Τεράστια επιτυχία από γιατρούς του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, που εφάρμοσαν βαλβίδα εκπνοής σε ασθενή που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ με υποστήριξη αναπνευστήρα.
Η συγκεκριμένη βαλβίδα παράχθηκε με διαδικασία τρισδιάστατης εκτύπωσης στο Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών και Μηχανολογικού Σχεδιασμού (ΕΣΜ&ΜΣ) του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες το εργαστήριο έθεσε τον εξοπλισμό και το προσωπικό του στη διάθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί έλλειψη των συγκεκριμένων εξαρτημάτων των αναπνευστήρων. Άμεσα ξεκίνησαν να γίνονται δοκιμαστικές εκτυπώσεις και η λειτουργία τους αρχικά ελέγχθηκε σε τεχνητό πνεύμονα στην Κλινική Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΑΧΕΠΑ.
Για να κατασκευαστεί η βαλβίδα αξιοποιήθηκε η εμπειρία που διαθέτει το εργαστήριο στον σχεδιασμό και την κατασκευή εμβιομηχανικών διατάξεων, ενώ επιλέχθηκε ο τύπος αναπνευστήρα που χρησιμοποιείται στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
Όπως έγινε γνωστό, ο διευθυντής του εργαστηρίου, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, Αθανάσιος Μιχαηλίδης και ο επίκουρος καθηγητής του ίδιου εργαστηρίου Χρήστος Σαλπιστής συνεργάστηκαν με τον διευθυντή της Κλινικής Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΑΧΕΠΑ, τον καθηγητή Βασίλειο Γροσομανίδη, την αναισθησιολόγο – εντατικολόγο και διευθύντρια ΕΣΥ στο ΑΧΕΠΑ Ελένη Γκέκα και τον διευθυντή της Γ’ Χειρουργικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, τον καθ. Ισαάκ Κεσίσογλου.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου δήλωσε αισιόδοξος: «Ευχόμαστε -και είναι βάσιμες οι ελπίδες μας- να μη χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μαζική παραγωγή ιατρικού υλικού, όπως οι βαλβίδες για τους αναπνευστήρες. Είναι πολύ σημαντικό, όμως, να είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε με όποιον τρόπο μπορούμε, ανά πάσα στιγμή, έχοντας ήδη πιστοποιήσει με τα αυστηρότερα επιστημονικά κριτήρια τη λειτουργικότητα και ασφάλεια του υλικού αυτού».