BlueWhale: Υποθαλάσσια συνεργασία Ισραήλ-Ελλάδας

Διακόπουλος: «Άλμα προς την τεχνολογική αυτονομία για τη χώρα μας»

Must Read

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης DEFEA στην Αθήνα, η Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία (IAI) και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) υπέγραψαν στρατηγικό μνημόνιο κατανόησης για την ενσωμάτωση του προηγμένου αυτόνομου υποβρυχίου συστήματος «BlueWhale» στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της IAI, το αυτόνομο υποβρύχιο έχει σχεδιαστεί για μια ποικιλία μυστικών υποβρυχίων αποστολών, εξοπλισμένο με προηγμένες τεχνολογίες για συλλογή πληροφοριών, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, εξουδετέρωση ναρκών και πολλά άλλα.

«Πέρα από τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα, πρόκειται για μια κίνηση που ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας και προωθεί την τεχνολογική ανεξαρτησία και σταθερότητα», σημειώνεται ακόμα στη σχετική ανακοίνωση των Ισραηλινών.

Το «BlueWhale» είναι ένα μεγάλο μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα (UUV) με μήκος 10,9 μέτρα, διάμετρο 1,12 μέτρα και βάρος 5,5 τόνους και σύμφωνα με την IAI, εκτελεί επίσης ένα σημαντικό μέρος των λειτουργιών ενός επανδρωμένου υποβρυχίου για αρκετές εβδομάδες, με ελάχιστο κόστος και συντήρηση, και χωρίς να διακινδυνεύει τους χειριστές του.

Το «BlueWhale» παράγεται από την ισραηλινή εταιρεία Elta Systems Ltd. η οποία είναι θυγατρική της κρατικής IAI.

Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νοάμ Κατζ, σχολίασε σε ανάρτησή του ότι υπεγράφη μνημόνιο για την προμήθεια του «BlueWhale» και το χαρακτήρισε «ένα ακόμη βήμα στην ενίσχυση της ισχυρής αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ».

Συμπαραγωγή

«Αυτή η στρατηγική συνεργασία σηματοδοτεί ένα βήμα μπροστά στην ενίσχυση των υποθαλάσσιων αμυντικών δυνατοτήτων της Ελλάδας. Η πιθανή ενσωμάτωση και συμπαραγωγή του BlueWhale εμβαθύνει τους διμερείς δεσμούς και αντιπροσωπεύει ένα άλμα προς την τεχνολογική αυτονομία για τη χώρα μας», δήλωσε ο Υποναύαρχος (ε.α.) Αλέξανδρος Διακόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, η οποία θα αναλάβει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή και το σχεδιασμό του «BlueWhale».

Ο κ. Διακόπουλος πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη του «BlueWhale» θα προσφέρει στις Ένοπλες Δυνάμεις μας ένα σκάφος που «συνδυάζει ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αντιμέτρα κατά των ναρκών και δυνατότητες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της IAI, Boaz Levy, εξέφρασε την υπερηφάνειά του για την ενίσχυση της συνεργασίας της IAI με την ΕΑΒ «μέσω αυτής της στρατηγικής συμφωνίας, ενισχύοντας περαιτέρω τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας».

«Το BlueWhale αντιπροσωπεύει ένα μετασχηματιστικό άλμα στην θαλάσσια άμυνα», είπε με τη σειρά του ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της IAI, Dror Bar και πρόσθεσε: «Προσφέρει τις προηγμένες δυνατότητες ενός επανδρωμένου υποβρυχίου. Το σημερινό Μνημόνιο Συνεργασίας σηματοδοτεί ένα συναρπαστικό βήμα προς τα εμπρός στη δέσμευσή μας για την προώθηση της θαλάσσιας ασφάλειας της Ελλάδας».

(Πηγή φωτογραφίας: https://x.com/NoamKatz_)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This