Τετάρτη 23/6/2021

Πόσο αντικειμενική είναι η κατανομή κρουσμάτων; Τι «κοινό» έχουν τα Β.Π. με Καστοριά-Ξάνθη;

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής τα επίσημα στοιχεία που αφορούν τα καταγεγραμμένα κρούσματα κορωνοϊού στους δήμους της χώρας, με συνολικό αριθμό 2.626. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς,  βλέπουμε πρώτο τον Δήμο Αθηναίων με 116 κρούσματα ενώ αμέσως μετά ακολουθούν οι αραιοκατοικημένοι δήμοι Κηφισιάς και Φιλοθέης στην δεύτερη και την πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Εάν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι αρκετά χωριά της Καστοριάς και της Ξάνθης μπήκαν σε καραντίνα αφού οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών υποβλήθηκαν υποχρεωτικά σε τεστ μετά τα αυξημένα κρούσματα, πώς εξηγείται άραγε η υψηλή κατανομή στους δήμους των Βορείων Προαστίων της Αττικής; Τη στιγμή που ο πυκνοκατοικημένος Πειραιάς κατέγραψε μόλις 6 παραπάνω κρούσματα από τον δήμο Φιλοθέης και 37 λιγότερα από την αρχοντική Κηφισιά, γεννιούνται εύλογες απορίες για τον πραγματικό αριθμό όσων νόσησαν.

Επειδή λοιπόν, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο «κοινό» στοιχείο στις περιοχές όπως Κηφισιά- Φιλοθέη και Καστοριά-Ξάνθη η πιο πιθανή ερμηνεία είναι πως α) η οικονομική άνεση των κατοίκων περιοχών των Β.Π. που πλήρωσαν για να ελεγχθούν σε ιδιωτικές κλινικές, άρα μάθαμε τον πραγματικό αριθμό τον κρουσμάτων και β) τα υποχρεωτικά τεστ που υπέβαλλε το Υπουργείο Υγείας τις περιοχές της Καστοριάς και Ξάνθης.

Πόσο ρεαλιστική λοιπόν είναι η εικόνα της καταγραφής των κρουσμάτων; Μήπως θα έπρεπε η Πολιτική Προστασία να προχωρήσει σε μαζικά τεστ στον γενικό πληθυσμό για αν ξέρουμε όχι μόνο τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων και την διασπορά τους στην κοινωνία, αλλά και για να «λογαριάζουμε» για την επόμενη ημέρα, με πραγματικά νούμερα… και όχι μαντεψιές! Έτσι ώστε να έρθει η ημέρα που θα επαναλειτουργήσει η κοινωνία με ουσιαστική ασφάλεια, και όχι «αίσθημα ασφάλειας»!

Οι δεκαπέντε δήμοι με τα περισσότερα κρούσματα:

 1. Δήμος Αθηναίων 314
 2. Δήμος Κηφισιάς 116
 3. Δήμος Θεσσαλονίκης 85
 4. Δήμος Καστοριάς 79
 5. Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού 73
 6. Δήμος Πειραιά 79
 7. Δήμος Χαλανδρίου 52
 8. Δήμος Γλυφάδας 59
 9. Δήμος Περιστερίου 46
 10. Δήμος Λαρισαίων 42
 11. Δήμος Πατραίων 38
 12. Δήμος Νέας Σμύρνης 37
 13. Δήμος Αμαρουσίου 36
 14. Δήμος Νέας Ιωνίας 35
 15. Δήμος Ξάνθης 34

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ