Καθηγητής Γ. Κόκοτος: «Με ανησυχεί η δυνατότητα παραγωγής μεγάλης ποσότητας remdesivir»

Must Read

Απαντήσεις σε μία σειρά από καίρια ερωτήματα σχετικά με την παραγωγή του remdesivir (ρεμντεσιβίρη), αλλά και αν θα έχουμε επάρκεια ποσοτήτων του ελπιδοφόρου φαρμάκου επιχείρησε να δώσει ο καθηγητής Οργανικής Χημείας – Φαρμακοχημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κόκοτος.

Τελευταία, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των κλινικών μελετών, εκδηλώνεται η ανησυχία κατά πόσο η εταιρία Gilead μπορεί να παράγει τις απαιτούμενες ποσότητες του φαρμάκου, προκειμένου να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση.

Oπως εξήγησε ο κ. Κόκοτος, αν οι κλινικές μελέτες αποδειχθούν επιτυχείς και δοθεί η έγκριση κυκλοφορίας από τις αρμόδιες Αρχές, θα απαιτηθούν μεγάλες ποσότητες του νέου φαρμάκου, που θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομα διαθέσιμες:

«Όταν ξεκίνησαν οι μελέτες του remdesivir για την αντιμετώπιση του Έμπολα, οι ανάγκες αντιστοιχούσαν σε 29.000 προσβεβλημένους σε διάστημα δυόμισι ετών. Ο αριθμός των κρουσμάτων της σημερινής πανδημίας, όμως, βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική κλίμακα, φτάνοντας τα 2.500.000 μέσα σε μόλις πέντε μήνες», ανέφερε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Ο κ. Κόκοτος επικαλέστηκε στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Chemical & Engineering News», σύμφωνα με τα οποία η εταιρία ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου ότι διαθέτει το δραστικό συστατικό για την αντιμετώπιση 140.000 περιπτώσεων για δεκαήμερη θεραπεία.

Επίσης, δραστηριοποιείται και δια μέσου συνεργασιών με άλλες εταιρίες, ώστε να μπορεί να παράγει ποσότητες για την αντιμετώπιση 500.000 περιπτώσεων έως τον Οκτώβριο και 1.000.000 περιπτώσεων έως το τέλος του έτους.

«Η δυσκολία ή ευκολία της χημικής σύνθεσης σε μεγάλη κλίμακα ενός νέου φαρμάκου εξαρτάται από την πολυπλοκότητα της χημικής δομής του. Η ρεμντεσιβίρη είναι ένα προφάρμακο που χαρακτηρίζεται από σημαντική δυσκολία στη σύνθεσή του (έξι χειρόμορφα κέντρα). Ήδη, έχουν καταβληθεί προσπάθειες για τη συντόμευση του χρόνου σύνθεσης και έχει επιτευχθεί μείωση στα 2/3 περίπου του αρχικά απαιτούμενου χρόνου, οι προσπάθειες όμως συνεχίζονται» τόνισε.

Μια συνηθισμένη τακτική που ακολουθείται στη φαρμακευτική βιομηχανία είναι οι συνεργασίες με μικρότερες εξειδικευμένες εταιρίες, τουλάχιστον για τα πρώτα στάδια της σύνθεσης. Και αυτό για να δημιουργείται μια αλυσίδα, που, ξεκινώντας από τις πρώτες χημικές ύλες, καταλήγει στη σύνθεση του τελικού φαρμάκου, έτοιμου για κλινική χρήση, με την εταιρία να διεξάγει τα τελικά στάδια σύνθεσης εντός της εταιρίας.

«Η συνθετική οργανική χημεία θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο για να απαντηθούν επιτυχώς τα παραπάνω ερωτήματα, ώστε έγκαιρα να παραχθούν οι απαιτούμενες ποσότητες remdesivir, αν οι κλινικές έρευνες δώσουν το πράσινο φως. Σημαντικός παράγοντας, όμως, είναι και αν οι κλινικές έρευνες δείξουν ότι απαιτείται δεκαήμερη θεραπεία ή αν είναι αποτελεσματική και πενθήμερη θεραπεία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει σημαντική εξοικονόμηση στην ποσότητα του φαρμάκου» κατέληξε ο Γιώργος Κόκοτος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This