Δευτέρα 14/6/2021

Ξεκινούν οι έρευνες για θεραπεία με πλάσμα σε νοσοκομεία της Ελλάδας – Ανάμεσα στους δότες ο Τανιμανίδης και η Μπόμπα! (video)

Στην εκπομπή «Μαζί σου» της Τατιάνας Στεφανίδου μίλησε ο καθηγητής αιματολογίας του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος, αναλύοντας την πειραματική διαδικασία που, πλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Ελλάδα, με στόχο, φυσικά, τη θεραπεία των ασθενών με κορωνοϊό.

Πρόκειται για την χορήγηση πλάσματος από ανθρώπους που έχουν ιαθεί, σε ασθενείς που νοσούν, και, όπως ανέφερε ο καθηγητής, ήδη έντεκα άτομα έχουν δώσει αίμα «για να δούμε αν έχουν αντισώματα, ώστε, στη συνέχεια, να δώσουν πλάσμα σε ασθενείς που νοσηλεύονται».

Ανάμεσα στους πρώτους εθελοντές αιμοδότες βρίσκονται και ο Σάκης Τανιμανίδης με τη Χριστίνα Μπόμπα, οι οποίοι, ως γνωστόν, προσβλήθηκαν από κορωνοϊό, αλλά πλέον είναι καλά στη υγεία τους. Όπως είπαν στην Τατιάνα Στεφανίδου, επικοινώνησε μαζί τους ο ΕΟΔΥ και έτσι αποφάσισαν να να γίνουν δότες, ώστε να βοηθήσουν στην έρευνα.

Ανίχνευση για «εξουδετερωτικά» αντισώματα

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο σχετικό ρεπορτάζ, το πρώτο στάδιο της διαδικασίας είναι απλό, καθώς οι υποψήφιοι δότες απλώς δίνουν αίμα. Κατόπιν, μέρος του δείγματος, στέλνεται στις ΗΠΑ, το οποίο εξετάζει η ομάδα του κ. Παυλάκη στο ινστιτούτο NCI, προκειμένου να διαπιστώσει αν τα αντισώματα είναι «εξουδετερωτικά», που είναι και το επιθυμητό.

Ο κ. Τέρπος εξήγησε πως ένας δότης μπορεί να σώσει έναν ασθενή, με 600 ml πλάσματος που λαμβάνονται από έναν δότη να χορηγούνται στον ασθενή σε τρεις δόσεις (σ.σ. των 200 ml), ανά δύο ημέρες.

Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι θετικά, θα χορηγηθεί πλάσμα σε περισσότερους ασθενείς με κορωνοϊό, πέραν των 60 που συμμετέχουν στη μελέτη.

Όσον αφορά, εξάλλου, στην πλασμαφαίρεση, η διαδικασία είναι η εξής: ο δότης υποβάλλεται σε αιμοληψία που διαρκεί «λίγο» περισσότερο παραπάνω από μια απλή αιμοδοσία, περίπου 40 με 50 λεπτά, με το πλάσμα να αφαιρείται μέσω ενός ειδικού μηχανήματος και το αίμα να επιστρέφει στον δότη.

Όσοι, πάντως, επιθυμούν να γίνουν δότες πλάσματος, μπορούν να μεταβούν σε κάποιο από τα νοσοκομεία «Αλεξάνδρα», «Άγιος Σάββας», «Αττικόν», «Ευαγγελισμός» και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ