Σύμφωνα με όσα είπε πριν από λίγο στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, η ώρα της αλήθειας έφτασε! Για την δικαιοσύνη, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Και αυτό διότι τις τελευταίες εβδομάδες η δικαιοσύνη και δη το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, ο Άρειος Πάγος βίωσε μία πρωτοφανή –για την ιστορία του- κατάσταση μια και λόγω συνταξιοδότησης έμεινε τυπικά «ακέφαλο» σε επίπεδο Προέδρου και Εισαγγελέως.
Εν μέσω ακραίας πολιτικής αντιπαράθεσης για τον «στο παρά 5’» διορισμό των ανώτατων λειτουργών που θα αντικαθιστούσαν τον πρόεδρο του ΑΠ, Βασίλη Πέππα, και την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου, τα προεδρικά διατάγματα για τους διαδόχους τους βρίσκονται στα χέρια του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος, όπως είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα τα υπέγραφε τουλάχιστον έως την 30η Ιουνίου.
Και αυτή τη στιγμή το ερώτημα που πλανάται τόσο πάνω από την προεδρία της Δημοκρατίας όσο και πάνω από τον νέο ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου είναι «τι μέλλει γενέσθαι»;
Δηλαδή τι θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Θα υπογράψει τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης ή θα επαναληφθεί η διαδικασία από την αρχή;
Οι πληροφορίες θέλουν τον κύριο Παυλόπουλο να μην υπογράψει τα προεδρικά διατάγματα και να αναπέμψει τα προεδρικά διατάγματα στην Κυβέρνηση χωρίς να τα υπογράψει, δηλώνοντας σαφώς και εμφανώς ότι διαφωνεί με την πρόωρη κυβερνητική επιλογή. Διότι –σύμφωνα με έγκυρους συνταγματολόγους- ναι μεν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε στο όριο του συντάγματος και της νομιμότητας, όμως υπερέβη την δεοντολογία και το πολιτικό fair play.
Η επιλογή αυτή του προέδρου ενδέχεται να δημιουργήσει δυσφορία στους κόλπους του Αρείου Πάγου καθιστώντας «ομήρους» τις κυρίες Δήμητρα Κοκκοτίνη που επιλέχθηκε ως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την Ειρήνη Καλού που επιλέχθηκε ως Προέδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Εξίσου άβολή είναι η παρούσα κατάσταση μια και χρέη Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου εκτελεί ο κ. Δημήτρης Δασούλας ως αρχαιότερος αντεισαγγελέας και Πρόεδρος η κ. Αγγελική Αλειφεροπούλου ως αρχαιότερη αντιπρόεδρος (ασχέτως εάν η κυρία Ξένη Δημητρίου, δεν έχει λείψει ούτε μία ημέρα από την θέση της).
Η «καυτή πατάτα» στη Νέα Δημοκρατία
Από τη στιγμή που δεν υπογραφούν τα διατάγματα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, η νέα Κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει τον “Γόρδιο Δεσμό” αποφεύγοντας με το «καλημέρα» μία ρήξη με την δικαιοσύνη και δη με την ηγεσία του Ανωτάτου δικαστηρίου. Έτσι έχει τη δυνατότητα με νέο υπουργικό συμβούλιο να ακυρώσει τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί είτε να επιλέξει νέα πρόσωπα, είτε να λειτουργήσει βάση επετηρίδας, δρόμο που είχε επιλέξει στην προ ΣΥΡΙΖΑ διακυβέρνηση.
Τέλος να θυμίσουμε ότι στην συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, του είχε δηλώσει ότι δεν θα υπέγραφε τελικά τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τηρήσει στο ακέραιο τη συνταγματική νομιμότητα. Κουβεντιάσαμε και παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με βάση τη συνταγματική νομιμότητα. Μου είπε ότι ως εγγυητής του δημοκρατικού πολιτεύματος και της νομιμότητας, θεωρεί πως δεν πρέπει να ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης μια βδομάδα πριν από τις εκλογές για να μην γίνει η δικαιοσύνη αντικείμενο αντιπαράθεσης. Σέβομαι την άποψή του, αν και διαφώνησα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.