου έχουν επιστρέψει 28 Τούρκοι υπήκοοι και 141 υπήκοοι τρίτων χωρών.

Τα στοιχεία δείχνουν πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα και από τη θάλασσα αλλά και από την ξηρά, κυρίως από τον Εβρο, όπου συνολικά σε έξι μήνες έχουν εισβάλει 4.761 άτομα, γεγονός που εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, η οποία είχε δεσμευτεί πως θα ασφαλίσει τα σύνορα στον Εβρο.

Το μεγαλύτερο βάρος κλήθηκε να διαχειριστεί η Λέσβος, στην οποία συνελήφθησαν 22.184 άνθρωποι, και ακολουθούν η Σάμος, η Χίος και τα νησιά των Δωδεκανήσων.

Στη Σάμο το πρώτο κλειστό κέντρο

Εντός Φεβρουαρίου θα λειτουργήσει το πρώτο κλειστό κέντρο, όπως προαναγγέλλει η Κυβέρνηση. Θα βρίσκεται στη Σάμο, ενώ τα υπόλοιπα υπολογίζονται να είναι έτοιμα τον Μάρτιο.

Στα σκαριά είναι και το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων για την αποσυμφόρηση των νησιών, ενώ ο περιβόητος θαλάσσιος φράχτης που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις θα δοκιμαστεί πρώτα σε ελεγχόμενο χώρο στην Ανατολική Αττική.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ