Με ένα αυστηρό (για τα κυπριακά συμφέροντα) μήνυμα οι Αμερικανοί, συνιστούν «αυτοσυγκράτηση και αποχή από την ένταση» στους Τούρκους σχετικά με τις παράνομες ενέργειές τους στην κυπριακή ΑΟΖ, και από την άλλη, μιλούν για το ότι «η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία και να εντείνει το διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων». Το τι σημαίνει συνεργασία όσον αφορά τους ενεργειακούς πόρους της Κύπρου πιθανώς μπορεί να φανταστεί κανείς…
Η αμερικανική διπλωματία μέσω δήλωσης εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την ανησυχία της για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και δη μέσα σε κυπριακά χωρικά ύδατα. Στο μήνυμα, βέβαια, αναφέρεται και η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού μέσω διαλόγου και επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Η δήλωση της εκπροσώπου του έχει ως εξής:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα από τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεώτρησης στα ύδατα της Κύπρου και την πιο πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στη χερσόνησο της Καρπασίας. Αυτό το προκλητικό βήμα δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και να ενθαρρύνουν όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία, να εντείνει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των περιφερειακών γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να κατανέμονται ισότιμα και μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».
Όπως γίνεται αντιληπτό, στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται η πάγια θέση της Ουάσινγκτον που υποστηρίζει ότι οι φυσικοί πόροι του νησιού πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.
Η Τουρκία μπλόκαρε 777 μετανάστες
Από την άλλη, φαίνεται πως η Τουρκία αποφάσισε να κάνει κάποια από τα… χατίρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού οι προειδοποιήσεις σχετικά με τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ δείχνουν να πιάνουν τόπο.
Η τουρκική χωροφυλακή μπλόκαρε 777 πρόσφυγες και μετανάστες, που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα της χώρας και να εισέλθουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις προηγούμενες 48 ώρες, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».
Οι μετανάστες συνελήφθησαν στην επαρχία της Αδριανούπολης (Εντίρνε), η οποία βρίσκεται στη Θράκη (πολύ κοντά στην Αλεξανδρούπολη) και γειτονεύει με την Ελλάδα και με τη Βουλγαρία.
Οι άνθρωποι προέρχονταν από χώρες όπως η Σομαλία, το Μαρόκο, το Αφγανιστάν, η Αλγερία και το Μπανγκλαντές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Κρατούνται σε εγκαταστάσεις του τοπικού παραρτήματος της υπηρεσίας μετανάστευσης και δεν κατέστη σαφές αν ή πότε θα απελαθούν.
Βάσει της συμφωνίας που έκλεισε με την ΕΕ το 2016, η Άγκυρα έλαβε μέτρα αποτροπής των διελεύσεων μεταναστών και προσφύγων από την τουρκική επικράτεια προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στους πρόσφυγες στο έδαφός της.
Επισήμως, η Τουρκία έχει υποδεχθεί πάνω από 3,5 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία.
Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Βοσνία χθες Τρίτη, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι τα τουρκικά σώματα ασφαλείας σταμάτησαν πάνω από 1.000.000 μετανάστες πριν φθάσουν σε χώρες-μέλη της ΕΕ μεταξύ του 2015 και του 2017. Το «99%» των ανθρώπων που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα εμποδίστηκαν, υποστήριξε.