Το «brain drain» καλά κρατεί! Δεν λένε να επιστρέψουν οι 500.000 Έλληνες νέοι επιστήμονες

Must Read

Εκτός συνόρων παραμένουν περίπου 500.000 Έλληνες νέοι επιστήμονες, οι οποίοι έφυγαν στο εξωτερικό λόγω της κρίσης την περίοδο 2008-2017, όπως προκύπτει από νεότερη έρευνα του ΣΕΒ. Εφόσον παρέμεναν στην Ελλάδα και συμπεριλαμβάνονταν στο εργατικό δυναμικό, τότε η ανεργία δεν θα ήταν στο 16,5%, που βρίσκεται τους τελευταίους μήνες, αλλά στο… 26,5%!

Σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΒ, την υπό εξέταση χρονική περίοδο έφυγε από τη χώρα το 4,6% του συνολικού της πληθυσμού. Το «brain drain» επηρέασε κυρίως το πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, δεδομένου ότι όσοι βρήκαν επαγγελματική διέξοδο εκτός συνόρων σε ποσοστό 51,4% είναι 25 ως 44 ετών, ενώ οι 7 στους 10 είναι απόφοιτοι Aνώτατης Eκπαίδευσης.

Δείτε επίσης: Κλειστή λόγω έργων η δεξιά λωρίδα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας

Μάλιστα, όπως προκύπτει από διαθέσιμες μελέτες, οι περισσότεροι απ’ όσους έφυγαν από την Ελλάδα είτε δεν σκοπεύουν να γυρίσουν καθόλου είτε προσδιορίζουν τον επαναπατρισμό τους στο απώτερο μέλλον και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Συνεχίζουν να φεύγουν παρά την οικονομική βελτίωση

Μάλιστα, ακόμη και ο ΣΕΒ παραδέχεται μέσα από την έρευνά του ότι αρκετοί συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό παρά τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Ωστόσο, στην έρευνα επισημαίνεται ότι το «brain drain» δεν είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά ανακλά και τις ευρύτερες παραγωγικές και διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας (έλλειψη αξιοκρατίας, διαφθορά, χαμηλής ποιότητας κοινωνικές παροχές και κακό εργασιακό περιβάλλον).

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «η αποτελεσματική αντιμετώπιση του “brain drain” χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των επιχειρήσεων, της Πολιτείας και της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This