Τον νυχτερινό ουρανό στόλισε η πανσέληνος του Νοεμβρίου, το τελευταίο ολόγιομο φεγγάρι του φθινοπώρου.
Το «φεγγάρι του Κάστορα» είναι το μεγαλύτερο και φωτεινότερο μέχρι στιγμής από τα υπόλοιπα του έτους.
Ο όρος «Φεγγάρι του Κάστορα» (Beaver Moon) αναφέρεται στην πανσέληνο του Νοεμβρίου. Προέρχεται από τις παραδόσεις των ιθαγενών φυλών της Βόρειας Αμερικής και των πρώτων αποίκων, οι οποίοι έδιναν ονόματα στις πανσελήνους του έτους, συχνά συνδεδεμένα με τη φύση και τις εποχές.
Το Φεγγάρι του Κάστορα πήρε το όνομά του επειδή αυτή την εποχή του χρόνου οι κάστορες είναι πιο δραστήριοι, χτίζοντας φράγματα και προετοιμάζοντας τις φωλιές τους για τον χειμώνα. Επίσης, ήταν η περίοδος κατά την οποία οι κυνηγοί έστηναν παγίδες για κάστορες, πριν παγώσουν τα νερά.
Η πανσέληνος του Νοεμβρίου είναι συνήθως η τελευταία πριν το χειμερινό ηλιοστάσιο.
Σε ορισμένα έτη, το Φεγγάρι του Κάστορα μπορεί να συμπέσει με έκλειψη Σελήνης, κάτι που το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό.

Το Φεγγάρι του Κάστορα, το πιο φωτεινό του έτους
Το φετινό «φεγγάρι του Κάστορα» δεν είναι μια συνηθισμένη πανσέληνος, αλλά η μεγαλύτερη και φωτεινότερη του έτους.
Η πανσέληνος συμβαίνει τη στιγμή που η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο της τροχιάς της, δηλαδή στο πλησιέστερο σημείο από τη Γη, περίπου 356.980 χιλιόμετρα μακριά.
Λόγω αυτής της εγγύτητας, το φεγγάρι φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο και έως και 30% πιο φωτεινό από το συνηθισμένο
Η μεγαλύτερη και πιο φωτεινή πανσέληνος του έτους. pic.twitter.com/08VN89dPaz
— AndreasG (@Andreas53069722) November 5, 2025
Χρωματιστή πανσέληνος του Κάστορα! ❤️🧡💚💙 pic.twitter.com/IHWKsqZVxt
— Renebay (@Renebay7) November 5, 2025
Ρέθυμνιωτικη πανσέληνος.. pic.twitter.com/tiGGG4LUbR
— Traveller (@XristinaXatz3) November 5, 2025
Καλό βράδυ 🌃 σ’ όλους σας τώρα με τη μαγευτική Πανσέληνο του Κάστορα όπως φαίνεται από τον πανέμορφο σ’ όλες τις εποχές Πόρο Κεφαλονιάς!!!!!!!#poroskefalonia #κεφαλονια #κεφαλονιά #kefalonia #πανσεληνος #πανσέληνος #fullmoon #castormoon pic.twitter.com/8T41L5Qw6a
— Spiros Kagadis (@spiroskagadis) November 5, 2025
Δείτε ακόμα:
- Διάσημος τενόρος στο κρατητήριο: Κατηγορείται για ξυλοδαρμό του 15χρονου γιου του
- Δαφνί: Αγριογούρουνα τρώνε το γκαζόν έξω από το νοσοκομείο!
- Σε Airbnb στο Ηράκλειο «μπούκαραν» άντρες της ΕΚΑΜ




