Διευθύντρια ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ: «Αν νοσήσει ένας νοσηλευτής όλο το σύστημα καταρρέει»

Must Read

Αγγίζουν ευαίσθητες χορδές οι περιγραφές της διευθύντριας της ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη για τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας μέσα στις εντατικές και τη χαρά που πλημμυρίζει την ίδια και τους συναδέλφους της κάθε φορά που κάποιος ασθενής με κορωνοϊό παίρνει εξιτήριο!

Με εμπειρία 20 χρόνων στην Εντατική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και έχοντας αναλάβει την τελευταία πενταετία τα ηνία της μονάδας, η Ελένη Γκίκα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου με τον «αόρατο εχθρό», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται ο Covid-19! Αν και τα μάτια της έχουν δει πολλά, στην ερώτηση αν έχει ζήσει κάτι αντίστοιχο όλα αυτά τα χρόνια, απαντάει χωρίς δεύτερη σκέψη: «Ποτέ! Ούτε η επιδημία της γρίπης το 2009, που είχαμε τα πολύ βαριά περιστατικά, που είχαμε θανάτους, που είχαμε επίσης βαρύτατη παθολογία, δεν συγκρίνεται με αυτό που ζούμε σήμερα!».

Η έγκριτη αναισθησιολόγος – εντατικολόγος τονίζει πως από τις πιο μεγάλες δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν στις ΜΕΘ είναι να μένουν στο πλευρό των ασθενών για όσο διάστημα χρειάζεται φορώντας τις ειδικές στολές για τον κορωνοϊό, τις οποίες παρομοιάζει με αυτές των αστροναυτών:

«Υπάρχουν γιατροί και νοσοκόμοι που έχουν καταφέρει να μείνουν έως και τέσσερις ώρες στην Εντατική, υπάρχουν και άτομα που λιποθύμησαν στη μία ώρα. Αναπνέεις μέσα από μια μάσκα με δυσκολία και φοράς ειδικά γυαλιά, που θολώνουν μετά από μια ώρα…» εξηγεί στο voria.gr, συμπληρώνοντας ότι είναι δύσκολο και για τους ασθενείς να βλέπουν μόνο δυο μάτια μέσα από τα ειδικά γυαλιά προστασίας:

«Για ψυχολογική υποστήριξη τούς λέμε αστεία. Τους λέμε: “Μόλις γίνετε καλά και βγείτε, θα μας δείτε χωρίς τις μάσκες, θα δείτε τι ωραίοι και πόσο χαμογελαστοί είμαστε!”».

Η δεύτερη μεγάλη ανησυχία της είναι να υπάρχει αρκετή ασφάλεια για να μη νοσήσει το προσωπικό: «Και ένα άτομο να νοσήσει, όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να απομακρυνθούμε από τον χώρο εργασίας, άρα όλο το σύστημα καταρρέει» τονίζει η κυρία Γκίκα, η οποία έχει έναν επιπλέον λόγο να φοβάται, καθώς ανήκει στις ευπαθείς ομάδες. Το καλύτερο συναίσθημα είναι όταν κάποιος ασθενής νικάει τον ιό: «Είναι σαν να έχουμε νικήσει τον θάνατο. Έχει κερδίσει η ζωή!» λέει συγκινημένη, ελπίζοντας να μην ξεχαστούν οι εντατικές μετά την πανδημία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This