Νέα «μόδα-ντροπή» στην αγορά εργασίας: Έξι στους 10 εργαζόμενους αμείβονται με 270 ευρώ το μήνα!

Must Read

Στη διαρκή αύξηση του αριθμού της ομάδας των φτωχών εργαζομένων, που διαμορφώθηκε την περίοδο των Μνημονίων, στηρίζεται η συνεχιζόμενη, μικρή μείωση της ανεργίας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου, από το σύνολο των προσλήψεων, περίπου οι έξι στις 10 αφορούσαν θέσεις «ελαστικής» εργασίας, υποαμειβόμενες με καθαρά μηνιάτικα των 270 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν 183.602 προσλήψεις. Από αυτές, ποσοστό 43,7% αφορούσε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Οι υπόλοιπες 78.111 προσλήψεις ήταν για θέσεις μερικής και οι 25.033 για θέσεις εκ περιτροπής απασχόλησης. Το φαινόμενο να παρουσιάζονται περισσότερες προσλήψεις σε υποαμειβόμενες θέσεις «ελαστικής» απασχόλησης παρουσιάζεται σταθερά από το 2013.

16,3% ανεργία

Στη συνεχή, εδώ και επτά χρόνια, αύξηση του αριθμού των φτωχών εργαζομένων στηρίζεται η σταδιακή, μικρή αποκλιμάκωση της ανεργίας. Τον Δεκέμβριο 2019, σημειωτέον, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το ποσοστό μειώθηκε στο 16,3% (από 18,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2018).

Ειδικότερα, για τον μήνα Δεκέμβριο, ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων παρουσίασε αύξηση κατά 1,4% και ανήλθε στα 3.898.007 άτομα (έναντι 3.844.847 το 2018), ενώ ο συνολικός αριθμός των ανέργων παρουσίασε μείωση κατά 13,1% και ανήλθε στα 758.886 άτομα (έναντι 873.470 το 2018).

Τον Ιούλιο του 2019 η ανεργία μειώθηκε κατά 2,1% τον Αύγουστο κατά 2,0%, τον Σεπτέμβριο κατά 2,0%, τον Οκτώβριο κατά 2,0%, τον Νοέμβριο κατά 2,1% και τον Δεκέμβριο κατά 2,2%, συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες του 2018.

Εξίσου ενθαρρυντικά μηνύματα λαμβάνονται και από την «ΕΡΓΑΝΗ» για τον μήνα Φεβρουάριο 2020 με το ισοζύγιο (προσλήψεις μείον απολύσεις) να είναι θετικό κατά +24.867 θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, η φετινή επίδοση διμήνου είναι +7.549 θέσεις εργασίας, αυξημένη κατά +2.042 σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2018.

  • Δείτε πίνακες με τα συγκριτικά ποσοστά ανεργίας 2018 – 2019:

πινακες ποσοστων ανεργιας

Ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι «τα στοιχεία εκπέμπουν ενθαρρυντικά μηνύματα για την αγορά, με την ανεργία να έχει μειωθεί κατά 2,2%, ενώ ενισχύεται η μισθωτή απασχόληση». Ωστόσο, ο υπουργός δεν αναφέρεται στο γεγονός ότι η μείωση της ανεργίας στηρίζεται στη δημιουργία «ελαστικών» θέσεων με μισθούς φτώχειας.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εργασίας είπε:
«Τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ και του Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ εκπέμπουν ενθαρρυντικά μηνύματα για την αγορά εργασίας με την ανεργία να έχει μειωθεί κατά 2,2%, συγκριτικά με αντίστοιχο μήνα του 2018, ενώ παράλληλα ενισχύεται η μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας για τον μήνα Φεβρουάριο του 2020 με 24.867 θέσεις εργασίας. Με την έναρξη, από τον Ιούλιο του 2019, της συνεπούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων μπήκαν ξανά τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός σταθερού κλίματος θετικών προσδοκιών και εμπιστοσύνης, που τροφοδοτεί το νέο αναπτυξιακό κύκλο της ελληνικής οικονομίας.

Είναι το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από την έναρξη της κρίσης. Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε και εξακολουθούμε να επιδιώκουμε με όλες μας τις δυνάμεις την περαιτέρω μείωση της ανεργίας διατηρώντας ως «κλειδί» ανάσχεσης την μεταρρυθμιστική στρατηγική μας, στο πλαίσιο της οποίας επιδιώκουμε το ποσοστό ανεργίας, να αποκλιμακωθεί στο 15% στο τέλος του 2020. Σε κάθε περίπτωση, σταθερός στόχος μας είναι να φθάσει η ανεργία τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών».

Διαβάστε επίσης: Αντιδρούν οι κάτοικοι της Ροδόπολης στη δημιουργία κλειστού κέντρου μεταναστών στο στρατόπεδο Βασιλειάδη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This