Υποχρεωτική και… τσουχτερή η χρήση της μάσκας! Τουλάχιστον 100€ το μήνα θα ξοδεύει μια τετραμελής οικογένεια!

Must Read

Όχι μόνο θα είναι υποχρεωτική, από Δευτέρα, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, αλλά θα υπάρχει και πρόστιμο για τους απείθαρχους, το οποίο θα φτάνει τα… 150 ευρώ! 

Πλέον, το -δυστυχώς- απαραίτητο αξεσουάρ που κυκλοφορεί πια ευρέως σε φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, αλλά και περίπτερα, ωστόσο ο κίνδυνος που ελοχεύει από θέμα προστασίας για τον ιό εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς δεν πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Σύμφωνα με τον Απόστολο Βαλτά, πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ο οποίος μίλησε στο newsit.gr, η μάσκα δεν είναι ένα τυχαίο καταναλωτικό αγαθό αλλά το Α και Ω για την δημόσια υγεία, γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή.

«Όπως ανακοίνωσαν οι ειδικοί, οι μάσκες από δω και στο εξής θα είναι ένα απαραίτητο καθημερινό αξεσουάρ, για όσους θα επισκέπτονται κλειστούς χώρους. Από την αρχή, κιόλας, της πανδημίας οι φαρμακοποιοί, με τη σύσταση του συλλόγου μας, έδειξαν όλους τους τρόπους προστασίας για τον κορωνοϊό, όπου από δω και στο εξής θα εφαρμόζονται σε πάρα πολλούς χώρους. Αυτό είχε να κάνει είτε με τις χρήσεις μασκών και γαντιών, είτε με τα ειδικά πλεξιγκλάς σε διάφορα σημεία και φυσικά όλους τους τρόπους απολύμανσης των χώρων», εξηγεί ο κ. Βαλτάς.

Η μάσκα απαιτεί συγκεκριμένες προδιαγραφές

Και προσθέτει: «Υπάρχουν μάσκες στην αγορά, το λέει και το υπουργείο Ανάπτυξης. Το θέμα όμως που τίθεται και εδώ χρειάζεται ο κόσμος να δείξει προσοχή, είναι τι μάσκες κυκλοφορούν. Η χειρουργική μάσκα είναι ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν, το οποίο δεν μπορεί να διατεθεί ούτε από σούπερ μάρκετ, ούτε από περίπτερα, ούτε από χρωματοπωλεία, διότι απαιτεί συγκεκριμένες προδιαγραφές και εγκρίσεις του ΕΟΦ. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνουν έλεγχοι από το τμήμα εμπορίου, ώστε να διαπιστώσει ποια καταστήματα πωλούν νομίμως ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως μάσκες και αντισηπτικά υγρά».

Πέρα από τις προδιαγραφές σχετικά με την 100% προστασία, σημαντικός είναι, σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, και ο τρόπος με τον οποίο φοριέται.

«Η χειρουργική μάσκα δεν είναι ένα τυχαίο καταναλωτικό αγαθό, είναι για την προστασία της δημόσιας υγείας και απαιτεί προδιαγραφές και αυτές μόνο ένα φαρμακείο μπορεί να τις εγγυηθεί, δεν είναι τσίχλες. Οποιαδήποτε μάσκα είτε υφασμάτινη, είτε χειρουργική, είτε εκείνη που φορούν οι υγειονομικοί, απαιτεί προδιαγραφές. Ναι μεν όλοι φοράμε μια μάσκα, αλλά πρέπει η Πολιτεία και οι επιστήμονες να εγγυηθούν ποιες κάνουν καλό και ποιες κάνουν ζημιά. Έχω δει να φορούν τις μάσκες ανάποδα και με λάθος τρόπους, οπότε χρειάζεται προσοχή.

Μια χειρουργική μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ανώτερο μέχρι 8 ώρες και δεν είναι είδος προς επαναχρησιμοποίηση. Είναι σημαντικός ο τρόπος που τη φοράμε, γι’ αυτό ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει πως την μάσκα την πιάνουμε πάντα από το λάστιχο που έχει στις άκρες, έτσι τη φοράμε και έτσι τη βγάζουμε και την πετάμε. Δεν την πιάνουμε με τα χέρια. Αυτά πρέπει ο πολίτης να τα μάθει γρήγορα».

Πως διαμορφώνεται η τιμή της

Αναφορικά με την τιμή της και πως αυτή διαμορφώνεται, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου είναι κάθετος.

«Η τιμή της μάσκας, όπως και κάθε προϊόντος, πέφτει όταν υπάρχει επάρκεια στην αγορά. Για τις τιμές δεν είναι υπεύθυνοι οι φαρμακοποιοί, αλλά τα εργοστάσια, οι εισαγωγείς, οι μεταπωλητές και οι προμηθευτές. Έτσι, υπήρχαν μάσκες που αγοράστηκαν από τα φαρμακεία 1 ευρώ, 1.20, 1.30 και τώρα μπορεί οι φαρμακοποιοί να τις αγοράζουν από 0.45 λεπτά έως 0.65. Όλα εξαρτώνται από την επάρκεια στην αγορά. Ο φαρμακοποιός δεν διαμορφώνει ποτέ καμία τιμή, γι’ αυτό και την περίοδο της κρίσης κανένας μας δεν κατηγορήθηκε για αισχροκέρδεια».

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, πάντως, και λαμβάνοντας ως μέση τιμή μάσκας το 1 ευρώ, μια τετραμελής οικογένεια θα χρειάζεται 4 ευρώ για μάσκες σε καθημερινή βάση και τουλάχιστον 100 ευρώ το μήνα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This