Αποκλειστικό άρθρο Υπουργού της Ταϊβαν στην Εστία: «Έτσι αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά την πανδημία»

Must Read

Όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, η Taiwan κατόρθωσε να αντιμετωπίσει επιτυχώς την κρίσιν του νέου κορωνοϊού, κατακτήσασα την αναγνώρισιν και τον θαυμασμό ολοκλήρου του κόσμου.

Αναδημοσίευση άρθρου της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ

Σήμερα η αρχαιοτέρα εφημερίς της Ελλάδος έχει την τιμή να δημοσιεύσει άρθρον του Υπουργού Υγείας της Δημοκρατίας της Κίνας/Ταϊβάν (Republic of China/Taiwan) δρος Chen Shih-chung, όστις υπήρξεν και ο πρωτεργάτης της επιτυχίας της χώρας του: Η απειλή των αναδυομένων λοιμωδών νόσων για την παγκόσμια υγεία και την οικονομία, το εμπόριο και τον τουρισμό δεν έχει υποχωρήσει. Πανδημίες μπορεί να εξαπλωθούν γρήγορα σε όλο τον κόσμο, λόγω της ευκολίας των διεθνών μεταφορών.

Μεταξύ των σημαντικότερων παραδειγμάτων είναι η ισπανική γρίππη του 1918, το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) που ξέσπασε το 2003, και η γρίππη H1N1 του 2009. Κατά διαστήματα, σοβαρές κατά τόπους επιδημίες, όπως το Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) το 2012, ο ιός Ebola στην Δυτική Αφρική το 2014 και ο ιός Zika στην Κεντρική και Νότιο Αμερική το 2016, έχουν επίσης ανακύψει, χρήζοντας άμεσης αντιμετώπισης. Σήμερα, μία νέα μορφή πνευμονίας, που εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή Wuhan της Κίνας στα τέλη του 2019, και έκτοτε έχει ταξινομηθεί ως νόσος του κορωνοϊού 2019 (COVID-19), έχει προκαλέσει πανδημία. Από της 8ης Απριλίου 2020, τα στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization/WHO) δείχνουν ότι 1.350.000 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ως φορείς, με 79.235 θανάτους σε 211 χώρες/περιοχές/εδάφη. Μεταξύ αυτών και η Δημοκρατία της Κίνας/Ταϊβάν (Republic of China/Taiwan).

Στα δεκαεπτά (17) χρόνια από τότε που επλήγη σκληρά από την επιδημία του SARS, η Taiwan ευρίσκεται σε κατάσταση συνεχούς ετοιμότητος για την απειλή αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών. Συνεπώς, όταν οι πληροφορίες σχετικά με ένα νέο ξέσπασμα πνευμονίας επιβεβαιώθηκαν για πρώτη φορά στις 31 Δεκεμβρίου 2019, η Taiwan άρχισε να εφαρμόζει την ίδια ημέρα καραντίνα στις απ’ ευθείας πτήσεις από το Wuhan. Στις 2 Ιανουαρίου 2020, η Taiwan συγκρότησε μια ομάδα αντιμετώπισης της ασθένειας και στις 20 Ιανουαρίου ενεργοποίησε το Κέντρο Διοίκησης και Επιδημίας (CECC) […]

Από τις 9 Απριλίου, η Taiwan είχε εξετάσει συνολικά 42.315 άτομα, εκ των οποίων προέκυψαν 380 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τα 54 να αφορούν αυτόχθονες, 326 εισαγόμενα και πέντε (5) θανάτους, ενώ 80 άτομα είχαν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο αφ’ ότου οι εξετάσεις τους ήταν αρνητικές στον ιό. Παρά την εγγύτητά της με την Ηπειρωτική Κίνα (Mainland China), η Taiwan κατέλαβε την 123η θέση μεταξύ 183 χωρών όσον αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Αυτό έδειξε ότι η επιθετική στρατηγική της Taiwan για τον έλεγχο της επιδημίας έχει αποτέλεσμα.

Η ασθένεια δεν γνωρίζει σύνορα. Σε απάντηση στην απειλή της επιδημίας COVID-19, η Taiwan έχει εφαρμόσει δυναμικό σχεδιασμό σχετικά με τα μέτρα καραντίνας στα σύνορα […] Η Taiwan έχει επίσης αυξημένη ικανότητα εργαστηριακών δοκιμών και επεξέτεινε το πεδίον εφαρμογής της επιτήρησης βάσει των τάσεων της επιδημίας COVID-19 […]. Έχει ορίσει δε 50 περιφερειακά νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα και 167 κοινοτικά νοσοκομεία και κλινικές για να δημιουργήσει ένα κλιμακωτό σύστημα διεξαγωγής εξετάσεων […]

Μια κρίση οπουδήποτε εύκολα μετατρέπεται σε διεθνές πρόβλημα. Η διασφάλιση της παγκοσμίου υγείας απαιτεί τις προσπάθειες κάθε μέρους για την βέλτιστη ανταπόκριση στις απειλές και προκλήσεις για την δημόσια υγεία. Η Taiwan, καίτοι δεν είναι μέλος του WHO, πρέπει να συμπεριληφθεί στην μάχη καταπολέμησης τέτοιων απειλών και προκλήσεων. Η Taiwan έχει εκπληρώσει τις ευθύνες της ως μέλος της διεθνούς κοινότητος και τήρησε τους διεθνείς υγειονομικούς κανονισμούς του 2005 (IHR 2005) προειδοποιώντας τον WHO για επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19.

Επί πλέον, η Taiwan έχει επικοινωνήσει με άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία, η Δημοκρατία της Κορέας, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και η Ολλανδία, καθώς και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με επιβεβαιωμένα κρούσματα, το ιστορικό ταξιδιών και επαφών των ασθενών και τα μέτρα ελέγχου των συνόρων. Η Taiwan έχει κοινοποιήσει τη γενετική ακολουθία εξέλιξης του COVID-19 στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ανταλλαγή όλων των δεδομένων γρίππης (GISAID). Η Taiwan συνεργάσθηκε με διεθνείς εταίρους για να ανταποκριθεί στην απειλή του COVID-19 και για να διασφαλίσει ότι η παγκόσμια υγεία δεν τίθεται σε κίνδυνο από την έλλειψη επικοινωνίας και διαφάνειας.

Εάν η αποστολή του WHO είναι πράγματι να διασφαλίσει το υψηλότερο εφικτό επίπεδο υγείας για κάθε άνθρωπο, τότε ο Οργανισμός χρειάζεται την Taiwan, ακριβώς όπως η Taiwan χρειάζεται τον Οργανισμό. Ωστόσο, η Taiwan έχει από καιρού αποκλεισθεί από τον WHO λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αυτό είναι λυπηρό, δεδομένου ότι, χάρη στην εγνωσμένη εμπειρία της, η Taiwan θα μπορούσε να μοιρασθεί με την διεθνή κοινότητα το σύστημα υγείας της και την ικανότητα να εκτελεί ταχείες δοκιμές, καθώς και την έρευνα και παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων κατά του κορωνοϊού. Μπορούμε επίσης να μοιραστούμε τις μεθόδους μας για την ανάλυση του ιού.

Ελπίζουμε ότι μετά από την υποχώρηση αυτής της πανδημίας ο WHO θα καταλάβει πραγματικά ότι οι μολυσματικές ασθένειες δεν γνωρίζουν σύνορα και ότι καμμία χώρα δεν πρέπει να αποκλείεται, για να μη αποτελεί σοβαρό κενό στην παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια. Ο WHO δεν επιτρέπεται να παραμελεί την συμβολή οποιουδήποτε έθνους στην παγκόσμια ασφάλεια της υγείας.

Καλούμε τον WHO και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αναγνωρίσουν τις μακροχρόνιες συνεισφορές της Taiwan στην διεθνή κοινότητα, στους τομείς της δημόσιας υγείας, της πρόληψης των ασθενειών και του ανθρώπινου δικαιώματος στην υγεία, και να συμπεριλάβουν την Taiwan στον WHO και στις συνεδριάσεις, τους μηχανισμούς και τις δραστηριότητές του. Η Taiwan θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον υπόλοιπο κόσμο για να διασφαλίσει ότι όλοι απολαμβάνουν του θεμελιώδους ανθρωπίνου δικαιώματος στην υγεία, όπως ορίζεται στο καταστατικόν του WHO. Απηχώντας το σύνθημα των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για το 2030, κανείς δεν πρέπει να αφεθεί μόνος του.

Πηγή: Εστία

Δείτε επίσης: Οι Έλληνες «αγκαλιάζουν» την ψηφιοποίηση του Δημοσίου και ζητάνε… κι άλλο

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This