Παρασκευή 18/6/2021

Πέθανε ο κατασκευαστής των πρώτων ελληνικών όπλων στη μεταπολίτευση, Σωτήρης Σοφιανόπουλος

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 82 ετών,  ο διαπρεπής επιστήμων, επιχειρηματίας και πολιτικός, Σωτήρης Σοφιανόπουλος.

Ο Σωτήρης Σοφιανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938, τελείωσε το Γυμνάσιο Αναβρύτων και σπούδασε χημικός στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και του Ντάρμστατ.

Εργάστηκε και υπήρξε ο τελευταίος ιδιοκτήτης της «Χρωματουργίας Πειραιώς» γνωστότερης ως «ΧΡΩΠΕΙ», η οποία εξέλιξε τον κλάδο της χημικής βιομηχανίας ύστερα από την εργαστηριακή ανακάλυψη της ανιλίνης, παραγώγου του άνθρακα και υλικού που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή συνθετικών χρωστικών υλών, οι οποίες υποκατέστησαν τα φυσικά χρώματα κυρίως στην κλωστοϋφαντουργία.

Στη συνέχεια και υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του εκλιπόντος, η εταιρία απέκτησε παγκόσμιες πατέντες για παυσίπονα όπως Kalmol, Algon κ.α. Ειδικεύτηκε στην αναπτυξιακή έρευνα και τεχνολογία, ενώ κατασκεύασε και τα πρώτα ελληνικά όπλα μετά το 1974. Είχε, μάλιστα, αρχίσει και την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων αλλά για διαφόρους λόγους η παραγωγή σταμάτησε.

Στα εργαστήρια της, η ΧΡΩΠΕΙ συνέθεσε και το προωθητικό υγρό πυραύλων Υδραζίνη, ενώ στα ναυπηγεία Αυλίδος κατασκεύασε τορπιλακάτους, μια ακόμα προσπάθεια που σταμάτησε για… άγνωστους λόγους.

Παράλληλα, ο ίδιος έτρεχε σε αγώνες αυτοκινήτου με το ψευδώνυμο «ΕΙΠΩΡΧ», το οποίο προερχόταν από αναγραμματισμό της «ΧΡΩΠΕΙ».

Δείτε επίσης: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: «Έχω την στήριξη του ελληνικού λαού»

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ