Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

«Σήμα κινδύνου» από Ψαρά και Οινούσσες – Ζητούν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα

Μετά την Τήλο, τους Λειψούς και το Αγαθονήσι, άλλα δύο μικρά νησιά του Αιγαίου, τα Ψαρά και οι Οινούσες, ζητούν από τους αρμόδιους φορείς να εφαρμόσουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα και περιορισμούς στις τοπικές κοινωνίες. Μεταξύ αυτών ζητούν και απαγόρευση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος, στο πλαίσιο του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου στο οποίο συζητήθηκε το εν λόγω θέμα, τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση από άλλα μέρη της Ελλάδας όσον αφορά στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Αιτία είναι η ύπαρξη πολλών ηλικιωμένων που έχουν υποκείμενα νοσήματα, αλλά και η ανεπάρκεια των μέσων που διαθέτουν οι αγροτικοί ιατροί για τυχόν περίθαλψή τους και οι δυσκολίες στην αεροδιακομιδή.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Οινουσσών ζητά το μέτρο του αυστηρού περιορισμού των μετακινήσεων από και προς το νησί καθώς, όπως λέει, είναι δεδομένη η πλημμελής υγειονομική κάλυψη του νησιού σε προσωπικό και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ενός πιθανού κρούσματος.

Δείτε επίσης: Αποκλειστικό: Aστυνομικοί σταμάτησαν μετανάστες που πήγαν να βγουν από τη Ριτσώνα

Την ίδια στιγμή, ενόψει της περιόδου του Πάσχα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης ζητούν επέκταση των περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών προς και μεταξύ των νησιών και διαφύλαξη της ελληνικής ακτοπλοΐας μέσω ναύλωσης ή επιδότησης ενός ελάχιστου δικτύου εγγυημένων δρομολογίων.

Όπως επισημαίνουν σε κοινή επιστολή που απέστειλαν προς τους υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Πλακιωτάκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, το μέτρο του περιορισμού των μετακινήσεων είναι εξαιρετικά απαραίτητο, διαφορετικά η «χαλάρωση» απειλεί να διακινδυνεύσει «όσα έχουμε με τόσο ανθρώπινο, κοινωνικό, εργασιακό και οικονομικό κόστος, έως τώρα κατορθώσει».

Όσον αφορά στο δίκτυο των εγγυημένων δρομολογίων, τονίζουν προς τους αρμόδιους φορείς πως τα σημερινά δεδομένα προδίδουν ανασφάλεια για το παρόν και τα μέλλον και κάνουν σαφές πως η ζωή των νησιών είναι αμιγώς συνυφασμένη με την επιβίωση της ελληνικής ακτοπλοΐας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ