Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Το ΕΣΥ επιστρέφει στην ομαλότητα, αλλά παραμένει σε ετοιμότητα – Στα 100 εκατ. ευρώ έφτασαν οι δωρεές

Σε ομαλότερους ρυθμούς με προσεκτικά βήματα επανέρχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, διατηρώντας όμως σε υψηλό βαθμό την ετοιμότητα και την επαγρύπνηση. Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, εξειδικεύοντας τα στάδια του τομέα της υγείας στο πλαίσιο του σχεδίου για τη δημιουργία μιας γέφυρας ασφάλειας υπογράμμισε κατ αρχάς πως παραμένουν σε ισχύ τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό.

Είπε μάλιστα ότι «Η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Οι ΜΕΘ covid παραμένουν σε ετοιμότητα. Τα νοσοκομεία Παμμακάριστος, Αγ. Βαρβάρα και ΝΙΜΤΣ παραμένουν σε αποκλειστική χρήση για ασθενείς με κορωνοϊό. Τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά στην κανονική λειτουργία τους με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων. Σε κάθε νοσοκομείο ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για κορωνοϊό.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται, στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μονάδες αποκλειστικά για covid». Πρόσθεσε δε πως «Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το σχέδιο επέκτασης των μονάδων εντατικής θεραπείας με τη λειτουργία νέων κλινών. Δημιουργούμε στρατηγικό απόθεμα υλικών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες λόγω αύξησης κρουσμάτων, την επόμενη περίοδο». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις δωρεές ιδιωτών

«Αξιοποιούμε τις δωρεές ιδιωτών, μεγάλων δωρητών, φορέων και οργανισμών. Προμηθευόμαστε απαραίτητα υλικά, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές μας, αναβαθμίζουμε τον εξοπλισμό μας. Οι δωρεές έχουν πλησιάσει τα 100 εκ ευρώ».

Αναφορικά με τις κυβερνητικές δράσεις στον τομέα της υγείας είπε πως «Ενισχύουμε σε ανθρώπινο δυναμικό το ΕΣΥ. 3748 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού έχουν γίνει μέχρι σήμερα, πολύ περισσότερες από τις 2000 που αρχικά είχαν προβλεφθεί. Αυξήσαμε κατά 145 εκ ευρώ τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η χρηματοδότηση αυτή θα συνεχιστεί. Δεν τίθεται θέμα χρημάτων. Προέχει για εμάς η προστασία όλων των συμπολιτών μας. Οι νέες υπηρεσίες που ξεκίνησαν την περίοδο της πανδημίας συνεχίζουν να παρέχονται (πχ. λειτουργία γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης)».

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε και τα στοιχεία για τη δράση των εθελοντών «ενθαρρυντικό γεγονός αποτελεί για εμάς η μαζική συμμετοχή συμπολιτών μας, άνω των 10000, στην πλατφόρμα εθελοντισμού που δημιουργήθηκε για την πανδημία. Η πλατφόρμα αυτή παραμένει ενεργή» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ