Περίσσια αναλγησία επιδεικνύει η κυβέρνηση, αφήνοντας ξεχασμένους στην τύχη τους, εν μέσω πανδημίας, τους χιλιάδες εργαζομένους και τροφίμους στα γηροκομεία όλης της χώρας. Την ώρα που δαπανώνται υπέρογκα ποσά για ενημερωτικές καμπάνιες προς όφελος της δημόσιας υγείας, τα γηροκομεία «στενάζουν» από τις ελλείψεις αναλώσιμων υλικών.
Όπως εξηγεί στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ένωσης Γηροκομείων Ελλάδας Στέλιος Προσαλίκας, η κατάσταση στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων είναι τέτοια που το προσωπικό αναγκάζεται να φορά επί μία ολόκληρη εβδομάδα μάσκες που προορίζονται για μονάχα μία χρήση.
«Καταφεύγουν στη λύση αυτή, διότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Καμιά φορά επιλέγουν πάνινες μάσκες, οι οποίες πλένονται, αλλά δεν προστατεύουν το ίδιο από τον ιό, όπως οι χειρουργικές. Όταν δεν υπάρχουν αναλώσιμα υλικά, τι να κάνουν οι νοσηλευτές;» διερωτάται και προσθέτει πως, έστω και αργά, η Περιφέρεια Αττικής θα προσφέρει σήμερα 100 μάσκες σε κάθε γηροκομείο.
«Έπρεπε να νοσήσουν συνολικά 13 άνθρωποι -11 ηλικιωμένοι και δύο νοσηλεύτριες- για να λάβουμε βοήθεια» σχολιάζει ο κ. Προσαλίκας, αναφερόμενος στα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στη Νέα Μάκρη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας πιθανότατα ξέφυγε όταν κάποιος από τους εργαζομένους νόσησε και μετέφερε τον ιό στους ηλικιωμένους.
«Δεν έχει βγει κανείς υπεύθυνος να μας πει τι συνέβη, τι λάθος έγινε, ώστε να μην το κάνουν και τα άλλα γηροκομεία. Εκτιμώ πως ο ιός μεταφέρθηκε από εργαζόμενο. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη αναλώσιμων υλικών, όπως είναι οι μάσκες, οδήγησε πιθανότατα στη διασπορά του Covid-19. Όταν φοράς ληγμένη μάσκα, όπως συμβαίνει σε όλα τα γηροκομεία, δεν προστατεύεις τον συνάνθρωπό σου από τον ιό. Είναι σαν να μην τη φοράς» εξηγεί.
Σε έλεγχο οι εργαζόμενοι με ήπια συμπτώματα
Ο πρόεδρος της Ένωσης Γηροκομείων Ελλάδας έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στις υγειονομικές Αρχές επανειλημμένως από τις 15 Μαρτίου, ζητώντας να υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο για τον κορωνοϊό οι εργαζόμενοι με ήπια συμπτώματα. «Βλέποντας τι γίνεται σε άλλες χώρες, επικοινώνησα με τους αρμόδιους φορείς, αιτούμενος να μπουν σε άμεση προτεραιότητα όσοι εργάζονται στα γηροκομεία. Οι νοσηλευτές είναι κυρίως νέοι άνθρωποι, οι οποίοι ενδέχεται να είναι φορείς του ιού και να τον μεταδώσουν στους ηλικιωμένους. Δεν έλαβα καμιά απάντηση, πέρα από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις» καταγγέλλει και παράλληλα ζητεί στενότερη συνεργασία από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την Πολιτική Προστασία.
«Μπορεί οι 13 άνθρωποι που νοσούν σήμερα να μην κινδυνεύουν, όμως για να μη βρεθούμε σε πανικό όταν προκύψει κάποιο κρούσμα που θα είναι σοβαρό, είναι επιβεβλημένη η συνεργασία των φορέων αυτών. Πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε για τα πιθανά σχέδια αντιμετώπισης, ώστε να προλάβουμε τυχόν δυσμενή σενάρια» λέει.
Ο κ. Προσαλίκας αποκαλύπτει ακόμη ότι το μόνο παρήγορο στην παρούσα φάση είναι το γεγονός πως ανάμεσα στα επιβεβαιωμένα κρούσματα του γηροκομείου της Νέας Μάκρης είναι και μια γυναίκα ηλικίας 101 ετών, η οποία δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα και η κατάσταση της υγείας της είναι άριστη! «Βλέπεις έναν άνθρωπο που κουβαλά στην πλάτη του έναν αιώνα ζωής και, παρότι μολύνθηκε από τον ιό, είναι πολύ καλά. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα περίπτωση» καταλήγει.