20-9-2020

ΑΣΕΠ: Επιταχύνονται οι προσλήψεις

H επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης και της λειτουργίας του ΑΣΕΠ προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τις ρυθμίσεις για την δημόσια διοίκηση που θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η μείωση των τμημάτων του ΑΣΕΠ από 5 σε 3, η έκδοση από την Αρχή και όχι από τον Υπουργό της πράξης για τα πάγια μέρη του περιεχομένου των προκηρύξεων πλήρωσης θέσεων, ενώ ειδικά για τους τίτλους στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική γλώσσα, αυτοί θα γίνονται δεκτοί στις διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, χωρίς να απαιτείται μετάφρασή τους.

Επίσης, για θέσεις υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε περίπτωση ισοβαθμίας, θα δίδεται προβάδισμα στον μεγαλύτερο ηλικιακά υποψήφιο, θα υπάρχει αποκλειστική προθεσμία 3 μηνών για την υποβολή αιτήσεων θεραπείας μετά την δημοσίευση των οριστικών αποτελεσμάτων των πινάκων του ΑΣΕΠ και αποκλειστική προθεσμία ισχύος πινάκων ΑΣΕΠ έως τρία έτη, για περιπτώσεις αιτήματος αντικατάστασης υποψηφίου για συγκεκριμένους λόγους εκ μέρους του φορέα. Όσον αφορά τους πίνακες επιλαχόντων, προβλέπεται η απορρόφηση προσωπικού από αυτούς, χωρίς να απαιτείται η εκ νέου εκκίνηση των χρονοβόρων διαδικασιών πρόσληψης, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του φορέα.

Σχετικά με την κινητικότητα, μέσα από το νομοσχέδιο, επιχειρείται η δημιουργία ενός κεντρικού συστήματος στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς η κινητικότητα συνδέεται με άμεσο τρόπο με τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια και η συνάφεια των σχετικών αιτημάτων των φορέων και να καλύπτονται οι ανάγκες τους. Παράλληλα, τροποποιείται το υφιστάμενο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, λαμβάνοντας υπόψη την ανεπαρκή αξιοποίηση των εκθέσεων αξιολόγησης και την κεκτηθείσα εμπειρία σε θέσεις ευθύνης, ως προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής, καθώς και την υπέρμετρη μοριοδότηση τυπικών προσόντων με αντίστοιχη υστέρηση της εργασιακής εμπειρίας.

Δείτε επίσης: O wannabe εκδότης με τις… άκρες!

Με το νέο νομοσχέδιο, εναρμονίζονται οι πειθαρχικές διατάξεις για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και του Δημοσίου, συστήνεται Επιτροπή Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, ενώ  ρυθμίζεται η διευκόλυνση των υπαλλήλων που έχουν πραγματικά ανάγκη διευκόλυνσης και η αποτροπή φαινομένων κατάχρησης αδειών, με στόχο τη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος χορήγησης αδειών και την αποτελεσματική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται άδεια μιας ημέρας στις γυναίκες για τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, πρόβλεψη ανώτατου ετήσιου ορίου χορήγησης άδειας στους μετέχοντες σε διαδικασίες αιμοπεταλίων και αιμοδοσίας,  καθώς και προστασία της οικογένειας και αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων της διαδικασίας υιοθεσίας και αναδοχής.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΕΛΛΑΔΑ FM 94.3

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ