Άγιος Χαράλαμπος: ο υπεραιωνόβιος ιερέας, τα φρικτά μαρτύρια και τα θαύματα (video)

Must Read

Τη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους (89-202 μ.Χ.) τιμά σήμερα, 10 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας.

Ο Άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 – 211 μ.Χ.).

Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος εξαπέλυσε διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας, Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. Τότε, ο Άγιος δεν λύγισε, αλλά ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας. Τότε, ο Λουκιανός οργίστηκε σφοδρά και διέταξε να αρχίσουν φρικτά βασανιστήρια στον υπεραιωνόβιο ιερέα!

Αρχικά, τον γύμνωσαν και ο ίδιος ο Λουκιανός, παίρνοντας το ξίφος του, προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του. Εκείνη τη στιγμή, όμως, συνέβη το εξής θαυμαστό: τα χέρια του αποκόπηκαν και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα. Χρειάστηκε η προσευχή του Αγίου, για να συγκολληθούν αυτά και πάλι στο σώμα του Λουκιανού, και να καταστεί και πάλι αρτιμελής.

Βλέποντας αυτό το θαύμα του Αγίου, πολλοί από τους δημίους της Ρώμης πίστεψαν στον αληθινό Θεό. Ανάμεσά τους ο Βάπτος και ο Πορφύριος, οι οποίοι συνεορτάζονται με τον Άγιο Χαράλαμπο στις 10 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, ο έπαρχος δεν μετανόησε με αυτό που είδε. Έτσι, με το ζόφο στο νου και με τη θηριωδία στην καρδιά, έδωσε εντολή να διαπομπεύσουν τον Άγιο και να τον σύρουν δια μέσου της πόλεως με χαλινάρι.

Εν τέλει, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου, ο οποίος με το μαρτύριό του έλαβε το αμαράντινο στέφανο της δόξας σε ηλικία 113 ετών. Τρύπησαν ακόμα και το σκληρό περίβλημα της κεφαλής του, κάρφωσαν σμίλες επάνω στο στήθος του, και όταν επιχείρησαν να τον κάψουν, έσβησε η φωτιά θαυματουργικά.

Τμήματα της τιμίας κάρας αυτού φυλάσσονται στη ιερά μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων και στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό της κωμοπόλεως Θεσπιών της Βοιωτίας.

Στον Άγιο αποδίδονται δύο θαύματα: Η διάσωση της Ζακύνθου από την πανούκλα το 1728 και η αποτροπή πυρπόλησης των Φιλιατρών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 19 Ιουλίου του 1944, όταν ο Άγιος παρουσιάστηκε στον ύπνο του διοικητή τους και του άλλαξε γνώμη.

Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι πολιούχος της Πρέβεζας, του Πύργου Ηλείας, των Φιλιατρών και της Κέας, καθώς και προστάτης των πασχόντων από λοιμώδεις νόσους και των μαρμαράδων.

Άγιος Χαράλαμπος κοντάκια

 

Δείτε επίσης: Όσιος Παρθένιος, επίσκοπος Λαμψάκου, ο προστάτης των καρκινοπαθών (video)

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This