Γρίπη-φονιάς! Άλλοι 17 πέθαναν την περασμένη βδομάδα, στους 38 συνολικά οι νεκροί – Mέχρι τον Μάρτη ο εφιάλτης

Must Read

Τριάντα οκτώ νεκροί και 51 ακόμα σοβαρά κρούσματα είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός θυμάτων και νοσούντων εξαιτίας της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα, ενώ αρκετά σχολεία κλείνουν για μία ή και δύο μέρες, αφού τα μισά παιδιά λείπουν…

Η κυκλοφορία των ιών A (H1N1) και A (H3N2) στη χώρα μας καλά κρατεί. Κατά την προηγούμενη εβδομάδα (27 Ιανουαρίου – 02 Φεβρουαρίου 2020) αναφέρθηκαν 17 νέα θανατηφόρα περιστατικά, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 38, και 51 κρούσματα σοβαρής γρίπης, τα οποία ήρθαν να προστεθούν στα 100 της προηγούμενης έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Οι ειδικοί εκτιμούν πως η γρίπη αποδίδεται αφενός μεν στην ταχύτητα με την οποία διασπείρεται στον παιδικό πληθυσμό, αφετέρου στη μειωμένη θωράκιση που παρείχε το αντιγριπικό εμβόλιο στους ηλικιωμένους, οι οποίοι αποτελούν και την πληθυσμιακή ομάδα με τις μεγαλύτερες απώλειες. Από τα 38 θύματα, τα 30 είναι ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Αυτή τη στιγμή διαπιστώνεται «πολύ υψηλή δραστηριότητα» της εποχικής γρίπης στη χώρα μας από τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ, οι οποίοι προειδοποιούν, ταυτόχρονα, ότι αναμένεται περαιτέρω ανοδική τάση της γρίπης στη χώρα μας το επόμενο διάστημα…

Οι ευάλωτες ομάδες

Εμφανέστατη γίνεται η κυκλοφορία της νόσου από τον αριθμό των επισκέψεων σε γιατρούς. Το ποσοστό των επισκέψεων παιδιών έχει ξεπεράσει τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πέρυσι κατά τις εβδομάδες κορύφωσης της γρίπης, με αύξηση έως και 150% για τα παιδιά ηλικίας 0-14 ετών. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των επισκέψεων παιδιών σε γιατρούς με εικόνα γρίπης φτάνει στο 15%.

Πρέπει να σημειωθεί πως το γεγονός ότι φέτος κυκλοφορούν και τα δύο στελέχη του τύπου Α της γρίπης, εκ των οποίων το ένα, Α (Η1Ν1), προσβάλλει περισσότερο παιδιά και νεότερους ανθρώπους, και το άλλο, Α (Η3Ν2), «χτυπά» τους ηλικιωμένους, περιπλέκει την κατάσταση.

Πώς πλήττονται οι ηλικιωμένοι

Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες 15-64 χρόνων τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επισκέψεις σε γιατρούς για γριπώδη συνδρομή δεν συνεχίζουν την ανοδική πορεία, αλλά παραμένουν σταθερά, όπως ήταν και την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. Το θετικό είναι πως στα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων οι επισκέψεις σε γιατρούς με εικόνα γρίπης σημειώνουν μείωση.

Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, 60 χρόνων και άνω, ωστόσο καταγράφονται τα περισσότερα θύματα. Εκείνο που μοιάζει παράδοξο, όμως, είναι ότι σχεδόν 5 στους 10 από τους βαρέως ασθενείς αλλά και τα θύματα είχαν λάβει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τους 136 ασθενείς με επιπλοκές της γρίπης που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) οι 117 (ποσοστό 86%) ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, ωστόσο ήταν εμβολιασμένοι οι 50 (42,7%). Από τους 15 ασθενείς που χαρακτηρίζονται σοβαρά περιστατικά και δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, οι 13 (86,7%) ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου και έχουν εμβολιαστεί μόλις οι 5 (ποσοστό 38,5%). Εμβολιασμένοι ήταν και οι 14 εκ των 38 νεκρών λόγω της γρίπης.

Σύμφωνα με την λοιμωξιολόγο του ΕΟΔΥ, Έλενα Μαλτέζου, το εμβόλιο δεν έχει πιάσει τα στελέχη που κυκλοφορούν, διότι σε κάποιες περιόδους γρίπης το νόσημα δεν είναι σταθερό. Σύμφωνα με την ίδια, υπήρξε μικρή αλλαγή στον ιό και το εμβόλιο -με απλά λόγια- δεν έπιασε καλά. «Θα έχουμε άλλον 1,5 μήνα με τη γρίπη, ίσως και παραπάνω, μέχρι τέλη Μαρτίου», λέει και παρ’ όλα αυτά παροτρύνει τον κόσμο να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, που «προφυλάσσει από τους μισούς θανάτους».

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: 565 νεκροί, ένα νεογέννητο νόσησε και 1219 θεραπεύτηκαν – Τι λέει η Κινέζα πρέσβης στην Αθήνα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This