Πέμπτη 24/6/2021

Πόσο αυξημένη ήταν τελικά η κίνηση στα διόδια;

Δεν είναι αυτό που νομίζουμε. Ούτε αυτό που βλέπουμε. Ούτε αυτό που δείχνουν οι αριθμοί. Είναι αυτό που γράφεται και μεταδίδεται!

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Καλά που υπάρχει το διαδίκτυο για να μαθαίνουμε τη μιντιακή αλήθεια, η οποία ισχύει ακόμα κι όταν αυτοί οι απαίσιοι οι αριθμοί τη διαψεύδουν. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το… επικό άρθρο που αναρτήθηκε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (δείτε το εδώ). Ο τίτλος του άρθρου ήταν «Αυξημένη η έξοδος παρά τις εκκλήσεις “Μένουμε σπίτι”» (βλ. εικόνα 1) και όσα αναφέρονταν σε αυτό αναπαρήχθησαν από την πλειονότητα των ενημερωτικών ιστοσελίδων (βλ. εικόνα 2 από την ιστοσελίδα iefimerida).

Εικόνα 1

Στην εισαγωγή του άρθρου διαβάσαμε: «Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η έξοδος των κατοίκων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αυτό το Σαββατοκύριακο, δεδομένων των συνθηκών, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία από τους σταθμούς διοδίων, καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που αψήφησαν τις εκκλήσεις “να μείνουμε σπίτι” λόγω κορωνοϊού».

Όλοι οι αναγνώστες που διάβασαν τον τίτλο οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι οι «εξοδούχοι» της Παρασκευής έπρεπε να είναι περισσότεροι από εκείνους της προηγούμενης Παρασκευής (13/2/2020). Κι όμως, δεν ήταν! Στο κυρίως σώμα του άρθρου διαβάζουμε τα νούμερα της «αυξημένης» κίνησης που ήταν περίπου κατά 60%-70% μικρότερα από εκείνα της προηγούμενης Παρασκευής!

Εικόνα 2

Αναφέρει το άρθρο του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων: «Από τα διόδια της Ελευσίνας με κατεύθυνση προς Κόρινθο πέρασαν έως χθες τις 3 μ.μ., που άρχισαν οι προειδοποιήσεις, 7.778 αυτοκίνητα, ενώ την Παρασκευή 13 Μαρτίου είχαν περάσει 22.601 αυτοκίνητα. Αντίστοιχα, από τα διόδια Αφιδνών με κατεύθυνση προς Λαμία πέρασαν 10.938 αυτοκίνητα, από 25.788 που είχαν περάσει Παρασκευή 13 του μηνός, ενώ από τα διόδια των Μαλγάρων – Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση την Αθήνα πέρασαν 5.274 οχήματα, από 14.160 την προηγούμενη Παρασκευή».

Αν πάρουμε τοις μετρητοίς όσα έγραφε το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα έπρεπε να λησμονήσουμε όσα ξέρουμε από την απλή αριθμητική. Δηλαδή θα έπρεπε να θεωρούμε ότι το 7.778 είναι μεγαλύτερος αριθμός από το 22.601, το 10.938 είναι μεγαλύτερο από το 25.788 και το 5.274 μεγαλύτερο από το 14.160.

Όσο ζούμε μαθαίνουμε…

Δείτε επίσης: Τα τρία σενάρια για τα σχολεία – Από σήμερα σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση και οι μαθητές του δημοτικού

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ