Γενική απεργία στα νησιά – Συσπειρώνονται οι κάτοικοι ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης

Must Read

Γενική απεργία αποφάσισαν σήμερα Τετάρτη η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι της Περιφέρειας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη και στην οποία αποφασίστηκε η δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά, και ειδικά μετά την εκτεταμένη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ εναντίον των κατοίκων.

Παράλληλα με την απεργία της ΑΔΕΔΥ, στις 11.00 π.μ. στην Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα στη Χίο γίνεται για δεύτερη μέρα συγκέντρωση, ενώ την ίδια ώρα τα μαγαζιά θα είναι κλειστά. Πιθανότατα θα ακολουθήσει νέα συγκέντρωση στο Αίπος.

Σε τοπικό επίπεδο από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Ε.Γ. του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ συνεχίζοντας αταλάντευτα κατά του αυταρχισμού της κυβέρνησης κηρύσσει 24ωρη Απεργία στις 26/2/2020 για όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Βουνακίου στις 11:00 π.μ.

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμής μας, τους φορείς, τους εργαζόμενους του δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα και όλο τον λαό της Χίου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας απέναντι στην κυβέρνηση, τις πολιτικές που υπερασπίζεται , την Ε.Ε που θέλουν με το δόγμα νόμος και τάξη να εγκλωβίσουν στα νησιά μας πρόσφυγες μετανάστες και να τα μετατρέψουν σε αποθήκες ψυχών!!

Διεκδικούμε:

Να αποσύρει αμέσως τώρα η κυβέρνηση τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά.
Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα.
Καμιά νέα κλειστή ή ανοιχτή δομή.
Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.
Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα.
Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.
Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.
ΟΧΙ στον αυταρχισμό της κυβέρνησης!

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Απεγκλωβισμός των προσφύγων μεταναστών εδώ και τώρα!».

Λέσβος

Στη Λέσβο, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που οργανώνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, έχει προγραμματιστεί για τις 11 στην πλατεία Σαπφούς.

Σύμφωνα με τo alithia.gr, μετά το κάψιμο αστυνομικών οχημάτων στη Μυτιλήνη, όπου επικρατεί το ίδιο σκηνικό, δόθηκε εντολή τα Λεωφορεία των ΜΑΤ να μη σταθμεύουν απέναντι από το Ελληνικό Κάστρο, όπου φιλοξενούνται οι άνδρες της δύναμης κατοχής, αλλά σε άλλο ασφαλές σημείο.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τους διοργανωτές, γίνονται για να καταδικαστεί «η βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών». Επίσης, καταγγέλλονται «οι επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμό των οδών».

Στο μεταξύ, αψιμαχίες σημειώθηκαν χθες το βράδυ τόσο στο Διαβολόρεμα όσο και στην Καράβα, τα δυο άκρα του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη ζώνη στου Καβακλή ανάμεσα σε αστυνομία και συγκεντρωμένους πολίτες που παραμένουν εκεί.

Τέλος, χθες μετά από διαγωνιστική διαδικασία στο υπουργείο Μετανάστευσης, όπου συμμετείχαν τρεις εταιρείες για την κατασκευή νέων Μεταναστευτικών – προσφυγικών Κέντρων, η πίτα μοιράστηκε. Κατοχυρώθηκε στην κάθε μία η κατασκευή ενός κέντρου στα τρία νησιά.

Τέλος, ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό «να σταματήσουν οι αναίτιες ενέργειες καταστολής». Ο Ταξιάρχης Βέρρος στην έκκλησή του που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει: «Από χθες τα ξημερώματα, μέχρι και αυτή τη στιγμή, οι κάτοικοι της Λέσβου ζουν καταστάσεις πρωτόγνωρης για τα μέρη μας βίας και είναι αντιμέτωποι με δακρυγόνα και πάσης φύσης χημικά. Είμαστε μάρτυρες πρωτοφανών καταστάσεων, αναίτιας βίας και απρόκλητων επιθέσεων κατά πολιτών στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα! Κύριοι, η κόπωση μετά από μια ολόκληρη ημέρα ‘επιχειρήσεων’ είναι κακός σύμβουλος. Σας καλώ έστω και τώρα να ξανασκεφτείτε τι κάνετε στον τόπο που σώζει την αξιοπρέπεια όλης της Ελλάδας και της Ευρώπης εδώ και πέντε χρόνια»

Σάμος

Στη Σάμο, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 στην πλατεία Πυθαγόρα. Στο μεταξύ, αποκλεισμένη παραμένει η είσοδος που οδηγεί στις εγκαταστάσεις του υπό κατασκευή νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη θέση «Ζερβού» της Σάμου.

Με απόφασή του, χθες το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου ανατολικής Σάμου αποφάσισε ότι δεν αποδέχονται και απορρίπτουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί μιας υπερδομής φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων. Απαιτούν την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τις επιτάξεις στη περιοχή Ζερβού του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Βασικός στόχος και αίτημα, ο άμεσος απεγκλωβισμός του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες με μεταφορά τους, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις Ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν.

Αποδέχονται μόνο μικρή δομή πρώτης υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης στο νησί της Σάμου με οριστική διακοπή λειτουργίας και κλείσιμο του υφιστάμενου ΚΥΤ της πόλεως Σάμου. Να δοθούν από το Υπουργείο άμεσα γραπτές εγγυήσεις για το κλείσιμο και για την παραχώρηση κατά κυριότητα του γηπέδου στο Δήμο ανατολικής Σάμου. Την απομάκρυνση όλων των δυνάμεων καταστολής από τα νησιά Χίο και Λέσβο που αφίχθησαν κατά τη χθεσινή νύχτα.

Ο δήμος ανατολικής Σάμου αποκλείει με οχήματα του δήμου το σημείο πρόσβασης στο υπό κατασκευή ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού και καλεί τους πολίτες να ενισχύσουν δυναμικά το σημείο της κινητοποίησης.

Η ένταση θα μεταφερθεί και στην Αθήνα, όπου στις 6.00 μ.μ. οι Συντοπίτικοι Σύλλογοι διοργανώνουν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This