Τρίτη 22/6/2021

Έτσι θα γίνεται η άρση των περιοριστικών μέτρων – Το σχέδιο για μετακινήσεις, σχολεία, τουρισμό, ηλικιωμένους

Δέκα μέρες έμειναν μέχρι να αρχίσουν να περιορίζονται σιγά-σιγά τα μέτρα, καθώς στις 4 Μαΐου θα τελειώσει η καραντίνα. Όπως είπε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς η άρση των απαγορεύσεων θα γίνει σταδιακά  σε δυο φάσεις το επόμενο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου και με αποστάσεις 7-14 ημερών.

Πιο αναλυτικός για την επιστροφή στην… κανονικότητα ήταν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του Star και έδωσε κάποιες πληροφορίες για το σχέδιο της Κυβέρνησης.

Από τις 27 Απριλίου αρχίζουν ορισμένες δραστηριότητες στα υποθηκοφυλακεία και ορισμένες από τις δραστηριότητες των δικαστηρίων, ενώ θα ξαναβγεί από τη ζωή μας το SMA στο 13033, αφού δεν θα χρειάζεται να ενημερώνουμε για το που θα πάμε και τι θα κάνουμε.

Ωστόσο, οι περιορισμοί στον συγχρωτισμό θα εξακολουθούν να υπάρχουν, δηλαδή μειωμένος αριθμός πελατών στα καταστήματα, μέτρα ατομικής υγιεινής, ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες κατηγορίες.

Σε ότι αφορά το αν θα μπορούμε να ταξιδεύουμε και εκτός νομού το σχέδιο προβλέπει να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση και σε ό,τι αφορά την υπεραστική κίνηση. «Ο σκοπός ήταν, συμμορφούμενοι προς τα μέτρα, να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας, να μπορέσουμε να ξαναβγούμε στην κοινωνία και την αγορά. Άρα, υπό αυτήν την εκδοχή, η πραγματικότητα είναι ότι, πράγματι, θα μπορέσουμε φέτος να κάνουμε διακοπές, να έχουμε την κοινωνική συναναστροφή τηρώντας τους κανόνες που θα μας επιβάλλονται με διαφορετικό τρόπο, αλλά πάντως έξω, στην κοινωνική και την οικονομική μας ζωή», είπε ο Γεραπετρίτης.

Για τα σχολεία σήμερα θα φτάσει στα χέρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η εισήγηση των ειδικών.

Στο μέτρο που θα κυλήσουν τα πράγματα όπως φαίνεται σήμερα να κυλούν, δηλαδή να έχουμε μια διαρκώς πτωτική πορεία των κρουσμάτων, των θυμάτων και των διασωληνωμένων τα σχολεία θα ανοίξουν, πιθανότατα σε διαφορετικές φάσεις (Γυμνάσια, Λύκεια, Δημοτικά), με κανόνες προστασίας, αν και κάποιοι εισηγούνται τουλάχιστον για τα δημοτικά να μην ανοίξουν καθόλου μέχρι τον Σεπτέμβρη.

«Ο χρονισμός είναι κάτι το οποίο εξαρτάται από πολλές συνθήκες, έχει να κάνει με τον αριθμό των κρουσμάτων, την εξάπλωση της επιδημίας, με περιβαλλοντικές συνθήκες – αλλά πάντως, εφόσον κυλήσουν έτσι τα πράγματα, θα ανοίξουν τα σχολεία με την επιφύλαξη της άποψης των επιδημιολόγων», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, που συμπλήρωσε πως θα υπάρξει ένα κεντρικό επιχειρησιακό σχέδιο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών: «Δεν θα είναι οι τάξεις στις οποίες έχουμε συνηθίσει. Θα είναι τάξεις οι οποίες θα λαμβάνουν απόλυτη μέριμνα για τη δημόσια υγεία. Εάν δούμε σε κάθε περίπτωση ότι κάτι δεν πηγαίνει όπως θα θέλαμε, θα παρέμβουμε ρυθμιστικά, έτσι ώστε να κάνουμε τις αναγκαίες διορθώσεις».

Για την τουριστική σεζόν, ο υπουργός Επικρατείας διαχώρισε εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό, με τον πρώτο να υποστηρίζει πως δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, όπως εκτίμησε. Ούτως ή άλλως, πρόσθεσε, οι εσωτερικές μεταφορές θα λειτουργήσουν στη διάρκεια του καλοκαιριού, θα γίνει και το άνοιγμα των ξενοδοχείων ίσως σε δύο φάσεις, δηλαδή πρώτα θα ανοίξουν ορισμένα ξενοδοχεία και αργότερα οι υπόλοιπες μονάδες. Υπό τον όρο, ασφαλώς, ότι τα πράγματα θα πάνε με τη ροή που πηγαίνουν και θα έχουμε μια πλήρη εξομάλυνση της καμπύλης της επιδημίας.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό από το εξωτερικό, εκεί είναι προφανές ότι όπως είπε ο Γεραπετρίτης: «είναι μια πολύ δυσκολότερη άσκηση, η οποία εμπεριέχει και μια ευρωπαϊκή πολιτική» – θέμα το οποίο θα συζητήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα συμβούλια των αρμοδίων υπουργών. «Αισθάνομαι ότι ο τουρισμός μας θα λειτουργήσει καλά», δήλωσε επίσης και επικαλέστηκε δημοσίευμα της “Bild” – σε συνέχεια πολλών δημοσιευμάτων που επαινούν τη χώρα μας και τον τρόπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, όπως ανέφερε – το οποίο θεωρεί ότι η χώρα μας είναι ο πλέον ασφαλής τουριστικός προορισμός.

Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας κατέθεσε την αίσθησή του, ότι από μια σχετικά περιορισμένη τουριστική πίτα παγκοσμίως, η Ελλάδα θα είναι ο βασικός τουριστικός προορισμός. Βεβαίως με απώλειες εσόδων, βεβαίως με σημαντική ύφεση, αλλά από την άλλη πλευρά δεν θα πάει χαμένη η φετινή τουριστική χρονιά, είπε, υποσχόμενος ότι θα φροντίσει η κυβέρνηση έτσι ώστε να τηρηθεί ισορροπία ανάμεσα στη δημόσια υγεία και την οικονομία.

Για το αν θα υπάρξουν αυξημένα περιοριστικά μέτρα για τους ηλικιωμένους ο Γεραπετρίτης είπε: «Δεν αισθάνομαι ότι θα πρέπει να υπάρξουν καταναγκασμοί για τις μεγαλύτερες ηλικίες, δεν πρόκειται να υποπέσουμε σε μιας μορφής ηλικιακό ρατσισμό. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα υπάρξουν πολύ αυστηρές συστάσεις για τις ευάλωτες κατηγορίες. Είναι προς όφελος και των συνανθρώπων μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας, να προφυλάσσονται, και για τον εαυτό τους και για τους υπόλοιπους ανθρώπους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ