Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Πολίτες όλου του κόσμου μιλούν σήμερα ελληνικά για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (video)

Το γύρο του κόσμου κάνει το βίντεο που απεικονίζει πολίτες από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης να αναφέρονται σε λέξεις της γλώσσας τους που έχουν ρίζα την ελληνική.

Το βίντεο αυτό δημιουργήθηκε στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, η οποία τιμάται σήμερα, 9 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή, Διονυσίου Σολωμού.

«Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως» αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διπλωματικές και προξενικές μας Αρχές ανά τον κόσμο προγραμματίζουν σχετικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τις ομογενειακές οργανώσεις και τους φορείς εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στην περιοχή ευθύνης τους, γνωστοποιώντας παράλληλα το γεγονός στις τοπικές Αρχές για ενδεχόμενη συμμετοχή τους. Πολλές από τις εκδηλώσεις αυτές φέρουν την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, όπως κάνει γνωστό η ίδια με ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στο Μέγαρο Μουσικής, στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας».

Δείτε επίσης: Πήρε τηλέφωνο το ΕΚΑΒ γιατί την πονούσε το… νύχι της!

Η εκδήλωση περιλαμβάνει στρογγυλό τραπέζι με σημαντικές προσωπικότητες, με θέμα την «Εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την πρόσωπο με πρόσωπο διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας» και φιλοξενεί το Μουσικό Σχολείο Αλίμου με το «Σύνολο Σύγχρονου Ελληνικού Δημοφιλούς Ρεπερτορίου», που θα παρουσιάσει επιλεγμένο ρεπερτόριο ελληνικής μουσικής.

Θα υπάρξουν επίσης παράλληλες πολιτιστικές παρεμβάσεις με την προβολή ταινίας της ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών και παραμύθια σε μορφή κινουμένων σχεδίων. Επίσης, το καναδικό πανεπιστήμιο Simon Fraser, έδρα ελληνικών σπουδών Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (Βανκούβερ), θα παρουσιάζει, σε ξεχωριστό περίπτερο έξω από την αίθουσα, την πρωτότυπη πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας που έχει αναπτύξει.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των πρωτοβουλιών καταρτίζει το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, σε συνεργασία με τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές, τις ομογενειακές οργανώσεις, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και τις Αρχιεπισκοπές που συνδράμουν στη λειτουργία σχολείων και τμημάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Τέλος, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού θα εκπροσωπηθεί σε εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και συναντήσεις στο εξωτερικό, όπως στις εκδηλώσεις της «Εβδομάδας ελληνικού πολιτισμού και ελληνικής γλώσσας» που διοργανώνει η ελληνική κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας στη Νάπολη της Ιταλίας, στις 9, 10, 11 και 12 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ