Πόσο αυξημένη ήταν τελικά η κίνηση στα διόδια;

Must Read

Δεν είναι αυτό που νομίζουμε. Ούτε αυτό που βλέπουμε. Ούτε αυτό που δείχνουν οι αριθμοί. Είναι αυτό που γράφεται και μεταδίδεται!

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Καλά που υπάρχει το διαδίκτυο για να μαθαίνουμε τη μιντιακή αλήθεια, η οποία ισχύει ακόμα κι όταν αυτοί οι απαίσιοι οι αριθμοί τη διαψεύδουν. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το… επικό άρθρο που αναρτήθηκε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (δείτε το εδώ). Ο τίτλος του άρθρου ήταν «Αυξημένη η έξοδος παρά τις εκκλήσεις “Μένουμε σπίτι”» (βλ. εικόνα 1) και όσα αναφέρονταν σε αυτό αναπαρήχθησαν από την πλειονότητα των ενημερωτικών ιστοσελίδων (βλ. εικόνα 2 από την ιστοσελίδα iefimerida).

Εικόνα 1

Στην εισαγωγή του άρθρου διαβάσαμε: «Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η έξοδος των κατοίκων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αυτό το Σαββατοκύριακο, δεδομένων των συνθηκών, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία από τους σταθμούς διοδίων, καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που αψήφησαν τις εκκλήσεις “να μείνουμε σπίτι” λόγω κορωνοϊού».

Όλοι οι αναγνώστες που διάβασαν τον τίτλο οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι οι «εξοδούχοι» της Παρασκευής έπρεπε να είναι περισσότεροι από εκείνους της προηγούμενης Παρασκευής (13/2/2020). Κι όμως, δεν ήταν! Στο κυρίως σώμα του άρθρου διαβάζουμε τα νούμερα της «αυξημένης» κίνησης που ήταν περίπου κατά 60%-70% μικρότερα από εκείνα της προηγούμενης Παρασκευής!

Εικόνα 2

Αναφέρει το άρθρο του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων: «Από τα διόδια της Ελευσίνας με κατεύθυνση προς Κόρινθο πέρασαν έως χθες τις 3 μ.μ., που άρχισαν οι προειδοποιήσεις, 7.778 αυτοκίνητα, ενώ την Παρασκευή 13 Μαρτίου είχαν περάσει 22.601 αυτοκίνητα. Αντίστοιχα, από τα διόδια Αφιδνών με κατεύθυνση προς Λαμία πέρασαν 10.938 αυτοκίνητα, από 25.788 που είχαν περάσει Παρασκευή 13 του μηνός, ενώ από τα διόδια των Μαλγάρων – Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση την Αθήνα πέρασαν 5.274 οχήματα, από 14.160 την προηγούμενη Παρασκευή».

Αν πάρουμε τοις μετρητοίς όσα έγραφε το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα έπρεπε να λησμονήσουμε όσα ξέρουμε από την απλή αριθμητική. Δηλαδή θα έπρεπε να θεωρούμε ότι το 7.778 είναι μεγαλύτερος αριθμός από το 22.601, το 10.938 είναι μεγαλύτερο από το 25.788 και το 5.274 μεγαλύτερο από το 14.160.

Όσο ζούμε μαθαίνουμε…

Δείτε επίσης: Τα τρία σενάρια για τα σχολεία – Από σήμερα σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση και οι μαθητές του δημοτικού

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This