Τετάρτη 23/6/2021

Πρεμιέρα για τους κατ’ οίκον ελέγχους για τον κορωνοϊό από τις 500 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ

Με μεγάλη καθυστέρηση άρχισαν επιτέλους από σήμερα οι κατ’ οίκον έλεγχοι του πληθυσμού για τον κορωνοϊό από τις 500 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ. Το πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί από τον περασμένο Απρίλιο και ήδη έγιναν διαγνωστικά τεστ στους πρώτους επιτυχόντες εργαζομένους που το στελεχώνουν.

Οι έλεγχοι χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠA «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020», το οποίο προβλέπει τη δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ’ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από πρόσωπα πιθανά κρούσματα κορωνοϊού Covid-19.

Συγκεκριμένα, οι περιοχές δραστηριοποίησής τους στην επικράτεια προσδιορίζονται από τον ΕΟΔΥ, ως φορέα υλοποίησης. Οι κινητές ομάδες εντάσσονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σταδιακά θα προσληφθούν 1.100 άτομα, 500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί. Οι ομάδες αυτές θα αποτελούνται από τουλάχιστον δύο άτομα, έναν νοσηλευτή και έναν οδηγό, με στόχο τον κατ’ οίκον έλεγχο των πολιτών μέσω διαγνωστικών τεστ για τον Covid-19. Το διαγνωστικό τεστ θα γίνεται μέσω της λήψης βιολογικού υλικού (επίχρισμα από τον φάρυγγα) από τους πολίτες.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, το περασμένο Σάββατο οι πρώτοι επιτυχόντες υποβλήθηκαν στα σχετικά διαγνωστικά τεστ που θα γίνονται και στους πολίτες. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Σαββάτου από το υπουργείο Υγείας. Στόχος του προγράμματος είναι η επιδημιολογική μελέτη του ευρύτερου πληθυσμού από τους ειδικούς, για να διαπιστώσουν το ποσοστό των κρουσμάτων και να έχουν καλύτερη εικόνα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Ήδη έχουν γίνει πάνω από 78.000 διαγνωστικά τεστ στις ευπαθείς ομάδες και το υγειονομικό προσωπικό και συνεχίζονται καθημερινά.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ