Το Πάσχα στην Κέρκυρα αποτελεί ένα μοναδικό λατρευτικό και θρησκευτικό κράμα του παλιού τοπικού βυζαντινού τυπικού με επιρροές από τα βενετσιάνικα πρότυπα. Τα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας δεν εμπόδισαν τους Κερκυραίους να τηρήσουν και φέτος τα έθιμα που ακολουθούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια, «βυθίζοντας» το νησί στο πένθιμο μοβ.
Ο σταυρός στο Παλαιό Φρούριο, που φαίνεται μέχρι την Ηγουμενίτσα, «ντύθηκε» στα μοβ, μεταδίδοντας το μήνυμα του πένθους και της θρησκευτικής κατάνυξης της Μεγάλης Εβδομάδας.
Το ίδιο πένθιμο χρώμα «φόρεσαν» και οι φανέστρες, τα μικρά μπαλκονάκια στα ψηλά παράθυρα των κερκυραϊκών σπιτιών, ενώ μοβ φέγγουν τα φανάρια στο Λιστόν, στα καντούνια, στα μικρά σοκάκια, στα ανάκτορα και τους δρόμους του νησιού, με την Κέρκυρα να βυθίζεται στη θλίψη για τα Άγια Πάθη, που βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος από νωρίς τα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία της Κέρκυρας στόλισαν τις βιτρίνες τους με φογάτσες και κολομπίνες, τα παραδοσιακά τσουρέκια του νησιού, που ξεχωρίζουν για το σχήμα και το υπέροχο άρωμα τους, με το κουμ κουάτ να δίνει μία ιδιαίτερη γεύση.
Η φογάτσα χαρακτηρίζεται ως το πασχαλινό ψωμί της Κέρκυρας, ενώ οι κολομπίνες, που πήραν το όνομά τους από την ιταλική λέξη colomba (περιστέρι), έχουν σχήμα περιστεριού, συμβολίζουν το Άγιο Πνεύμα και στολίζονται με ένα κόκκινο αβγό και ένα φτερό.