Κυριακή 20/6/2021

Καθιστική διαμαρτυρία έξω απ’ το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ετοιμάζουν οι φοιτητές

Καθιστική διαμαρτυρία στη λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου 70 (ή αλλιώς Θησέως) έξω από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην Καλλιθέα ετοιμάζει αύριο, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι ο Φοιτητικός Σύλλογος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του ομώνυμου Πανεπιστημίου.

Όπως λένε οι ίδιοι οι φοιτητές, το τμήμα τους βιώνει αυτή τη χρονιά μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η κατάσταση αυτή αφορά τον φοιτητικό υπερπληθυσμό, λόγω μετεγγραφών. «Για το τμήμα μας είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζεται ο θεσμός των μετεγγραφών, καθώς πριν την πανεπιστημιοποίηση των ΑΤΕΙ δεν υπήρχαν άλλα αντίστοιχα τμήματα ΑΕΙ στην Ελλάδα, με φυσική συνέπεια να μην προκύπτουν μετεγγραφέντες φοιτητές.

Η πανεπιστημιοποίηση οδήγησε, τη φετινή χρονιά, οι εισακτέοι φοιτητές στο τμήμα να ξεπερνούν τους 180. Τα προηγούμενα χρόνια εγγράφονταν συνολικά 60 έως 80 φοιτητές. Οι φετινοί εισακτέοι με γενική κατάταξη πανελληνίων (μη υπολογισμένες οι ειδικές κατηγορίες και μετεγγραφές) ήταν περίπου 80. Ο μέγιστος διαχειρίσιμος αριθμός φοιτητών (βάσει υποδομών και προσωπικού, υπολογισμένος από τα διοικητικά όργανα του πανεπιστημίου) είναι 100.

Η παραπάνω συνθήκη κάνει τις σπουδές, τόσο των φετινών εισακτέων, όσο και των φοιτητών άλλων ετών, μη βιώσιμες, τουλάχιστον με τη μορφή και στο επίπεδο που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια. Συνοπτικά –αναφέρεται εκτενώς στο συνημμένο κείμενο– οι προτεινόμενες από τη διοίκηση του πανεπιστημίου λύσεις θεωρούμε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές καθώς είτε αποκλείουν μεγάλο μέρος των φοιτητών από τις σπουδές, είτε υποβαθμίζουν έως και εξαφανίζουν κάποια απαραίτητα μέρη του προγράμματος σπουδών (ακύρωση εργαστηρίων, αδυναμία περαίωσης διαλέξεων με όλους τους φοιτητές παρόντες, πλήρης υποβάθμιση πτυχιακών/πρακτικών τα επόμενα χρόνια).

Δείτε επίσης: Νέα πρόκληση από την Άγκυρα εν μέσω ΜΟΕ! Συνοδεία τουρκικού σκάφους έγινε απόβαση μεταναστών στη νήσο Στρογγύλη

Η παρούσα κατάσταση διάλυσης των σπουδών μας, έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων επιχειρείται η εξίσωση των πτυχίων Δημόσιων Πανεπιστημίων και ιδιωτικών κολλεγίων. Το γεγονός αυτό μας κάνει πολύ πιο ανήσυχους για τη συνέχεια.

Την προσεχή Τετάρτη καλούμε ενωτικά φοιτητές και καθηγητές συνολικά του πανεπιστημίου μας, σε καθιστική διαμαρτυρία, κλείνοντας το δρόμο μπροστά από τη σχολή. Συμβολικά, οι φοιτητές θα φορούμε τις εργαστηριακές μας ποδιές. Παράλληλα θα σταλεί ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς την Υπουργό Ν. Κεραμέως, που εκθέτει τα αίτια της διαμαρτυρίας και καταγράφει πλήρως τα προβλήματα.

Ολόκληρη η επιστολή των φοιτητών εδώ

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ