7-8-2020

Τέσσερις νησίδες μπήκαν «στο τραπέζι» για τη φιλοξενία μεταναστών

Η συζήτηση για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας μεταναστών σε ακατοίκητα -ή αραιοκατοικημένα- νησιά έως πολύ πρόσφατα υπήρξε «ταμπού» στη χώρα. Ωστόσο, μετά τα γεγονότα στον Έβρο αλλά και όσα προηγήθησαν στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου ανάμεσα σε κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τις συγκρούσεις μεταξύ ΜΑΤ και κατοίκων, η συζήτηση αυτή έχει ξανανοίξει και μάλιστα από τα πιο επίσημα στόματα.

Ήταν ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που τόνισε ότι όλες οι προτάσεις θα συζητηθούν, εφόσον αποτελέσουν πρόταση των τοπικών κοινωνιών, ενώ αρκετά ήταν τα στελέχη Ν.Δ. και κυβέρνησης, που υπερθεμάτισαν τις επόμενες ημέρες υπέρ αυτής της λύσης. Σχετικές προτάσεις, όμως, έχουν γίνει εδώ και καιρό.

Σύμφωνα με τη «δημοκρατία», όλα τα ονόματα των νησίδων που ακούγονται σήμερα συνδέονται με μελέτες που είχαν γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών το 2019, προκειμένου να εντοπίσει ποια ακριβώς ακατοίκητα νησιά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας μεταναστών.
Λύση που τότε είχε απορριφθεί, κυρίως λόγω των αντιδράσεων από την Αριστερά, αλλά και του υψηλού κόστους, όμως πλέον επανέρχεται μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο έχει έλθει η κυβέρνηση αλλά και τα διαφαινόμενα κέρδη από την αλλαγή στάσης στο Μεταναστευτικό.  Πλέον είναι σαφές ότι τέσσερις είναι οι νησίδες που «έχουν μπει στο στόχαστρο».

Τα τέσσερα νησιά είναι:

  • Η νήσος Λέβιθα, που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Δωδεκανήσων και Κυκλάδων. Απέχει οκτώ ναυτικά μίλια από την Αμοργό και έξι ναυτικά μίλια από την Κίναρο.
  • H νησίδα Μπαρμπαλιάς, που ανήκει στον σχηματισμό των ακατοίκητων νησιών, τα οποία ονομάζονται Ασπρονήσια ή αλλιώς Τοκμάκια. Βρίσκεται σε απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων περίπου από τον Ασπροπόταμο Μανταμάδου Λέσβου. Σημαντικό θεωρείται ότι στο νησί υπάρχουν δύο πηγάδια με πόσιμο νερό. Πρόκειται για πρόταση την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε στην κυβέρνηση ο βουλευτής κ. Αθανασίου.
  • Η Σαρία έχει έκταση 20,4 τ.χλμ. και υψόμετρο 631 μ. (2.067 πόδια). Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στον υφιστάμενο οικισμό, στο βόρειο τμήμα της νησίδας κατοικούν 45 άνθρωποι.
  • Η Κίναρος είναι νησίδα των Δωδεκανήσων που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού.

Ο Στέλιος Πέτσας είχε θέσει ως όρο, για να συζητηθεί κάποια συγκεκριμένη περίπτωση, να τεθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάτι που τουλάχιστον η Περιφέρεια Αιγαίου δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει αυτήν τη στιγμή, αφού άλλωστε οι περισσότερες από τις προτάσεις δεν είναι καν εντός των ορίων της, ενώ αναγνωρίζεται ότι θα πρέπει οι μελέτες για ένα τέτοιο βήμα να είναι ενδελεχείς, κάτι που ξεφεύγει και από τα όρια των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.

Μάλιστα, αιρετοί της περιοχής θεωρούν την όλη κουβέντα ως παρελκυστική τακτική, που ως σκοπό έχει πολιτικά οφέλη.

Δείτε επίσης: Δύο συλλήψεις και 1.646 αποτροπές το τελευταίο 24ωρο στον Έβρο – Συγκλονιστικά βίντεο από τις απόπειρες εισβολής (video)

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ