Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και θα ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας, ωστόσο, πως ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την επανέναρξη των σχολείων.
Σε ό,τι αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει τη βάση της σχολής που επιθυμεί, μείον 2.750 μόρια (π.χ., εάν η βάση της σχολής στην Αθήνα είναι 18.750 μόρια, θα πρέπει να έχει 16.000 μόρια).
Από το 2021-22 επιστρέφουν τα Λατινικά στις πανελλαδικές εξετάσεις (για τα παιδιά που θα εισέλθουν από τον Σεπτέμβριο στην Β’ Λυκείου), ενώ επανέρχονται από την επόμενη σχολική χρονιά οι συντελεστές βαρύτητας σε μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και τα μαθήματα που θα συνδέουν τα επιστημονικά πεδία.
Εισάγεται, επίσης, βάση του δέκα για την προαγωγή από την μία τάξη του Γυμνασίου και Λυκείου στην άλλη και αυξάνονται τα μαθήματα που θα εξετάζονται για τις προαγωγικές εξετάσεις στο Γυμνάσιο, από τέσσερα που είναι σήμερα σε επτά.
Νέο εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο
Στο νέο εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο υπάρχουν ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, θα ακολουθήσουν δύο ακόμα νομοσχέδια, που θα αφορούν τα στελέχη και τις δομές εκπαίδευσης και την επαγγελματική εκπαίδευση.
Το εν λόγω πολυνομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, αναμόρφωση προγραμμάτων σπουδών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, εισαγωγή νέων θεματικών στο ωρολόγιο πρόγραμμα, επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, επιμόρφωση εκπαιδευτικών και αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, θεσμοθέτηση Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων, αλλά και ενίσχυση ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.
Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Μάιο.
- Ιδού μια πρώτη γεύση από τις αλλαγές που φέρνει το νέο εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο: