Δευτέρα 21/6/2021

Πιο αυστηρή η διαδικασία ελληνοποίησης των προσφύγων: Στα επτά χρόνια θα μπορεί να γίνει αίτηση για την ιθαγένεια

Στα 7 και όχι στα 3 χρόνια θα μπορούν πλέον να κάνουν αίτηση για ελληνική ιθαγένεια οι πρόσφυγες. Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «Αναπτυξιακή προοπτική των ΟΤΑ – Ρύθμιση θεμάτων Ιθαγένειας – Ρύθμιση θεμάτων ανθρωπίνου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης», που συζητείται στη Βουλή και το έθεσε στην παρέμβασή του ο Τάκης Θεοδωρικάκος στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση μπαίνει τέλος στη δυνατότητα όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα και παίρνουν μέσω του καθεστώτος των προσφύγων άσυλο να γίνονται Ελληνες μέσα σε μια τριετία, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Πλέον, εξομοιώνεται ο χρόνος με όσους εισέρχονται νόμιμα στη χώρα και παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια στα επτά χρόνια.

Δείτε επίσης: «Πεδία μάχης» Λέσβος και Χίος – Κάτοικοι εναντίον ΜΑΤ με μολότοφ! Έχουν στήσει οδοφράγματα και περιμένουν (video)

Τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών στη σχετική παρέμβασή του:

«Θέλω να ανακοινώσω ότι θα καταθέσουμε μια τροπολογία, με την οποία κάτι που ισχύει σήμερα θα πάψει να υπάρχει, διότι είναι παράλογο. Σήμερα ισχύει ότι αυτός που έχει μπει στη χώρα και παρανόμως, αλλά παίρνει το καθεστώς του πρόσφυγα, έχει τη δυνατότητα μέσα σε τρία χρόνια να γίνει Ελληνας. Ενώ, εάν έχει μπει νομίμως μέσα στη χώρα, αυτό έχει ως προϋπόθεση τα επτά χρόνια.

Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, στο οποίο πρέπει να βάλουμε τώρα τέλος. Δεν είναι δυνατόν αυτός που έχει μπει παράνομα να παίρνει τέτοιο καθεστώς, να γίνεται Ελληνας σε τρία χρόνια. Θα πρέπει να εξομοιωθεί με όλους τους υπόλοιπους. Και φαντάζομαι ότι και σε αυτό δεν πρέπει κάποιος να έχει σοβαρή αντίρρηση» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Παράλληλα, όπως είπε, οι πολιτογραφήσεις που έχουν γίνει, το δεύτερο εξάμηνο του 2019, είναι λίγο περισσότερες από αυτές που είχαν γίνει το πρώτο εξάμηνο. «Το βασικό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι ότι, πρώτον, ανασυγκροτούμε το Συμβούλιο Ιθαγένειας, υποχρεωτικά, για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Δεύτερον, δημιουργούμε ένα αυτοτελές τμήμα αξιολόγησης αυτής της υπηρεσίας, το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ κρίσιμο, γιατί, να μην κρυβόμαστε, είναι ένας χώρος με πολύ σοβαρά θέματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Κάνουμε δεκτές εισηγήσεις που έχουμε δεχθεί από την Ενιαία Αρχή Διαφάνειας για αυτόν τον σκοπό. Αυτή είναι η στόχευσή μας, να γίνουν τα πράγματα όσο γίνεται πιο διαφανή και πιο αντικειμενικά» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ