Τρίτη 22/6/2021

Οι καθηγητές αρνούνται να γυρίσουν στα σχολεία, «χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προστασίας» – Τι απαντά ο Θεοδωρικάκος

Από αύριο οι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία για να προετοιμαστούν για τη συνέχεια της σχολικής χρονιάς, ωστόσο δεν δείχνουν πρόθυμοι να διακινδυνέψουν κάτι τέτοιο, καθώς οι ίδιοι θεωρούν πως τα μέτρα προστασίας που έχει λάβει η κυβέρνηση δεν είναι τα κατάλληλα. Γι΄ αυτό και πρόκειται να προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας, πιστεύοντας πως θα φρενάρουν την απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Ετσι, η ΟΛΜΕ κήρυξε στάση εργασίας την Τετάρτη 6 Μαΐου για τις 3 πρώτες ώρες του ημερήσιου και του εσπερινού ωραρίου και μάλιστα προτρέπει τους καθηγητές που είτε οι ίδιοι, είτε μέλη της οικογένειας τους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να κάνουν χρήση των προβλεπομένων αδειών, όπως η ειδικού σκοπού, ή οι αναρρωτικές, ή οι κανονικές) και για το επόμενο διήμερο της εβδομάδας, 7 και 8 Μαΐου.

Το συνδικαλιστικό σωματείο των εκπαιδευτικών (ΟΛΜΕ) ελπίζει πως το υπουργείο Παιδείας θα  ανακαλέσει την απόφαση του και καλεί τις ΕΛΜΕ να προκηρύξουν 3ωρες στάσεις εργασίας για το υπόλοιπο του ωραρίου, ως αντίδραση στο άνοιγμα των σχολείων και στο κατατεθέν νομοσχέδιο, που είναι στο στάδιο της διαβούλευσης .

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη και να καταγράψουν εάν τηρούνται οι προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολείων με βάση το σχετικό υπόμνημα της και τους κανόνες του ΕΟΔΥ.

Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις η ΟΛΜΕ υποστηρίζει πως πρέπει:

  • Να αποσταλεί άμεσα επιστολή από το σύλλογο διδασκόντων στους γονείς και τους κηδεμόνες των μαθητών, που θα τους ενημερώνει για όλα τα προβλήματα που εντοπίστηκαν.
  • Να αποσταλεί επιστολή στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) με τις καταγεγραμμένες ελλείψεις που αφορούν σε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, απευθύνοντάς τους επίσημο ερώτημα για το αν και με ποιο τρόπο θα συνεχιστεί η λειτουργία του σχολείου τους. Κανένα σχολείο να μην συνεχίσει την λειτουργία του, αν δεν λάβει επίσημη ενυπόγραφη απάντηση από τη ΔΔΕ, που να διαβεβαιώνει ότι δε συντρέχει κανένας κίνδυνος για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους, από τη λειτουργία του σχολείου, παρά τις καταγεγραμμένες ελλείψεις.

Στην ανακοίνωση της η ΟΛΜΕ, τονίζει:

«Το ΥΠΑΙΘ εξακολουθεί να αδιαφορεί για τις προτάσεις της ομοσπονδίας, τόσο όσον αφορά στο κατατεθέν νομοσχέδιο όσο και στα ζητήματα που ανακύπτουν από την επαναλειτουργία των σχολείων. Εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα μέτρο προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα υγειονομικής προστασίας, όπως αυτά εκφράστηκαν στο υπόμνημα της ΟΛΜΕ (30.4.20) και ταυτόχρονα καλεί τους εκπαιδευτικούς, με οδηγία που εστάλη Σάββατο βράδυ, να παρουσιαστούν στα σχολεία τους στις 6 Μαΐου, παρότι η σχετική ΚΥΑ αναφέρει ρητά ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι τις 10 Μαΐου.

Παρά τις δηλώσεις αρκετών λοιμωξιολόγων, που θεωρούν επικίνδυνη την επαναλειτουργία των σχολείων, παρά τις ελλείψεις σε ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) στα σχολεία, παρά το γεγονός ότι στα περισσότερα σχολεία δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις, παρά το ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κτιριακές υποδομές (αίθουσες με τα απαραίτητα τετραγωνικά μέτρα), παρά το ότι δεν έχουν προβλεφθεί άδειες για τους εκπαιδευτικούς που έχουν ασθένειες που δεν συμπεριλαμβάνονται στο ΦΕΚ του ΥΠΕΣ ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον, ούτε υπάρχει μέριμνα για τις άδειες ειδικού σκοπού των αναπληρωτών, το ΥΠΑΙΘ καλεί τους εκπαιδευτικούς νωρίτερα στα σχολεία και επιμένει στο άνοιγμα Γυμνασίων και Α και Β Λυκείου, παρά την αντίθετη πρόταση της ΟΛΜΕ.

Ταυτόχρονα, η απόφαση του ΥΠΑΙΘ να καλέσει τους εκπαιδευτικούς να παραστούν στα σχολεία από τις 6 Μαΐου ακυρώνει στην πράξη την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αποκλείοντας τους μαθητές του Γυμνασίου και Α και Β Λυκείου από κάθε μαθησιακή διαδικασία για 2 βδομάδες. Καλούμε το ΥΠΑΙΘ έστω και τώρα να αναθεωρήσει την απόφαση για άνοιγμα των Γυμνασίων, της Α και Β Λυκείου και την απόφαση να παραστούν οι εκπαιδευτικοί στις 6 Μαΐου στα σχολεία. Για τις 11 Μαΐου, ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων της Γ λυκείου, να λάβει τα απαραίτητα ατομικής προστασίας για εκπαιδευτικούς και μαθητές».

H απάντηση Θεοδωρικάκου

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό απάντησε στην ΟΛΜΕ, που ζητάει να μην παρουσιασθούν αύριο οι καθηγητές στα σχολεία, λέγοντας: «Έχουμε ζητήσει από τους δήμους και τους έχουμε επιχορηγήσει με 28 εκατομμύρια προκειμένου τα σχολεία να είναι έτοιμα. Το κράτος έχει πάρει όλα τα μέτρα τα σχολεία μας να είναι πεντακάθαρα και τα παιδιά να πάνε εκεί με συνθήκες απόλυτης ασφάλειας».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ